10 ulemper i ny Ubuntu

Vi har tatt i bruk versjon 7.10, men er ikke helt fornøyd.

Publisert Sist oppdatert

Vi holder på å teste den endelige utgivelsen av Ubuntu 7.10 - populært kalt «Gutsy Gibbon». Distribusjonen inneholder mye ny funksjonalitet, men ikke alt er en dans på roser. LES OGSÅ: Ny Ubuntu i 3D

1. Når du kjører med doble skjermer, aktiveres det nye 3d-skrivbordet automatisk. Dette skal etter planen bli valgfritt i neste versjon av Compiz.

2. Programpakken compizconfig-settings-manager som du trenger for å få med alle skrivebordseffektene, må installeres i etterkant. Dette er tungvint og burde vært med i hovedinstallasjonen.

3. Du kan ikke navigere mellom menyene ved bruk av hurtigtaster. Du må også ty til piltastene. For deg som er vant med hurtigtaster, burde det her være mulig å starte menyen og deretter hoppe mellom de ulike valgene ved å trykke den første bokstaven, men dette fungerer ikke skikkelig. Du må først åpne menyen, gå nedover med piltastene og deretter trykke på startbokstaven. Både Gnome og KDE fungerer på denne måten.

4. Når du installerer proprietære grafikkdrivere, følger det ikke med administrasjonsverktøy automatisk. Det må legges inn separat. Har du et grafikkort fra Nvidia, heter denne pakken nvidia-settings. Det legges heller ikke inn som noen menyalternativ slik at programmet må startes fra kommandolinjen.

5. Programvare for å se dvd-filmer må installeres separat. Dette er alt for tungvint for vanlige brukere. 6. Fontene er ikke homogene over hele operativsystemet. Du har ulike fonter avhengig av program. Det er for eksempel forskjellige fonter i Gnome, OpenOffice og VirtualBox. Videre har ikke Wine (Windows-API) støtte for de vanlige Windows-fontene. Dette gjør at Windows-programmene du kjører under Wine ikke ser like bra ut som under Windows. Du kan imidlertid løse problemet ved å kopiere fonter fra Windows till Wine.

7. Filbehandleren i Gnome som åpnes når du velger «åpne fil» eller skal laste opp noe fra en webside, kan ikke vise miniatyrbilder. Dette er irriterende om du raskt skal bla gjennom en rekke bilder. Den vanlige filbehandleren har derimot bra støtte for forhåndsvisning av en rekke ulike bildeformater.

8. Bruker du et tegnebrett fra for eksempel Wacom, kan du ikke installere dette uten å endre innstillingene i xorg.conf. Du har heller ikke noe grafisk grensesnitt for å endre disse driverinnstillingene og er henvist til kommandolinjen.

9. Java-støtten i Ubuntu 7.10 er ikke bra nok. Dette kan løses ved å legge inn Suns JRE. Problemet blir forhåpentligvis mindre tydelig når OpenJDK er ferdig.

10. Du har ingen knapp som heter «kjør» eller «run» i menyen. Dette gjør det mindre effektivt å arbeide med skrivbordet for deg som er vant til et Windows-miljø.

Vi vil komme tilbake med en større gjennomgang av operativsystemet. Har du synspunkter på manglene vi omtaler eller har andre erfaringer? - Skriv en kommentar!

LES OGSÅ: 10 grunner til å velge Linux