Guide til Blu-ray på Mac

Guide til Blu-ray på Mac

Slik spiller du av og konverterer filmer superenkelt.

Mange har savnet støtte for Blu-ray på Mac.

Og all sannsynlighet tilsier at Apple aldri vil komme til å levere en Mac med et Blu-ray-diskdrev. Dette vil være i tråd med den pågående tendensen til å bevege seg bort fra fysiske, beveglige lagringsmedier.

En sekk med vondt

Tidligere Apple-sjef Steve Jobs ble i en Q&A-sesjon spurt om det ville komme Blu-ray støtte for Mac. Han svarte at Blu-ray var «a bag of hurt», og antydet blant annet til lisensieringsproblemer.

Nå, fire år senere, er det ingen endring i sikte - snarere tvert imot. Men heldigvis kan du ta skjeen i egne hender nå som prisen på både Blu-ray-disker og eksterne stasjoner er lav samtidig som prosessorkraften for å prosessere datamengden under dekoding er tilstrekkelig hos de aller fleste.

Ekstern BD-stasjon

Har du planer om å spille av Blu-ray filmer på en Mac vil du trenge en nyere maskin som kan håndtere HDCP-kopibeskyttelse av bildesignalet. For Mac-er med innebygget skjerm - det vil si bærbare og iMac-modellene - er dette løst av Apple.

Dersom du kobler en ekstern skjerm til Mac-en, må du forvisse deg om at grensesnittet har denne støtten, det vil si en korrekt kontakt av typen DVI, HDMI, DisplayPort eller Thunderbolt. Sjekk med din maskinvareprodusent.

Og så trenger du selvfølgelig en Blu-ray-stasjon. Det finnes en rekke slike for innbygging, for eksempel i kabinettet til en Mac Pro som har plass til slik utvidelse. Disse kan også settes i et såkalt disc enclosure, det vil si et tomt skall tilpasset 3,5-tommers modulære enheter, som deretter kobles til en Mac med en form for ledning - typisk usb.

Innbyggingsenheter er typisk BD-brenner, men som selvfølgelig også leser og spiller av BD. Brennerene er som vanlig noe dyrere enn rene BD-lesere. Utvalget blant eksterne stasjoner er mindre. Et godt produkt er Plextors PX-B120U. For dem som husker så langt tilbake som begynnelsen av 1980-tallet, kan det nevnes at disse i størrelse er veldig like Sonys første bærbare CD-spillere - bare mye lettere.

En ekstern PX-B120U kan du få kjøpt for rundt 700 kroner.

Programvare

Kobler du til en BD-stasjon til en Mac, vil disken vises som en helt ordinær disk. For data-bærere er dette fint og greit, men for filmavspilling vil du trenge spesiell programvare. Apple har som kjent ikke bygget inn BD-støtte i OS X, og det finnes heller ikke gratis (åpen kildekode)-programvare.

Macgo leverer verdens første Blu-ray-spiller for Mac. Har du en Mac med OS X 10.5 Leopard eller senere, er dette for deg. Du er avhengig av en aktiv internett-tilkobling for å kunne bruke programmet, men til gjengjeld skal du kunne spille av filmer fra alle de tre sonene.

Mac Blu-ray Player er i tillegg en universell mediespiller som i tillegg også kan spille av DVD-filmer og også lokale filer. Og i tillegg til fysiske Blu-ray-disker spiller den også av Blu-ray-ISO-bilder. Har du DTS 5.1-surroundanlegg, er det støtte for det også.

Forøvrig har Macgo også en trådløs-komponent som lar deg kringkaste film i ditt lokale trådløse nettverk til iOS-enheter som en iPad.

Systemkrav er en Mac med OS X 10.5 eller nyere, Intel Core 2 Duo-prosessor med minst 2,4GHz klokkefrekvens, 512 MB RAM, minst 250 GB med ledig harddisk-plass, og USB 2 (eller bedre) eller FireWire 400 (eller bedre). Mac-modeller av typen MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iMac mini og Mac Pro er støttet.

Mac Blu-ray Player er for tiden på tilbud til 40 dollar - omlag 235 norske kroner. Du kan laste ned en prøveversjon for å se om ditt oppsett virker sammen med programvaren.

Les mer om - samt kjøp - Macgo Blu-ray Player her .

Ripping

OK - så du er ikke tilfreds med å kunne se Blu-ray filmer på Mac-en hjemme, men vil også kunne overføre disse til din iPad eller en ekstern harddisk for offline-visning. Også dette har vi et svar på - selv om det skal sies at du må ta stilling til legaliteten av å omgå kopieringsbeskyttelsen på en BD-disk selv.

Når det er sagt, kan du benytte deg av appen DVDFab Blu-ray Ripper for Mac for å konvertere en Blu-ray film fra disk eller ISO-bilde til fil.

All form for kopibeskyttelse av typen AACS inludert MKB v26 og bus encryption samt BD+ beskyttelse opp til generasjon 10, regionskoder, BD-Live og UOPs kan fjernes, slik at det i praksis vil være mulig å rippe alle former for Blu-ray-film lokalt.

Det du trenger er en Mac med Mac med OS X 10.6 eller senere, en Intel-prosessor med 1Ghz eller mer (mer er sterkt å anbefale), 512 MB RAM eller mer, 100GB med ledig hardisk-plass, en Blu-ray-stasjon og en aktiv internett-tilkobling. Sistnevnte er for registrering av programvare samt for lasting av BD-tittelen.

Programmet er enkelt i bruk, har en rekke forhåndsdefinerte presets for ulike typer mål-enheter som iPhone, iPad, MP4, konsoller og så videre. Undertekster kan valgfritt inkluderes, og det samme gjelder ulike lydspor.

De som kjenner til DVD-ripping med Handbrake vil kjenne seg igjen i tankegangen, og også her må man selv finne ut hvilke videospor man vil konvertere. Som oftest er selve filmtittelen den lengste angitt i tid, og de kortere er bonusmateriale samt trailere og annet.

DVDFab Blu-ray Ripper for Mac er abonnementsbasert, og du kan velge å betale for ett eller flere år av gangen - eller bla opp for en livstidslisens.

Du kan lese mer om - samt kjøpe - DVDFab Blu-ray Ripper for Mac her.

Les om:

Foto/video