Ingen penger - ingen Greenfield

Entra har ennå ikke bestemt seg for å satse. Nå må eksterne investorer inn hvis det enorme datasenteret skal bli noe av.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken ble det holdt styremøte i den statlige eiendomsgiganten Entra. Fortsatt er det ikke gitt noe klarsignal for bygging av et nytt datasenter.

Det var med brask og bram selskapet tidligere i år annonserte planene om byggingen av et nytt stort datasenter i Fet kommune, kalt Greenfield. Men etter det Computerworld erfarer er det splid i styret om det er riktig å gå inn på et nytt forretningsområde. Ledelsen ønsker et enstemmig styre, og det har de ennå ikke fått.

Konstituert administrerende direktør Rune Olsø er også svært sparsommelig med opplysninger. Etter flere henvendelser og flere spørsmål til selskapet kommer et generelt svar på epost fra Entras kommunikasjonssjef Cato Mørk:

"Entra Eiendom arbeider videre med planene for Greenfield Datacenter i Fet kommune. Entra Eiendom har over lengre tid vurdert datasenter som mulig forretningsområde, og vi har ennå ikke tatt en endelig beslutning."

Mer enn det vil de ikke si. Kilder Computerworld har snakket med forteller at Greenfield ikke blir en realitet før Entra har fått med seg en finansiell partner, en partner de leter etter.

Evry venter og venter

Evry skulle være blant de store kundene i Greenfield-prosjektet. Men hos den nordiske it-giganten begynner de å bli utålmodige.

- Vi regner med en avklaring i løpet av 2012, sier konserndirektør for kommunikasjon Geir Remman i Evry.

Selskapet flytter ut av kontorene på Skøyen i januar 2014 og til Fornebu. Dette er en av grunnene til at man ønsker seg et nytt datasenter. Samtidig ser selskapet miljømessige gevinster knyttet til besparelser på strømbruk.

- Vi har 18 datasenter i Norge, og i 2017 skal vi ha tre til fem, sier Remman.

Selskapet vil beholde datasentrene i fjellhallen på Gjøvik og på Romsås i Oslo.

- Vi har mange ulike datasentre, og det blir mer kostnadseffektivt med færre. Det er mer rasjonelt og effektivt med ny teknologi. Vi ønsker å etablere ett nytt datasenter og er fortsatt i en dialog med Entra.

- Er det realistisk å få til?

- Vi håper det. Men vi har måttet åpne for dialog med andre.

- Hvilke andre snakker dere med?

- Vil ikke kommentere hvem vi snakker med, men det er mange interessenter, sier Remman.

Servere på Lefdal

Et annet stort datahallprosjekt er Lefdal Mine Datacenter mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, og har blant andre Sogn og Fjordane Energi på eiersiden. Initiativtaker er driftsselskapet Localhost med en intensjonsavtale med IBM i ryggen.

Heller ikke denne konstellasjonen kan si noe sikkert om en etablering.

- Det er stillstand i et rasende tempo, sier daglig leder Jørn Skaane i Lefdal Gruvedrift AS spøkefullt før han fortsetter:

- Vi har tro på dette, med et partnerskap med IBM, og en tett dialog med en rekke andre interessenter. Vi ser på ulike måter å få løftet prosjektet.

- Når er åpningsdatoen?

- Vi tror på en beslutning i løpet av året, slik at vi får startet byggingen, og regner med 15 til 18 måneder byggetid.

IBM har vært med siden forprosjektet for tre år siden og har tatt en rolle i både den tekniske byggingen og egen drift for kunder i anlegget.

Hundrevis av millioner

Jørn Skaane vil ikke ut med noen konkrete tall, annet enn "noen hundre millioner" i investering for første byggetrinn.

- Er det en utfordring ikke å være lokalisert på Østlandet?

- Vi er nærmere London enn Oslo. Det er fortsatt slik at noen har glede av å se på serverne sine, men vi ser ikke lokaliseringen som et problem.

I sommer inngikk Lefdal en intensjonsavtale med Greenfield for kunder som ønsker en plassering på Østlandet.

- Vår fordel er sikring av data i fjell og nær kraftproduksjon, mens Greenfield er nær kunder med hovedkontor i Oslo. Her tror jeg vi kan utvikle et godt samarbeid innenfor salg, utbygging og drift. Mange kunder ønsker å være på to lokasjoner, sier Skaane.

- Følger interessert med

Kim Mugaas er assisterende direktør i CSC Norge. Han forteller at de følger interessert med.

- Vi har store internasjonale datahaller, blant annet i Danmark, men vi ser også på mulighetene et nasjonalt datasenter – det jo noen kunder som ønsker det, sier Mugaas.

På spørsmål om CSC direkte er involvert i noen av prosjektene, svarer direktøren:

- Det er mange veier til mål, en mulighet er å gå inn som partner eller som leietaker. Vi holder mulighetene åpne, men kan ikke si om vi jobber med noen konkret.

- Er det for lite konkret i prosjektene?

- Det er mange gode tanker og intensjoner, men det krever betydelige investeringer. Vi har ikke dårlig tid, datasenteret i Danmark har plass, sier Mugaas.