Norges mektigste it-sjef

Norges mektigste it-sjef

Rune Espedal er it-kongen i Statoil. Han mener forretningssiden må styre it-utviklingen.

I de nærmeste ukene vil Computerworld intervjue 8 av de mektigste it-direktørene i Norden. Først ut er Norges mektigste it-direktør, Rune Espedal, i Statoil. Computerworld.no bringer her et utdrag fra den lengre artikkelen i ukens papiravis.

Interesse for biler førte Rune Espedal til maskinlinjen på Norges Tekniske Høgskole, i dag Norges teknisk- naturvitenskapelig universitet (NTNU), i Trondheim.

Etter å ha dreiet studiene inn mot ledelse og prosjektadministrasjon, fikk han jobb i Statoil. Med unntak av tre års permisjon for å være viseadministrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF), har Espedal vært i Statoil siden 1980. Det meste av tiden har han arbeidet med store utbyggingsprosjekter og olje- og gassproduksjon. I fjor ble han it-direktør for hele konsernet.

- Jeg kommer ikke fra it-siden, selv om jeg har jobbet med it i ti år. Statoil er ikke et it-selskap, men et olje- og gasselskap. Alle prioriteringer må skje på forretningssiden premisser. Det er ikke jeg som tar beslutningene, men jeg må sørge for at de blir tatt, understreker Statoils it-direktør.

LES OGSÅ: Sjefen mobbes

Taler deres språk

Med sin lange erfaring fra linjen, snakker Espedal linjeledernes språk og regnes som en av dem. Det gjør det lettere å få gjennomslag. Hans bakgrunn fra Statoils kjernevirksomhet er også god å ha nå når it-løsningene ute i felten i stadig større grad blir standardisert og integrert i den øvrige it-infrastrukturen.

- Det blir etterhvert mindre forskjell på det vi kan kalle generell it og det som er integrert i anleggene, forklarer Espedal.

Statoils it-direktør holder fortsatt tett kontakt med selskapets olje- og gassmiljø. Det må han skal forretningssidens interesser stå i setnrum. Dessuten passer det maskiningeniøren godt å skulle forholde seg til mer enn datamaskiner og programvare. Selv med en travel hverdag som it-direktør i Norges viktigste selskap glemmer han ikke at det er interessen for bil og motor som førte ham dit han er i dag.

Statoils fusjon med Hydros olje- og gassdivisjon tar en stor del av Espedals oppmerksomhet for tiden. Det er nemlig klart at det er han som som blir it-direktør i det sammenslåtte selskapet, hvis oppkjøpet går etter planen.

Les hele intervjuet i dagens papirutgave av Computerworld, er du ikke abonnement kan du bli det her .

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: Sjefer blir stresset av ulest epost

LES OGSÅ: - Stillingen som it-sjef bør deles i to

Les om:

Enterprise