TEST: Rydd opp på Mac-en din

TEST: Rydd opp på Mac-en din

CleanMyMac rydder opp der du ikke klarer, og enda litt til.

Uansett hvor ren og pen Mac-en din er utvendig, kan det skjule seg mye dritt innenfor harddiskens fire vegger, selv bare etter noen dagers bruk.

Mangler du lagringsplass eller synes du Mac-en din går litt treigt, kan vært lurt å gjøre en diskopprydding. En av våre favoritt-ryddeprogrammer på Mac-en er CleanMyMac.

Raskt

CleanMyMac er et verktøy som rydder opp på Mac-en din med bare noen få klikk. Programmet tar et dypdykk i harddisken din og finner filer du ikke trenger å ta vare på - som ubrukte språkfiler, overflødige eller ødelagte systemfiler, loggfiler, samt en rekke andre filer som fins, men ikke trengs på Mac-en din.

LES OGSÅ:

TEST: MacBook Air 13,3-tommer – MacBook light

CleanMyMac har et pent og brukervennlig grensesnitt. Det er enkelt å komme i gang, samtidig som du har mange valgmuligheter. Du kan velge å gjøre en fullstendig systemskann, eller velge å skanne etter en spesifikk type filer eller programmer.

Når CleanMyMac har skannet gjennom harddisken, viser programmet detaljert informasjon om filene, og du kan deretter velge hvilke filer eller programmer du vil fjerne eller la stå urørt.

Avinstallerer Mac-programmer

En utrolig kjekk funksjon i CleanMyMac er muligheten til å trimme såkalte "Universal Binaries", som er kompilert for å kjøre på både PowerPC- og Intel-Mac-er. Universal-programmene kommer med kode for begge prosessortypene, noe som betyr at de av og til tar opp dobbelt så mye plass på harddisken. Ved hjelp av CleanMyMac kan du imidlertid ta bort overflødig kode som ikke brukes på for eksempel en Intel-Mac, og på den måten spare frigjøre verdifull plass på harddisken.

På en av Mac-ene vi testet med ble vi kvitt over 1,3 gigabyte med PPC-kode (se artikkelbilde øverst).

Programmet har også et avinstallasjonsprogram som gjør det enkelt å ta bort programmer og alle filer som hører til, noe som er mye ryddigere enn å bare hive programmet i papirkurven på egenhånd.

Du kan enkelt fjerne unødvendige Dashboard-widgets, og det finnes også en egen funksjon for sikker sletting. Det er også mulig å få programmet til å minne deg på når du bør tømme papirkurven, dersom innholdet overstiger en spesifisert størrelse.

LES OGSÅ:

Stor oppdatering til Skype på Mac

CleanMyMac kan for øvrig skanne gjennom eksterne disker om du ønsker det.

Verdt pengene

CleanMyMac er trolig en av de enkleste måtene å rydde opp på Mac-en din. Hvor mye raskere maskinen blir ved opprydding kan nok variere, men på litt eldre og godt brukte maskiner vil det være til god hjelp. Programmet er ikke gratis, men vi synes definitivt det er verdt pengene.

Prisene ligger på 29,95 dollar (omlag 175 kroner) for en vanlig lisens, og 14,95 dollar (cirka 87 kroner) for seks måneder.

Les om:

Enterprise