Kraftig forbedring av Windows Phone

Kraftig forbedring av Windows Phone

Nå er Windows Phone 8 lansert. Mobil-operativsystemet deler kode og er tett integrert med Windows 8.

Da Microsoft slapp Windows Phone 7, var det en enorm oppgradering fra de tidligere Windows Mobile-versjonene.

Menysystemet var helt nytt og unikt, og Microsoft forstod endelig at tilgang til apper er alfa og omega for smarttelefoner - noe de aldri helt virket å innse med gamle Windows Mobile.

Samme kode som Windows 8

Nå er vi kommet til den neste store oppdatering av Windows på mobiletelefon, og med Windows Phone 8 kommer du nærmere Microsofts pc-operativsystem enn noen gang tidligere.

Selv om mye ser relativt likt ut på overflaten, har det skjedd mye under skallet på Windows Phone 8.

Viktigst, både for brukerne og utviklerne, er at Windows Phone 8 vil dele store deler av kildekoden med Windows 8. Microsoft går altså bort fra Windows CE-koden, som først ble utviklet for mobile enheter og svake pc-er i 1996 - og som pussig nok blant annet ble brukt på spillkonsollen SEGA Dreamcast.

Byttet av kode gjør det enklere enn noen gang å lage apper til Windows Phone 8. Det er blant annet enkelt å kode om vanlige pc-progammer til å bli mobil-apper.

Det gjør det også mulig å enkelt kjøre apper som er laget for Windows Phone 8 på Windows 8, om det er på pc eller nettbrett.

Det vil selvsagt også være mulig å kjøre apper som er utviklet for dagens Windows Phone-versjon.

Den nye koden i Windows Phone 8 skal også gjøre det langt enklere å hente og omprogrammere apper fra iOS og Android, slik at utviklerne sparer både tid og penger når de vil utgi appen sin til flere plattformer.

Gjør som du vil

Selv om det er store nyheter i kjernen i mobiloperativsystemet, vil nok de fleste som har brukt Windows Phone kjenne seg godt igjen i brukergrensesnittet.

I utgangspunktet vil du møtes av de kjente, "levende" flisene, men mens du tidligere måtte ta til takke med å flytte flisene rundt på skjermen, gis du i Windows Phone 8 langt større frihet til selv å konfigurere og legge opp grensesnittet etter eget ønske.

I Windows Phone 8 kan du ikke lenger bare flytte flisene, du kan også enkelt endre størrelse på dem. Du kan nå ha fire små fliser plassert i bredden, kombinert med fliser som dekker hele eller halve skjermbredden, og om så ha det hele asynkront satt opp - om du er av den litt vågala typen.

Ifølge produktsjefen for Windows Phone, Joe Belfiore, er det nå enklere å gjøre telefonen til noe som bare er ditt, enten du nå er mest interessert i nyheter, sosiale medier, spill eller bedriftsfunksjoner.

Ny maskinvare

Med en helt ny kjerne i bunn av Windows Phone følger høyere maskinvarekrav enn tidligere. Det gjør dessverre at dagens Windows Phone-telefoner ikke vil være mulige å oppdatere til Windows Phone 8.

I stedet må Windows Phone 7.5-brukerne ta til takke med en oppdatering til versjon 7.8, som gir tilgang til det nye brukergrensesnittet og en del andre nyheter, men ikke de samme mulighetene for å kjøre de nye Windows Phone 8-appene som er kodet om fra pc-programmer.

De nye Windows Phone 8-telefonene er bygd rundt Qualcomm-prosessorer. Takket være byttet av kjernekoden skal Windows Phone 8 i teorien ha støtte for prosessorer med 64 kjerner, men ifølge Microsoft må vi i starten nøye oss med to kjerner.

I starten vil det være snakk om de nye Snapdragon S4-prosessorene med to kjerner og en klokkehastighet på 1,5 gigahertz. Grafikken vil håndteres av Adreno 225, og det vil ellers være støtte for 4G via LTE. Etter hvert som ting går seg til, vil utvalget av prosessorer og grafikkløsninger øke.

I konkurransen med stadig kraftigere og mer avanserte smarttelefoner fra konkurrentene, og da i hovedsak Android-telefoner, har Microsoft innsett at skjermen er et viktig element i det hele. I Windows Phone 8 vil det blir støtte for flere og høyere oppløsninger enn i dag, og Microsoft ønsker helst at produsentene skal velge å kjøre 720p-oppløsning, altså 1280x720 piksler.

Det vil fortsatt være støtte for 800x480, samt WXGA med 1280x768 pikslers oppløsning. Microsoft hadde i utgangspunktet også planlagt å legge inn støtte for 640x480, altså god, gammeldags VGA-oppløsning, men innså etter hvert at så lav oppløsning i 4:3-format ble vel komplisert for app-utviklerne som ellers jobber i 15:9 og 16:9.

Konsollspill på mobilen

Det at Windows Phone 8 deler kode med Windows 8 betyr ikke bare at vanlige app-utviklere vil få en enklere hverdag. Med på lasset følger nemlig også støtte for DirectX, noe som gir muligheten til å lage langt mer avanserte spill enn tidligere.

