- Altibox raskest på internett i Norge

- Altibox raskest på internett i Norge

Bunnplasseringen på Netflix-målingene ser det ut til å være fast reservasjon på.

Med en gjennomsnitts-hastighet på 2,88 megabit per sekund (Mbps) inntar internett-leverandøren Altibox førsteplassen på hastighetsmålingene fra Netflix i juni.

Telenor beholder tiendeplassen, som selskapet har ligget på hver måned siden Netflix-målingene startet i november i fjor.

Netflix er en amerikansk-eid videostrømmetjeneste som etablerte seg i Norge i fjor høst. Hovedproduktet er filmer og tv-serier.

Hver måned publiserer Netflix tall som viser selskapets målinger av hastigheten hos internett-leverandørene - ISP-ene - i de landene Netflix er etablert, inkludert Norge.

Gjennomsnittstall

Målingene er basert på den gjennomsnittlige ytelsen av strømming fra Netflix til de forskjellige leverandørenes systemer, og Netflix understreker at disse gjennomsnittstallene ligger langt under toppytelsen som leverandørene kan skilte med.

Måten som Netflix koder signalene på ved strømming av filmer og tv-programmer ut til sine kunder, har innvirkning på resultatene, og det samme gjelder konfigurasjonen av det lokale nettverket hjemme hos kundene, skriver Netflix i sin beskrivelse av hvordan målingene er foretatt.

Men disse faktorene jevnes ut når man sammenligner de forskjellige internett-leverandørene, og den relative rangeringen er en god indikator på ytelsen over tid slik den oppleves av kundene hos internett-leverandørene, hevder Netflix.

Endringer i juni

De fem øverste på rangeringen for juni er uendret fra foregående måned, og plasserer altså Altibox på topp, fulgt av Get, NTE (Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk), Loqal (Get-eid internett-leverandør i Midt-Norge) og Broadnet.

På sjetteplass finner vi NextGenTel, som har rykket opp tre trinn fra forrige måling, mens Uninett (leverandør av nettjenester til universiteter, høgskoler og forskningsinstitusjoner), Eidsiva (strøm- og internettleverandør for Hedmark, Oppland og deler av Romerike) og Ventelo tilsvarende har rykket ned én plass hver.

På tiendeplass finner vi Telenor, som lenge har hatt problemer med å komme godt ut av målingene til Netflix. Blant forklaringene som har vært brukt tidligere, er at selskapet fortsatt har mye gammel kobberkabel i sitt nett, ifølge Dagens it .

Raskere over tid

Selv om enkelte internett-leverandører neppe er særlig fornøyd med Netflix-målingene, er det verdt å merke seg en positiv utvikling i tallene.

Netflix har lagt ut en graf som viser utviklingen for aktørene i dette markedet siden i fjor høst, og grafen viser at det jevnt over går oppover når det gjelder internett-hastigheten som tilbys norske kunder, selv om vi ikke ser noen drastisk utvikling på dette området.

Les om:

Foto/video