STOR ØKNING: Vipps hadde en stor økning i bruken i sommer. Smitteverntiltak med kontaktløs betaling er nok en viktig årsak. (Foto: Vipps pressefoto)

Flere banker vil bruke Vipps

DNB tar med over 100 norske banker på laget for å gjøre Vipps til en «hele Norges mobile lommebok».

Publisert Sist oppdatert

DNB, Sparebank 1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og  15 selvstendige sparebanker har inngått en intensjonsavtale om å gå sammen om betalingstjenesten Vipps. Til sammen handler samarbeidet om 106 norske banker, opplyser DNB i en pressemelding.

Avtalen er akkurat nå til behandling hos Konkurransetilsynet, Finanstilsynet og Datatilsynet.

Eget selskap

Fram til nå har Vipps vært en den av DNB-konsernet, men nå skal det legges inn i et frittstående selskap. I det nye selskapet vil DNB eie 52 prosent av aksjene, Sparebank 1-alliansen skal eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen 10 prosent og Sparebanken Møre 1 prosent.

— Vipps har blitt eneren på vennebetaling, og har på kort tid rullet ut betalingsløsninger både på mobilen, på nett og i fysiske butikker. Vipps skal i løpet av året være tilgjengelig på langt flere steder enn vi har sett til nå. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps i pressemeldingen.

Møter konkurransen

Til neste år trer et EU-direktivet PSD2 (Revised Payment Service Directive) i kraft. Med det kommer bankenes monopol på kundenes kontoinformasjon og betalingstjenester til å forsvinne. Da kommer loven til å åpne for at tredjepartsleverandører kommer til å kunne tilby betalingstjenester, mens kundens penger fremdeles står trygt på bankens konto.

Det er ventet at internettgiganter som Google og Facebook raskt vil komme på banen med betalingstjenester når loven åpner for det. Det kan være en svært god grunn til at de norske bankene nå går sammen om Vipps.

— Vi opplever et marked der stadig flere aktører kappes om å lansere egne løsninger for mobil betaling. For mange er dette forvirrende, enten man skal betale eller ta imot betaling. Selv om vi gjennom vår satsning på Mcash har tatt en solid posisjon på kort tid, har mange kunder gitt uttrykk for at de vil foretrekke én løsning. Derfor går norske banker sammen om å lage én felles mobil lommebok for alle norske bankkunder, sier Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank 1 SMN på vegne av Sparebank 1-alliansen i pressemeldingen.

Fintech

De andre aktørene i samarbeidet peker også på rask utvikling og muligheten til å tilby avanserte og trygge tjenester til sine egne kunder som beveggrunner til å inngå samarbeidet med DNB.

— Vi ønsker å bygge en sterk norsk fintech-aktør som klarer å utvikle og levere enkle og trygge tjenester til lavest mulig kostnad. Når vi nå utvikler kompetanse og teknologi i ett selskap vil det være et stort løft for alle bankkunder i landet, sier Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør som representerer de 15 selvstendige sparebankene som også er deleiere i Frende Forsikring.

— Samarbeidet om Vipps sikrer lokalbankenes kunder enkle og fremtidsrettede betalingstjenester. Partnerskap står sentralt i Eikas strategi for hurtig og kostnadseffektiv innovasjon og utvikling. Jeg er derfor meget tilfreds med at vi nå står sammen om å videreutvikle Vipps som den ledende mobile lommeboken i det norske markedet, sier konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen.

— Produkter og tjenester utvikles i et stadig høyere tempo, og vinneren er den som klarer å gjøre hverdagen enklest for kunden, sier administrerende direktør i Sparebanken Møre, Olav Arne Fiskerstrand.