Appen som får folk til å slutte

Appen som får folk til å slutte

150.000 nordmenn som vil slutte å røyke og snuse lastet ned Slutta-appen.

For myndighetene er det viktig at folk kutter tobakksbruken. Men å legge vekk sigarettene eller snusboksen kan være vanskelig. Veldig vanskelig. Det er mange som ikke klarer å slutte på egen hånd, og som ønsker bistand.

Det er mange måter å få slutthjelp på, blant annet motivasjonskurs, medisiner og nesespray eller substitutter som nikotintyggegummi, røykeplaster og e-sigaretter.

Eller app-en «Slutta».

Slutta er utviklet av Helsedirektoratet og skal hjelpe de som vil slutte gjennom å fungere som en personlig hjelper og motivator. Applikasjonen gir også brukeren råd og foreslår fordeler ved å slutte, og følger brukeren gjennom hele slutteprosessen.

Så langt er applikasjonen lastet ned av 150.000 nordmenn.

Nyttårsforsettet kicker inn

Siden nyttår har i snitt 1200 personer lastet ned appen Slutta daglig. Samtidig har Facebook siden «Slutta – din røykeslutt» blitt lansert, og har i dag omlag 12.000 følgere.

I motsetning til applikasjonen, som er en personlig veileder, så er facebooksiden tenkt som et forum hvor man kan hjelpe hverandre med tips, motivasjon og støtte.

- Tallene viser at det er mange som vil slutte å røyke og snuse nå etter nyttår. App-en, facebooksiden, røyketelefonen og de ulike tilbudene i helsetjenesten gjør at det nå samlet finnes mange ulike hjelpetilbud. Da er det er større sjanse for at hver enkelt finner det som passer best for akkurat dem når de skal slutte, sier Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Den fungerer visstnok bra for mange, og en undersøkelse blant app-brukerne viser at nesten 60 prosent av dem som har lastet den ned, bruker appen til å slutte med snus eller for å holde seg snusfrie, og tilbakemeldingene er gode:

 • «Digger. Utrolig bra app!»
 • «Jeg har endelig klart å slutte å snuse, jeg har spart mye penger! Konge app!»
 • «Syykt nyttig og god app, jeg fikk oppfølging i perioden jeg slet mest. Takk!»
 • «Denne hjalp meg til å holde ut den fæle periode jeg gikk gjennom før nikotinsuget ga seg. Anbefales alle. Fabelaktig bra.»
 • «Jeg digger appen. Den gir meg utrolig motivasjon»

Legger inn prisinfo

Basert på brukerundersøkelsen og tilbakemeldinger fra de som har lastet ned appen, er Slutta-applikasjonen oppdatert og lansert i ny og forbedret versjon.

Den mest etterspurte endringen var å kunne legge inn pris på røyk og snus selv, noe som nå er mulig. Poenget er å synliggjøre hvor mye penger man sparer på å slutte. Det er også lagt inn mer informasjon om snus, flere oppfølgingsmeldinger og mulighet til å dele statusen sin på fjesboka.

- Vi får veldig mange positive tilbakemeldinger på både appen og facebooksiden, og det har vært nyttig å bruke slutternes egne erfaringer i å utvikle de. Vi håper og tror at dette bidrar til at flere lykkes, avslutter Skyvuldstad

Slutta-applikasjonen kan lastes ned på Itunes og Google Play.

Alternativt har Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) også utviklet en slutte-app, «Røykeslutt». Denne er i hovedsak rettet mot de som røyker, mens Slutta dekker både røykere og snusere.

Røykeslutt kan lastes ned fra Itunes og Google Play .

Fakta om tobakkskutt

 • Tre av fire røykere har forsøkt å slutte.
 • 16 prosent av de som slutterå røyke, begynner igjen første uken.
 • 22 prosent som slutter å røyke begynner igjen i løpet av den andre uken.
 • Av de som har klart å slutte klarer 26 prosent å slutte på første forsøk, 32 prosent på andre forsøk og omlag 40 prosent klarte det etter tre eller flere forsøk.
 • Ved inngangen til 2013 var det rundt 684.000 som røyker daglig i Norge.
 • Rundt 14 prosent av nordmenn snuser daglig.

Helsedirektoratets faktaark om røykeslutt (PDF).

Kilder: Helsedirektoratet / NTB

Enterprise