15 hektiske it-år for TV2

TV2 var blant de første tv-kanalene som satset på web-tv. Nå sørger sluttbrukerne for en omsetning på 60 millioner kroner, samtidig som behovet for it-utviklere stadig øker.

Publisert Sist oppdatert

Arne Berven, it-sjef i TV2, møter oss tidlig en fredags morgen utenfor kanalens lokaler på Nøstet i Bergen. I likhet med de fleste andre som kommer på jobb denne morgenen har han med seg kofferten. Det skal nemlig arrangeres jubileumsfest i Lillehammer seinere på kvelden. Det er 15 år siden TV2 åpnet dørene, og mer enn 800 mennesker skal ta del i festlighetene.

For 15 år siden utgjorde Arne Berven hele it-avdelingen alene. Mye har skjedd siden den gang. Nå har kanalen rundt 850 ansatte, og flere nye selskaper har blitt skapt i prosessen med å bli en fullverdig konkurrent til statskanalen. Det kanskje beste eksempelet er selskapet Vizrt (uttales viss-rt), som har gjort internasjonal suksess med sine grafikkløsninger for kringkastingsaktører. Selskapet vant nylig en stor kontrakt med en av Brasils største tv-stasjoner for levering av 3d-grafikksystemer. Et annet eksempel er Storm Weather Center, som har blitt et av Skandinavias ledende kommersielle værselskap.

Stort lagringsbehov

Berven tar oss med på en rundtur i lokalet. TV2-huset inneholder usedvanlig mange identiske trange ganger, og det er fort gjort å gå seg vill for nyansatte. I sportsavdelingen er det relativt rolig såpass tidlig på dagen, i sterk kontrast til visse andre tidspunkter.

- Det er spesielt hektisk her når vi har fotballsendinger. I tillegg til tv-sendingene, skal lyd og bilde fra stadion ut til mobiltelefoner på maks fem minutter. Nå ligger vi på rundt tre minutter, sier Berven.

Tidligere var det virtuelle studioer med blåvegg som var tingen. Nå skal det være litt mer realistisk og håndfast, samtidig som det skal være mulig å blande inn digitale elementer ved behov.

I datasenteret er det Linux som regjerer, men Microsoft er også tilstede. Blant de rundt 650 enhetene i datasenteret, er maskinvare fra Dell spesielt godt representert. I tillegg står to tungregneclustere fra værsenteret Storm og durer. Tunge matematiske modeller skal beregnes for kunder innen marine, offshore, media og energi. Lagringskapasiteten er et kapittel for seg. Alle programmer fra samtlige av TV2s kanaler, inkludert alle sportskanalene, lagres her. I løpet av et år går det med 2500 taper på 600 gigabyte per stykk. Dette tilsvarer rundt 1,5 petabyte, eller halvannen millioner gigabyte.

MYE Å HOLDE STYR PÅ: I TV2s datasenter befinner det seg 650 enheter. Det går mye i Linux, forteller it-sjef Berven

Satset tross boblesprekk

TV2 var tidlig ute med web-tv. Det var få andre kanaler som hadde tatt skrittet ut da kanalen lanserte sin spiller for nett med tv-innhold i 2000. Web-tv-sjef Helge Høibraaten forteller oss at kanalen begynte med streaming allerede i 1997, men at det for alvor ble rettet fokus mot tv over bredbånd i 1999.

- Da vi lanserte spilleren vår på nettet var dette noe helt nytt. Det ble mye eksperimentering, og vi laget innhold som vi mente var bra, mimrer Høibraaten.

Kanalen opplevde at folk fort tok til seg den nye måten å se tv på. Men brukerne ville først og fremst se TV2s programmer, og ikke bare ekstramateriale. Satsingen ble ytterligere trappet opp i 2001, tross dotcom-død, og it-sjef Arne Berven valgte å foreta utviklingen innenhus.

- Det fantes ikke produkter som var på det nivået vi ønsket. Derfor måtte vi selv være en driver i markedet, fortsetter Berven.

Det ble tidlig bestemt at dette skulle være en betalingstjeneste, og det kan trygt konstateres at web-tv-satsingen har vært en suksess. Nå har TV2 Sumo 100 000 unike betalende. Dette innebærer en sluttbrukeromsetning på 60 millioner kroner.

- Det går bra takket være de som torde å se litt frem i tid, konkluderer Høibraaten.

SUKSESS MED WEB-TV: Web-tv-sjef Helge Høibraaten er glad for at kanalen torde å satse ekstra hardt på nettet, til tross for at it-boblen sprakk.

Trenger folk

Fotball på web-tv trekkes frem som et spesielt populært tilbud. Computerworld.no skrev nylig at det norske telenettet får pusteproblemer når Brann spiller fotballkamp. Den voldsomme interessen for akkurat dette laget merker teknologene i TV2 på kroppen. Høibraaten forteller at kanalens web-tv har opplevd to ultimate topper i 2007. Den ene var da Brann spilte mot Lyn på Ullevål, og den andre var under Branns bortekamp mot Rosenborg.

TV2 har nettopp ansatt tre utviklere, men ifølge Berven er det fortsatt behov for flere. I første omgang er han ute etter fire nye utviklere som vil være med å forme morgendagens tv-løsninger. Samtidig jobbes det med å utvikle nye nettsider for TV2.no.

- Planen er å få dem på plass før fotballen setter inn. Da vil vi i større grad fremheve video på nettsidene våre, avslutter it-sjefen, før han haster videre til fest og moro i Lillehammer.