Datamaskiner med luktesans

Datamaskiner med luktesans

Innen fem år vil datamaskiner ha alle de menneskelige sansene.

Alle våre fem sanser – lukt, hørsel, syn, smak og berøring – vil i løpet av fem år være tilgjengelig hos datamaskiner.

Det er IBM som påstår dette i sin årlige «5 av 5»-teknologispådommer for de neste fem årene.

Denne gang fokuserer IBM på de menneskelige sanser: syn, hørsel, lukt, berøring og smak. Nedenfor finner du fem videoer fra IBM om spådommene.

Hvis alle spådommene slår til, vil datamaskiner få en mye viktigere rolle i vårt daglige liv enn de har nå, skriver amerikanske PC World.

Og dette dreier seg vel å merke ikke om science fiction-fantasier. IBM har hatt mange treff på sine tidligere teknologispådommer.

Lukt

Den mest interessante spådommen denne gang er at datamaskiner vil kunne få luktesans innen fem år.

Men hva i all verden skal datamaskiner med luktesans?

Jo, forklaring viser at det ligger mer nytteverdi i denne spådommen enn du kanskje tror.

Tenk deg at mobiltelefonen din kan sjekke ånden din. Ikke for å varsle om at du må skynde deg å ta en pastill før noen klager over at du har dårlig ånde. Men for å varsle deg om at du har en forkjølelse på gang uten at du har merket noe til det selv ennå.

Neste steg blir at datamaskinene tar en lukteprøve av deg hjemme og sender informasjonen til fastlegen for fjerndiagnose.

Hørsel

Dagens datamaskiner kan allerede forstå menneskelig tale, men i fremtiden vil de kunne tolke innholdet i lyden enda bedre enn vi mennesker er i stand til.

For eksempel kan en datamaskin forstå hva en baby egentlig ønsker ved å lytte til spebarnsgråt, eller varsle forestående naturkatastrofer ved å lytte til omgivelsene.

Smak

Ta det rolig – IBM tror ikke at datamaskiner vil utvikle appetitt. Men IBM-ingeniørene tror at datamaskiner kan forbedre kostholdet vårt ved å forstå smak.

Løsningen er store databaser som inneholder informasjon om kjemiske strukturer i mat. Dermed vil datamaskinene være i stand til å utvikle sunnere matoppskrifter uten at vi må spise mat vi egentlig ikke liker.

Berøring

Hvis du noen gang har brukt en Android-mobil med tastatur som vibrerer hver gang du trykker på en tast, vet du at respons basert på berøringsfølsomhet ikke er noe nytt konsept.

Men IBM tror denne teknologien vil bli så avansert i løpet av fem år at datamaskinen vil være i stand til å simulere teksturen – overflaten – til virkelige gjenstander.

Et aktuelt bruksområde kan være internetthandel: Hvis du vurderer å kjøpe en bestemt skjorte, kan du kjenne på stoffet gjennom mobilen din.

Syn

IBM spår at i løpet av fem år vil datamaskiner være i stand til å se på bilder og forstå hva som er viktig i bildene.

I forbindelse med naturkatastrofer vil datamaskinene kunne brukes til å tolke bildene som strømmer inn og gi råd til hjelpemannskapene om hvordan de bør fordele ressursene sine.

Slår ofte til

Selv om IBMs spådommer kan se ganske fantasifulle ut, har firmaet delt sin innsikt med oss på denne måten gjennom en årlig liste hvert år, og mange av de tidligere spådommene har slått til.

For eksempel spådde IBM i 2006 at sanntids-oversettelser ville bli en realitet – og det er nå tilfelle.

Videre bruker vi mobiltelefonen både til å kjøpe billetter, til å gjøre våre bankærender, til å handle med og så videre. Akkurat som IBM spådde i 2007.

Så hvis du synes tanken om at mobilen din kan lukte deg høres dumt ut i dag, kan det godt være den naturligste ting i verden i 2017.

Digital Livsstil