- Spiller på frykt for å selge antivirus

- Spiller på frykt for å selge antivirus

Google og leverandørene av sikkerhetsprogrammer har røket i tottene på hverandre.

Omfanget av ondsinnet programvare som angriper Android-mobiler og -nettbrett har eksplodert, hevder sikkerhetsselskaper. I ett tilfelle vises det til opptil «472 prosent økning i registrerte tilfeller av ondsinnet programvare for Android» siden juli i år.

– Overdriver voldsomt

Google, som står bak Android-operativsystemet, hevder på sin side at sikkerhetsselskapene overdriver voldsomt, skriver IDG-publikasjonen NetworkWorld på sine nettsider.

- De er sjarlataner og svindlere, skriver Chris DiBona, som er direktør for åpen kildekode-programvare hos Google, på bloggen sin.

- Ja, virusselskapene spiller på frykt for å selge deg beskyttelses-programvare for Android, RIM og iOS. Hvis du arbeider hos et firma som selger virusbeskyttelse for Android, RIM eller iOS, skulle du skamme deg, skriver Google-direktøren.

Til motmæle

Antivirus-selskapene tar på sin side kraftig til motmæle mot Google, melder nettstedet Ars Technica .

Der siteres en talsmann for sikkerhetsselskapet Sophos, som riktignok sier at Google-talsmannen har noe rett i påstanden sin:

– Det er korrekt at antivirusprogramvare som er designet for pc-er, ikke bør skvises inn i mobile enheter, sier Sophos-talsmannen, men legger til: – Jeg tror imidlertid at han har gått så ekstremt ut at det virker mot sin hensikt.

Ikke som på pc

Poenget til Google-direktør DiBona er at virusangrep og ondsinnet programvare ikke fungerer likedan på mobile plattformer som på den vanlige pc-plattformen, men at han synes sikkerhetsselskapene prøver å gi mobilbrukerne inntrykk av at mobiltelefonene er like mye utsatt som en vanlig pc.

– Sannsynligheten for at et mobilt virus skal spre seg fra telefon til telefon på samme måte som virus sprer seg fra datamaskin til datamaskin, er ikke sannsynlig, skriver han på bloggen sin.

DiBona får en viss støtte for sine synspunkter fra Gartner-analytiker Michael Gartenberg, som sier at ondsinnet programvare på Android-enheter bare er et reelt problem for dem som laster ned applikasjoner til sine enheter fra tredjeparts nettsteder i stedet for fra Google nettbutikk, Android Market.

Ettersom Google nå er blitt flink til å kaste ut ondsinnet programvare fra Android Market, sier analytikeren at kundene ikke trenger å være redd for å installere apper derfra.

– Det er nok et større problem at en del apper er programmert dårlig, at de tærer på nettverksressursene og tapper batteriet, sier Michael Gartenberg.

Fjernet 50 apper

Tidligere i år fjernet Google rundt 50 apper med ondsinnet programvare fra Android Marked. Samtidig aktiverte Google en «app kill»-bryter som fjernslettet de berørte programmene fra Android-brukernes enheter.

Det som trigget Google-direktør DiBonas bloggpåstander var en meldinger fra sikkerhetsfirmaet Juniper Networks om at det var rapportert en økning på 472 prosent i antall rapporterte skadevare-meldinger knyttet til Android siden juli.

Enterprise