Per Anders Jørgensen, løsningsarkitekt i Oracle. (Foto: Kenneth Christensen)

DEMO: Løsningsarkitekt Per Anders Jørgensen i Oracle demonstrerer ICS for en håndfull kunder i Oslo. (Foto: Kenneth Christensen)

Oracles integrerte skytjeneste

Oracle kommer med storlansering etter at årsresultatet for 2014 er ute denne måneden. Men vi vet allerede hva som kommer.

Databasegiganten Oracle er i ferd med å skifte fokus. Selskapet skal gradvis bort fra databaselisenser i øvre sjiktet av priskurven til skytjenester med pris basert på bruk og behov. Inngangsbilletten er slettes ikke fullstendig hårreisende, med betaling for antall kobilinger.

- For Oracle er skytjenester veldig viktig. Alt vi snakker om i Oracle i dag, dreier seg om cloud, sier løsningsarkitekt Per Anders Jørgensen i Oracle Norge. 

Skyintegrasjon for Saas-kunder

Selskapet trapper opp på sky, og det neste er Integration Platform as a Service, altså Ipaas, en del av Integrated Cloud Services (ICS). Denne tjenesten er i dag klar for test og utvikling, men blir ikke godkjent for forretningskritiske systemer før senere i sommer. 

- Når man flytter ut i skyen, så er det naturlig å også flytte integrasjon ut i skyen. Folk kjøper Saas uten å gå om it fordi det er lett og raskt å kjøpe tjenester i skyen, sier Jørgensen.

Ipaas-tjenesten er utviklet for å være så enkel å komme i gang med som mulig, og grensesnittet Computerworld fikk demonstrert ser ut som det leverer. Selv om konfigurasjon er forholdsvis brukervennlig, anbefales likevel at en it-profesjonell tar seg av den jobben.

- Dette er jo for forretningsbrukerne. De kan utføre integrasjonen på en visst nivå, men det er jo it-personen som kommer til å gjøre det, påpeker Jørgensen.

Arbeidet utføres i nettleser, og det er ingen koding eller verktøy nødvendig. En rekke adaptere både mot Oracles egne og andres løsninger, som eksempelvis Salesforce, ligger klare til bruk og trenger bare konfigureres i grensesnittet. Flere standardadaptere legges til etter hvert.

- Det kommer flere standardadaptere, og det skal være enkelt å plukke ut de tjenestene du skal ha. Blant annet selges adaptere i Cloud Marketplace for Saas, ferdig utviklet og sertifisert, forklarer Jørgensen.

Oracles partnere, som for eksempel Acando som arrangerte Oracle-demonstrasjonen, kan utvikle og selge adaptere på cloud-markedsplassen.

Ipaas-klare konsulenter

Acando er Oracle Platinum Partner i Norge, og jobber med Oracles cloud-produkter for norske kunder. Frank Holthe, leder for forretningsområdet Oracle SOA Center of Excellence i Acando, bekrefter at Ipaas ikke er klart for forretningskritiske applikasjoner helt enda, men at dette vil være klart i løpet av sommeren.

Foreløpig er Oracle Ipaas best for små prosjekter, og for å teste løsningen. Det veldig enkelt å komme i gang, og like enkelt å avslutte. Det er også den største endringen i selskapets historie, mener Holthe.

- Ikke minst kommer det til være en stor overgang for Oracle. Men det er ikke gjort på en dag. Man kaster ikke alle lisenser overbord med en gang. Men overgangen har begynt, sier han.

Acando er klare til å komplettere Oracles nye skytjenester, med blant annet pre-prosjekt Cloud Discovery Workshop som mapper ut kundens behov, Integrated Cloud Services Proof of Concept, som er en tre-dagers aktiv demonstrasjon sammen med Acandos konsulenter. 

Omsetningsskifte fra lisens til sky

Skytjenestene prissettes lavere enn de lokale produktene Oracle er kjent for. Omsetningen er på vei opp, med 516 millioner amerikanske dollar i andre kvartal for regnskapsåret 2015 på Saas, Paas og Iaas. Det av totalt 7,3 milliarder dollar for programvare og skytjenester.

Enterprise