Gjør et pc-kupp i Sverige

Gjør et pc-kupp i Sverige

Med rekordlav svenskekrone kan du nå spare mye penger på å handle forbrukerelektronikk i Sverige.

Det er ikke bare på kjøtt og alkohol det er mye penger å spare på å gjøre innkjøpene i Sverige i stedet for i Norge. Skal du ha deg ny tv, pc eller nytt hjemmekinoanlegg kan det være tusenvis av kroner å spare. Og det er ingen grunn til å smugle varene over grensen, det er fullt mulig å få den nye tv-en inn i Norge på helt lovlig vis – uten at det koster deg ett øre ekstra.

Kronekursen i kjelleren
De fleste som bor i grenseområdene mot Sverige er klar over at det kan være mye penger å spare ved å handle i Sverige, men nå er det mer lønnsomt enn det har vært på veldig lenge. Årsaken er at den svenske kronen har svekket seg betydelig i forhold til den norske i løpet av de siste ukene.

I begynnelsen av januar måtte du gi rundt 85 - 89 norske kroner for 100 svenske. Nå er 100 svenske kroner verdt lusne 77 norske. Dermed har du mulighet til å gjøre et virkelig kupp.

La oss ta et eksempel: Hvis du for eksempel skal kjøpe et produkt som koster 10.000 svenske kroner i Sverige og kursen er 0,77 kroner, betyr det at du i praksis betaler bare 7.700 norske kroner for produktet. Koster produktet 10.000 norske kroner i Norge, har du altså spart hele 2.300 kroner. Du må selvfølgelig legge til utgifter til bensin og kostnader ved slitasje på bil, osv. – men det blir gjerne bagateller i forhold til besparelsene. Tar du i tillegg turen innom Systembolaget på veien behøver du i hvert fall ikke bekymre deg for om turen vil lønne seg eller ikke.

Etter å ha sjekket og sammenlignet prisene i noen norske og svenske butikker fant vi ut at det i mange tilfeller kunne være enda mer penger å spare enn det valutaforskjellen skulle tilsi. For eksempel fant vi stasjonære pc-er som kostet 8.000 kroner i Norge (komplett.no), og godt over 2.000 kroner mindre i Sverige (komplett.se). Finner du det rette tilbudet kan det være virkelig store penger å spare. Men husk å få tilbakebetalt den svenske momsen, og betale norsk moms før du tar med deg varen hjem (mer om dette på side 2 av denne artikkelen).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spar 3.220,- på TV
Hvor mye du kan spare, varierer veldig – avhengig av lokale tilbud. En 46-tommers plasma-tv fra Panasonic koster for eksempel 12.990 norske kroner på komplett.no, og 14.990 svenske kroner hos komplett.se. Omregnet til norske kroner blir dette 11.525 kroner – altså en besparelse på 1.465 kroner.

Går du på Elkjøp finner du en 46-tommers Samsung-tv til 13.995 norske kroner, som koster bare 10.775 norske kroner hos Elgiganten (den svenske varianten av Elkjøp). Det er en besparelse på hele 3.220 kroner.

Det er imidlertid én ting du skal passe deg for ved kjøp av tv i Sverige. Kjøper du en tv med innebygget bakkenett-mottaker, så husk at det ikke er sikkert at denne ikke vil fungere i Norge. Svenskene valgte nemlig opprinnelig å sende programmene i bakkenettet i MPEG-2, mens det norske bakkenettet benytter MPEG-4. Nå har imidlertid også svenskene valgt å gå over til MPEG-4, men det er likevel ikke sikkert at tv-ene som er i salg i Sverige støtter dette. Ifølge Are Tøien ved Nordby Digital må man velge en "nordisk modell" når man kjøper tv i Sverige, disse er de samme tv-ene som selges i Norge - og de har MPEG-4-støtte. Enkelte nettbutikker importerer imidlertid tv-er fra Europa som ikke er beregnet på det nordiske markedet, og disse har vanligvis ikke MPEG-4-støtte.

Trenger du ikke bakkenettmottaker kan du uansett spare en del kroner på å velge en modell uten.

Som nevnt kan du også spare mye penger på pc-er. En fujitsu Siemens Amilo bærbar pc med 15,4-tommers skjerm og Blu-ray-spiller koster 7.990 kroner hos Elkjøp, men bare 6.911 norske kroner hos Elgiganten. Det er en besparelse på 1.079 kroner. I andre tilfeller kan det være både mer eller mindre å spare, avhengig av hvilke tilbud som finnes. En 50-tommers plasma-tv fra LG kostet for eksempel omtrent det samme på Elgiganten.se og Elkjop.no, mens den samme tv-en kostet rundt 700 kroner mindre hos Nordby Digital.

Les på neste side hvordan du får tilbakebetalt den svenske momsen og får varene inn i Norge på lovlig vis.

Les om:

Foto/video