Ingen tiårsfest for Windows XP

Ingen tiårsfest for Windows XP

Windows XP fylte ti år denne uken - men fikk verken kake eller feiring fra Microsoft.

Windows XP fylte ti år på onsdag. Operativsystemet er fortsatt i bruk på nesten halvparten av alle pc-er i verden. Likevel la ikke mamma Microsoft ut en liten bloggpost en gang, for å feire den store dagen.

Onsdag 24. august 2001 satte Microsoft Windows XP i RTM-status. Det står for release to manufacturing, og betyr at det nå så populære operativsystemet endelig var ferdigutviklet. XP ble sluppet løs i butikkene et par måneder senere, i oktober 2001.

XP eller XP SP2?

Michael Cherry, it-analytiker for selskapet Directions on Microsoft, stiller spørsmål om dette det er riktig å feire XP denne dagen.

- Den Windows XP som folk elsket var ikke den originale Windows XP, det var XP SP2, forteller Cherry til Computerworlds nyhetstjeneste.

Windows XP SP2 (Service Pack 2), ble sluppet i august 2004, tre år etter lanseringen av Windows XP.

Dette var en uvanlig servicepakke, noe Microsoft selv også innrømmet. Den skilte seg ut ved å introdusere mye ny funksjonalitet, særlig innen sikkerhet. SP2 ga brukere en ombygget og bedre brannvegg som var akivert som standard, et nytt sikkerhetssenter som holdt øye med tredjeparts antivirus og brannvegger. SP2 introduserte også DEP (data execution prevention) som er Microsofts første beskyttelsesverktøy for skadelig kode.

På tross av popularitet og stor brukerbase begynner Windows XP å bli gammel. Det har også Microsoft påpekt den siste tiden.

Anbefaler oppgradering

I juli fortalte Microsoft kundene sine at det var på tide å oppgradere, og minnet om at selskapet bare vil støtte operativsystemet i tre år til.

- Jeg har anbefalt kunder å oppgradere til Windows 7, sier Cherry.

Han mener Windows 7 er stabilt nok til å kunne erstatte Windows XP.

- Det er trygt å satse på Windows 7, til tross for at analytikere tror Windows 8 blir lansert mellom april og oktober 2013, ifølge Cherry.

Dersom Windows 8 viser seg å være solid, vil det være relativt enkelt å migrere til det nye operativsystemet fra Windows 7, særlig i forhold til gamle Windows XP. Microsoft har nemlig lovet at pc-er som kan kjøre Windows 7 også kan bruke Windows 8.

Og skulle Windows 8 vise seg å være lite egnet, så vil Windows 7 fungere som sikkerhetsnettet man kan stole på, i likhet med Windows XP som var sikkerhetsnettet til Vista. Sistnevnte ble aldri særlig populært hos hverken privatbrukere eller bedrifter.

Mye nytt i Windows 8

Det er riktignok tidlig å si, men flere er bekymret for at Windows 8 kan feile. Cherry er en av disse, og han er bekymret for de mange endringene som kommer i det nye operativsystemet. Han mener det øker sjansene for at ting kan gå galt. Uforutsette utfordringer i utviklingsfasen kan forsinke lanseringen av Windows 8, og Cherry ser et mulig problem i maskinvarekompabilitet tilsvarende det Vista hadde med driverkompabilitet.

XP faller under 50 prosent

Ifølge en analyse fra Net Applications har Windows 7 vokst, og tar i stadig større grad over for XP og Vista. Ved slutten av juli var Windows 7 installert på i overkant av 29 prosent av alle datmaskiner, mens Windows XP for første gang falt under 50 prosent, og havnet såvidt over 49 prosent, opplyser Computerworld USA.

Windows XP (med service pack 3) støttes av Microsoft frem til april 2014.

Les om:

Enterprise