- Elementært, min kjære Dr. Watson

- Elementært, min kjære Dr. Watson

IBMs supermaskin skal hjelpe leger med å stille diagnoser og behandle pasienter.

Datamaskinen Watson fikk stor oppmerksomhet verden rundt da han slo knockout på sine menneskelige motstandere i den tv-sendte spørrekonkurransen Jeopardy i februar i år.

Les saken her: Overlegen seier til Watson i Jeopardy

Nå skal IBMs supermaskin bistå leger ved å stille diagnoser og behandle pasienter, i tråd med IBMs planer om gjøre praktisk bruk av teknologien innen helsevesenet.

Helseapplikasjoner

IBM og Wellpoint, et av de største helseforsikringsselskapene i USA, ble denne måneden enige om å samarbeide om å utvikle applikasjoner som kan brukes av leger og helsepersonell, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Programvaren skal bygges på konseptet om ”kunnskapsbasert medisin”, som tar utgangspunkt i hva som har vist seg å være hensiktsmessig behandlingspraksis, basert på vitenskapelig metode. Et enkelt eksempel på kunnskapsbasert medisin ville være å sette en pasient som har hatt et hjerteinfarkt på et behandlingsprogram med aspirin.

Kjapp i vendinga

Watson består av 90 IBM Power 750 Express servere drevet av 8-kjerners prosessorer, fire i hver maskin, totalt 32 prosessorer per maskin. Serverne virtualiseres med et kjernebasert virtuelt maskinoppsett, og resultatet er en serverklynge med total prosessorkraft på 80 teraflops. En teraflop er tusen milliarder kalkulasjoner per sekund.

Denne kraften kan bistå helsepersonell med å gjennomsøke masse informasjon raskt. Watson kan søke gjennom 200 millioner sider med data og presentere et svar i løpet av få sekunder.

- Forestill deg å ha muligheten til å ta inn all informasjon knyttet til pasientens medisinske behandling – symptomer, resultater, pasientintervjuer og diagnoseundersøkelser, sier Dr. Sam Nussbaum, sjefen for Wellpoints medisinske avdeling.

- Så kan vi bruke Watsons analytiske evner til å gå igjennom alle tidligere tilfeller, den mest oppdaterte kliniske kunnskapen i medisinsk litteratur, samt etablerte behandlingsmetoder, som kan hjelpe en lege å stille diagnose og utarbeide en plan for behandling av pasienten, sier Nussbaum.

Wellpoint regner med å begynne å bruke Watson i kliniske pilotprosjekter tidlig neste år.

Les om:

Enterprise