Endelig slutt for Windows 3.x

Endelig slutt for Windows 3.x

Trodde du Windows 3.x gikk i graven for rundt ti år siden, må du tro om igjen.

22. mai 1990 lanserte Microsoft Windows 3.0, den første i Windows 3.x-serien.

For mange ble Windows 3.1 og 3.11 det første møtet med Microsofts operativsystemer, og det var med denne serien selskapet virkelig begynte å vise muskler i kampen mot Apple.

Siden den gang har det skjedd mye. I alle fall hos de fleste.

For du tenker kanskje at Windows 3.x er hinsides foreldet, men dette er ikke hele sannheten.

LES OGSÅ: Microsofts historie gjennom 30 år

Microsoft sluttet å gi brukerstøtte for Windows 3.x-brukerne i 2001, men BBC News melder at det fortsatt brukes. Eksempler er underholdningssystemet ombord i flyene til Virgin, samt diverse kassaapparat-systemer og billettsystemer.

Men nå skal det bli slutt en gang for alle. Microsoft har bestemt seg for å slutte å selge lisenser til den antikke Windows-versjonen, og fra og med 1. november i år er Windows 3.x historie for Microsofts del.

Grunnen til at det fortsatt blir brukt, har nok mye å gjøre med gamle it-systemer som fortsatt gjør jobben sin. En annen grunn kan være at det er svært lettdrevet. Minimum for å kjøre operativsystemet er en 8086/8088-prosessor med minimum 10 megahertz, 640 kilobyte ram, syv megabyte ledig harddisk-plass og et grafikkort som støtter CGA, VGA og EGA.

LES OGSÅ: Se Microsoft Word sin utrolige historie

Til sammenlikning krever Windows Vista Home Basic en 32-bit prosessor med minst én gigahertz prosessorkraft, 512 megabyte ram og 20 gigabyte harddisk-plass.

- De fleste pc-ene vi møter i dag kjører Windows XP, forteller "Agent Quang" til BBC News.

Han er en del av The Geek Squad, som lever av å fikse privatpersoners pc-er.

- Men vi ser mange som fortsatt kjører Windows 95 og 98. Vi hadde en sak hvor en Windows 98-bruker ikke lenger fikk vist bildene på nettsider. Det løste vi med å installere Netscape Navigator.

LES OGSÅ: Microsofts ti største flopper

Les om:

Enterprise