Kombinasjonen av kraftigere maskinvare og DirectX gjør det enklere å både lage nye og grafisk tunge spill, og å portere over spill fra pc. DirectX-støtten gir ikke bare langt mer avansert 3D-grafikk enn tidligere, det åpner også for virkelig avansert spillfysikk, noe du kan se eksempler på i Microsofts egen video fra lanseringen av Windows Phone 8.

Det ble blant annet vist frem eksempler laget med Havok-motoren, som er den samme som brukes i en rekke av de mest populære spillene på Xbox 360. Det kan være nærliggende å tro at integrasjonen mot Xbox 360 og Xbox Live blir enda større en tidligere.

Endelig minnekort

En kjekke endring fra dagens Windows Phone-telefoner er at Windows Phone 8-telefoner har støtte for microSD-kort. I dag er man fastlåst til den lagringskapasiteten mobilprodusentene mener er god nok, noe som ofte blir i minste laget om man vil ha haugevis av apper og timevis med musikk, samtidig som man bruker kameraet til å filme og ta bilder i alskens situasjoner.

Tanken er at produsentene i fremtiden om ønskelig kan lage telefoner med noe mindre lagringsplass, så kan kundene heller kjøpe seg den lagringsplassen de trenger i form av microSD-kort. I dag får du 32 gigabyte microSD-kort fra like over 200 kroner.

Microsoft snakket også mye om NFC, Near Field Communication, i løpet av presentasjonen av Windows Phone 8 i sommer. NFC skal kunne brukes sammen med selskapets Wallet-løsning, som skal gjøre det enkelt å bruke mobiltelefonen til å betale i butikker og andre steder, men også til en rekke andre ting.

Det ble blant annet vist eksempler med annonser med NFC, slik at man kun trenger å holde telefonen mot bladsiden for å sendes til en nettside, og et visittkort med innebygd NFC, slik at man enkelt kan laste kontaktinformasjonen fra visittkortet rett inn i telefonen og over i skyen.

Støtte for alt av VoIP

Det har lenge gått rykter om at Microsoft ville integrere Skype rett inn i Windows Phone, noe som virket naturlig etter at Microsoft kjøpe opp Skype. Det viser seg imidlertid ikke å stemme. Skype vil fortsatt være en app du må laste ned fra nettbutikken.

Microsoft har heller valgt å tilrettelegge for enkel bruk av en hvilken som helst VoIP-app. Etter du har installert din favoritt-app for internettelefon vil den integreres rett inn Windows Phone 8s telefonfunksjonalitet. Mottak og start av VoIP-samtaler skal fungere akkurat som om det var en hvilken som helst vanlig telefonsamtale.

Bedre for bedrifter

Microsoft lover også at Windows Phone 8 skal være enda bedre tilrettelagt for bedrifstbruk enn forrige versjon. Blant nyhetene er kryptering av innholdet på telefonen ved hjelp av Bitlocker, uten at brukeren selv trenger å gjøre noe. Alt skal kunne styres av bedriftens it-avdeling.

It-avdelingen skal også få en lettere jobb med å holde kontroll på de ansattes Windows Phone 8-telefoner, ved å kunne bruke mange av de samme administrasjonsverktøyene de allerede bruker for å kontrollere og sikre bedriftens pc-er.

Mens man tidligere måtte kjøre ut apper via Microsofts egen nettbutikk, skal det i fremtiden være enklere for bedrifter å lage egne apper og distribuere dem til brukerne sine uten å gå via nettbutikken.

Viktig for mange er nok også at Windows Phone 8 får en skikkelige versjon av Office-pakken, basert på Windows RT Office som er utviklet til ARM-baserte Windows 8-nettbrett.

Mye nytt

Her får du en rask oversikt over noen av de viktigste nyhetene i Windows Phone 8.

  • Støtte for flere prosessorkjerner (teoretisk opptil 64 kjerner) og flere alternativer for oppløsning.
  • Støtte for NFC og microSD-minnekort.
  • Ny startskjerm med større muligheter for tilpasning etter eget ønske.
  • Leveres med Internet Explorer 10 med nye sikkerhetsfunksjoner.
  • Bedre tilrettelagt for bruk i bedrifter, med bedre sikkerhet og enklere administrasjon.
  • Nye og mer avanserte kamerafunksjoner. Nytt er blant annet støtte for panoramabilder og utløserforsinkelse, for eksempel for å ta selvportretter.
  • Alle Windows Phone 8-telefoner vil levere med Nokia Maps, med kart fra Nokia-eide Navteq.
  • Avanserte spill. Takket være at Windows Phone 8 deler kode med Windows 8 og har støtte for DirectX skal utviklerne kunne lage langt mer avanserte mobilspill enn tidligere.
  • Utviklerne får også en enklere hverdag når de skal lage vanlige apper. Takket være den delte koden med Windows 8 blir det lettere å lage apper som fungerer på Windows 8, Windows RT og Windows Phone 8.
  • Windows Phone 8 leveres med en ny og mer avansert versjon av Office.

Her kan du følge PC Worlds liveblogg fra lanseringen i USA

Enterprise