Bildene i sikkerhet og i synk i skyen

Bildene i sikkerhet og i synk i skyen

Feriebildene på harddisken din er ikke trygge. Vi har testet fire backupløsninger i skyen.

Sikkerhetskopiering via internett seiler nå opp som det beste og tryggeste alternativet for digitale bilder – og andre data. De beste løsningene byr også på synkronisering og bildedeling.

Tips om nettsteder for deling av bilder finner du her:

Slik deler du feriebildene dine

Du er ferdig med å overføre feriebildene dine fra digitalkameraets minnekort til harddisken i pc-en din. Originalbildene på minnekortet har du allerede slettet, for minnekortet vil du jo bruke om igjen til å ta nye bilder. Kopiene som du nå har på harddisken din, er i øyeblikket de eneste som finnes av de siste bildene dine. Du lever farlig.

Mye kan hende. Teknisk feil – som at disken plutselig slutter å fungere. 14 000 harddisker krasjer ukentlig i USA. Datakriminalitet – du kan bli offer for virusangrep eller bli rammet av annen ondsinnet kode som ødelegger filer eller gjør disken ubrukelig. Fingertrøbbel – du vil rydde opp på disken og i vanvare sletter du gal mappe, for eksempel mappen med de siste bildene dine.

Naturligvis vet du hvor viktig det er å ta sikkerhetskopi av filene dine. Kanskje har du allerede installert et program som gjør jobben mer eller mindre automatisk.

Men selv om sikkerhetskopi på en ekstra disk – intern eller ekstern – er lurt, er det ikke nok. Hvis sikkerhetskopien av bildene dine befinner seg på en disk som er koblet til pc-en din, er det store fare for at både original og sikkerhetskopi blir ødelagt dersom boligen din blir herjet av brann eller flom. Eller begge deler kan bli stjålet av en innbruddstyv. Hvis pc-en blir ødelagt fordi lynet slår ned i nærheten, er det fare for at sikkerhetskopi-disken går med i dragsuget.

Løsningen er å sørge for at du har en sikkerhetskopi et annet sted enn hjemme.

Vi har sett mange løsninger opp gjennom årene, for eksempel at man brenner bildene på en cd eller dvd og lagrer sikkerhetskopien på jobben eller på hytta. En kjenning av meg tar komplett sikkerhetskopi av alle sine data én gang i året på en vanlig intern harddisk som han tar han med seg på hytta. Ganske rimelig med dagens disk-priser, men det dekker ikke hverdagens sikkerhetskopi-behov.

Løsningen er internett. Datalagring på internett, inkludert lagring av våre bildesamlinger, er egentlig ikke noe nytt. For min del har jeg hatt utvalgte data liggende «i skyen» i 10 år. Det nye er at dette nå virkelig begynner å gripe om seg. Vi har fått mange tilbud å velge blant, noen aktører har vært på banen så lenge at de inngir trygghet, og kapasiteten som tilbys gjør at selv forholdsvis store bildesamlinger kan lagres på nettet uten at det koster skjorta.

Synkronisering

Det som gjør bildelagring – og sikkerhetskopiering – i «skyen» spesielt nyttig, er at tjenestene også i stor grad kan fungere som bindeledd mellom flere pc-er. Tre av de fire tjenestene vi tester her, byr på «synkronisering». Dataene som blir sikkerhetskopiert på internett, er også tilgjengelig for deg på en annen pc enn den du bruker til vanlig.

Den første gangen sikkerhetskopien opprettes, tar det naturligvis lang tid, for det er gjerne store datamengder som skal overføres via internett. Senere er det bare endringer og nye filer som overføres, og det går rimelig raskt – avhengig av hva slags internett-forbindelse du har, naturligvis.

Det fine med løsningen er at du har tilgang til kopien av dataene fra hvilken som helst pc i hele verden – bare den er på nettet.

Når den bærbare pc-en er synkronisert med sikkerhetskopien på nettet, kan du fortsette å jobbe med dine bildedata (og andre data) som nå ligger i en ordinær mappe eller virtuell disk på den bærbare. Det vil si at du har tilgang til disse dataene på samme måte og like raskt som alle andre data på pc-en, og du trenger ikke være oppkoblet mot internett mens du jobber med dem. Det er bare når du skal synkronisere, eller oppdatere sikkerhetskopien, om du vil, at du må være på nett.

Fire konkurrenter

PC World har plukket ut til utprøving fire tjenester på internett for lagring og sikkerhetskopiering – og i tre tilfeller også synkronisering – av bildedata (og andre data). Vi har lagt vekt på at løsningene er enkle å bruke og anerkjent som trygge. I praksis betyr det at firmaene som står bak dem, bør ha eksistert en stund og at de inngir tillit. At den ene vi har valgt fortsatt er i beta, er et paradoks vi bare får leve med.

De fire vi har valgt ut, er Windows Live Sync Beta fra Microsoft og MobileMe fra Apple, samt Dropbox og Mozy Home.

Testen vår er forøvrig også presentert hos NRK Forbrukerinspektørene (FBI). Les mer hos Nrk.no .

NRK FBI viste dessuten testen i sin sending onsdag 1. september. Innslaget finner du mot slutten av dette klippet fra NRK FBI .

Les om:

Foto/video