Slik er Microsofts nye karttjenester

Slik er Microsofts nye karttjenester

Bing får kart-applikasjoner og egen versjon av Street View.

Microsoft går rett i strupen på en av Googles mest populære tjenester; Google Maps.

Deres oppdaterte versjon av Bing Maps bruker Silverlight for å gi kart til folket. Tjenesten er i beta, og kan testes her.

En kjapp titt på tjenesten viser at kartene fungerer fint her i Oslo. Det gjør derimot ikke satelittfoto, heller ikke flyfoto.

En annen ting som ikke fungerer er Microsoft svar på Google Street Wiev, som de har kalt Streetside. Denne fungerer hittil bare i USA.

Kart-applikasjoner

Det som derimot fungerer fint, og fortoner seg nærmest som en slags Street Wiev, er "Dive in"-funksjonen. Trykker du for eksempel på stortinget, kan du få opp en rekke bilder som er tatt i området. Bildene stiller seg i forhold til hverandre i et tredimensjonalt rom, og man kan titte rundt og få inntrykk av at man står der selv. Det er noe vanskelig å forklare, og burde prøves selv, her. Løsningen bruker teknologien Photosynth.

Microsoft har også funksjoner for å lage egne applikasjoner som tar i bruk kartene, kalt Application Gallery. I dag ligger det for eksempel en Twitter-applikasjon for å se hvem som kvitrer i nærheten, en applikasjon som finner restauranter og en som holder et øye på trafikken. Ikke alle disse får like god funksjonalitet i Norge med det første, men applikasjoner som "Twitter Maps" fungerer naturlig nok uten problemer.

Lang vei å gå

Microsoft gjør dette innhugget i kart-verdenen for å tiltrekke flere brukere til deres nye søketjeneste Bing. Tjenesten har i dag nesten ti prosent av markedet, mens erkerivalen Google troner på toppen med 65 prosent.

- Det er ikke noe spørsmål om hvor vi står. Vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Microsofts Satya Nadella, ansvarlig for nett-tjenester, til amerikanske Computerworld.

Kartene kan også hjelpe på Silverlights utbredelse, ettersom de krever at man installerer Microsofts teknologi. Fremdeles er de Ajax-baserte kartene tilgjengelig, men etterhvert skal den nye Silverlight-kartløsningen ta over.

Microsoft skal ha ladet Bing med 300 terabytes med data de siste månedene, og mer skal det bli.

Enterprise