REISTE SEG OG GIKK: Hans Vestberg forlater Ericsson med 28 millioner kroner i etterlønn. Foto: Per Myrehed

REISTE SEG OG GIKK: Hans Vestberg forlater Ericsson med 28 millioner kroner i etterlønn. Foto: Per Myrehed

Kutt opp til 25.000 ansatte i Ericsson?

Fra ille til verre: Svakt salg og økte kostnader kan føre til færre ansatte og salg av deler av selskapet.

Kilder i Ericsson forteller at konsernledelsen i Ericsson forbereder en innsparingspakke som kan ramme opp til 25.000 ansatte. Dette vil komme gjennom generelle kutt, gjennom salg av deler av virksomheten og gjennom at andre deler legges ned.

Det melder Svenska Dagbladet.

For små kutt

Programmet som krones med inntil 4.000 ansatte i kutt i sommer startet tilbake i 2014, men skal ha blitt vurdert som for lite helhetlig for å få bukt med alle kostnadsproblemene i virksomheten. Dette henger sammen med at gjeldende forretningsstrategi er at Ericsson skal ha en brei produktportefølje. Det gjør det vanskelig å foreta grep som innebærer å kutte ut hele områder innenfor konsernet.

I dag har Ericsson 116.300 ansatte verden rundt.

Dagens innsparingsmål er å kutte kostnader med ni milliarder kroner. I en fersk analyse fra Nordea hevdes det at dette er under halvparten av hva som må gjøres. Finansanalysen mener 20 milliarder må til.

Blåst fra alle kanter

Meldingen om at inntil 4.000 kunne miste jobben tidligere i uka ga effekt på børsen og etablerte en særdeles sur stemning innad i konsernet. Spesielt var fagforeningene lite imponert over å ha blitt fortalt dette utenfra.

Stemningen blir neppe bedre med de nye opplysningene.

Som om ikke det stormer internt bekrefter Ericsson fredag morgen at de er under etterforsking for korrupsjon i USA. Denne saken har rullet siden 2013, og selskapets PR-avdeling bekrefter at de samarbeider med myndighetene i landet.

finans