iOS 7: Ny look, nye funksjoner

iOS 7: Ny look, nye funksjoner

Se video om det nye iPhone-operativsystemet.

Apple har lansert den årlige iOS-oppdateringen.

Men noe er annerledes i år - faktisk ganske mye. iOS 7 har mye nytt både i utseendet og under overflaten. Vi gir deg en rask oversikt over nye funksjoner.

iOS 7 er lysere, renere og flatere rent grafisk. Borte er lær, filt og bokhyller i tre. Et mer moderne utseende, med andre ord, og mer i takt med tiden generelt. Du kan studere detaljene på Apples egne sider her . Eller om du har det travelt, så finner du iOS 7-videoen nederst i denne artikkelen.

Control Center

iPhone-brukere har savnet mer funksjonalitet knyttet til lås-skjermen, og har kanskje tydd til jaiilbreaking for å få til nettopp det. iOS 7 løser denne floken, og gir deg tilgang til en rekke hurtigtaster for WiFi, Bluetooth, fly-modus og så videre i tillegg til kontroller for musikkavspilling, hurtigtaster for apper som kamera eller kalkulator, lysstyrke-innstilling og touch targets for AirDrop og AirPlay.

Notification Center

Også meldingssenteret på låsskjermen har fått en oppussing, og gir deg nå tilgang til langt mer informasjon om kommende møter og kalenderhendelser. Det er mulighet for å filtrere resultatene, samt vise events som er gått ut på dato. Senteret kan også vise værmeldinger, børsmeldinger og så videre.

Felles for både Control og Notification Center er at disse aksesseres ved å sveipe opp eller ned fra toppen eller bunnen av skjermen hvorsomhelst, og ikke bare fra låsskjermen.

Multitasking

iOS 7 får fleroppgavekjøring. Du har riktignok kunnet kjøre en app i bakgrunnen før også, men nå blir det mye mer avansert.

Før du hopper i taket: Multitasking er vanskelig på mobile platformer, og fellene er mange. Sitter Facebook-appen i bakgrunnen og oppdaterer fortløpende, kan batteriene fort gå tomme. Apples svar på dette er en kreativ for form multitasking som lover å håndtere denne problemstillingen - og dersom det virker som tenkt , vil du raskt kunne bytte mellom apper du har brukt nylig. En egen multitasking-animasjon er lagt inn i iOS 7, og den viser deg alle åpne apper sortert etter tilgang der du kan sveipe mellom dem samt avslutte prosesser.

Kameraet og foto-album

Også kamera-appen er ny - eller ihvertfall oppdatert. Du finner de samme funksjonene du er vant til i tilleg til en kvadratisk modus samt mulighet for live-filtere. Tydelig inspirert av Instagram, men kjekt å ha integrert i selve OS-et.

Mer interessant er nyhetene i foto-albumet. Filtreringen og organiseringen er langt mer innovativ, og gjør det enkelt å bla i store foto-samlinger ved å velge uike zoom-nivåer. Man kan gå helt ut til år-nivå, eller zoome inn til geografiske steder (dersom du tillater steds-informasjon om bilder). Fotoer samles fortløpende i små ruter, og du kan dra fingeren over rutene for å gripe enkelte bilder. Det hele fungerer veldig glatt og tilforlatelig, og har et visst hint av iPhone fra Mac-en.

Også delings-funksjonene er oppdatert, og det er enkelt å åpne opp iCloud foto-strømmer rett fra fotoalbumet. Der kan du velge både offentlige og også private streams, og du velger selv hvem du vil invitere.

AirDrop

AirDrop var ryktet, selv om innholdet ikke var kjent. AirDrop forenkler innholdsdeling når e-post og meldinger virker for tungvint. Apple har lagt inn en delingsknapp i iOS 7 som apper kan implementere, ikke ulikt iOS 6. Der vil AirDrop være en mulighet, og åpner altså for rask deling av innhold som bilder, nettsider og mer over WiFi eller Bluetooth til andre iOS 7-brukere i din umiddelbare nærhet. Pent gjort, og ikke minst også sikkert, siden forsendelsen er kryptert.

Kjenner du AirDrop fra Mac-ens OS X 10.8 MountainLion, så skjønner du prinsippet.

Safari

Nettleseren har fått en dramatisk bearbeidelse. Innholdet kan nå fylle ut hele skjermen ut til kantene. Adresse-linjen er borte til fordel for et universal-felt i toppen som håndterer både adresser og søk. Litt som nyeste Safari 6 på Mac-en.

Nytt er også en form for tab-visning der ulike nettsider kan vises som en bunke man blar igjennom grafisk. Bla for å komme til ønsket side, eller dra en side ut av skjermen for å lukke den for godt. Veldig interaktivt, og langt mer smidig enn under iOS 6.

Lese-listen er gjort renere, og har en snedig funksjon der du kan bla til neste artikkel du har lagret for lesning i ettertid simpelthen ved å fortsette scrollingen nedover skjermen. Neste artikkel kommer opp automatisk - du trenger ikke bytte mellom dem.

Også Twitter-integrasjonen er dypere denne gangen, og du kan la Safari vise deg twitter-strømmer i et sidefelt der også lenkene til nettsider er tydelig fremhevet.

Også sikkerheten er giret opp vesentlig, og Apple tar effektivt knekken på apper som 1Password med sin egen versjon av en sky-basert nøkkelring. iCloud Keychain lagrer pålogginsinfo til ulike nettsider på Apples servere med høy 256-biters kryptering, og vil også kunne foreslå gode passord for deg. På denne måten kan du enkelt, men ikke minst sikkert logge deg på nettsider som krever dette, og nøklene vil synkroniseres mellom dine iOS 7-enheter og også til din Mac som kjøper OS X Mavericks (som kommer i løpet av året).

iTunes Radio

Ikke verd å si så fryktelig mye om dette enda. Ryktene viste seg å stemme - Apple har lansert en nettbasert musikk-strømmetjeneste som er gratis og reklamefinansiert. Eller faktisk også uten reklame dersom du har iTunes Match. Apple tar dermed opp kampen med tjenester som Spotify og Pandora. Eneste ulempe: Foreløpig kun tilgjengelig i USA. Vi får komme tilbake til saken.

Siri

Siste setning fra forrige avsnitt kan forsåvidt gjentas her. For selv om Apples syntetiske tale-assistent Siri har fått både nye stemmer, mer intelligens og dypere integrasjon i iOS 7 så er tjenesten ikke tilgjengelig i Norge. Det vil si: På norsk. Du kan selvfølgelig teste ut den engelske aksenten din for gøy, men mulighetene er noe begrenset.

Men Siri fungerer fint til å sette vekkeklokken eller til å telle ned koketiden på frokost-eggene. Noe som er verd å merke seg er at Apple nå benytter Bing til nettsøk fra Siri! Arkiveres inntil videre.

iOS 7 til bilen

Noe Apple ikke sa så mye om, er iOS 7 tll bilen. Apple åpner for samarbeid med en rekke bilprodusenter slik at disse kan integrere iOS i bilens egne systemer. Dette lover godt for både handsfree-løsninger, musikkavspilling, navigasjon og også diktering av meldinger. Og forhåpentligvis har bilbransjen også egne ideer. På tide med ny bil?

Du kan se en promo-video for iOS 7 fra Apple nedenfor.

Enterprise