Heftig hdv-kamera

TEST: HV10 E er Canons første hdv-kamera for forbrukerne og byr på god bildekvalitet og en utmerket bildestabilisator.

Publisert Sist oppdatert

Canons første hdv-kamera kom for ett år siden: Canon XL H1. Prislapp: 80 000 kroner. Uaktuelt for dem som skal ta opp video i ferien eller som ønsker å lage en enkel videopresentasjon av bedriften med hjelp av videointeresserte medarbeidere. Sonys første hdv-kamera for forbrukermarkedet testet vi for ti måneder siden. Så når Canon nå er klar med sitt første forbruker-hdv-kamera, er slagordet «først ute» oppbrukt. Canon går i stedet ut med at de har «verdens minste HDV 1080i-videokamera».

Canon HV10 er bygd over kjent Canon-lest: et kompakt og «kort» videokamera som kan holdes og betjenes med høyre hånd, med unntak av knappene under lcd-skjermen. Kameraet får plass i lommen på en jakke, frakk eller kåpe.

Fungerer utmerket

HV10 er elegant i grå-sort og sølvfarge. Objektivdekselet trekkes automatisk til side når kameraet settes i opptaksmodus. Kameraet har et nytt autofokussystem der man kan velge mellom vanlig og «instant» – øyeblikkelig – autofokus. Sistnevnte modus gir raskere fokusering, men også den måtte slite da vi prøvde kameraet mot konturfattige motiver en grå høstdag.

I den analoge videoalderen var bildestabilisatorene optiske konstruksjoner som ikke svekket videokvaliteten. Dagens elektroniske bildestabilisatorer er nok billigere, men ikke fullt så bra. HV10 har optisk bildestabilisering, men med finjustering via Canons digitale signalprosessor Digic II. Dette fungerer utmerket.

HV10 har mange inn- og utganger. Foran er det kontakt for av- og dv-kabel samt utgang for komponent-video, som gir bedre videokvalitet enn vanlig av-kabel. Av-kontakten kan både sende og motta signal, så man kan koble til analog videokilde og få digitalisert sine gamle videoer – til dv.

Bak finner man USB 2.0-kontakt og ladekontakt. Det eneste vi savner, er HDMI-kontakt for hd-klar flatskjerm.

HV10 har en CMOS-brikke på snaut tre megapiksler. Stillbilder lagres på miniSD-kort, som er tilleggsutstyr. Blits og en liten videolampe, som også kan brukes til stillbilder, er innebygd. Høyeste oppløsning er 2048 x 1536 piksler, med bilder i god albumkvalitet – og vel så det. Man kan også «ta» stillbilder fra videobåndet.

Et videokamera i denne prisklassen er myntet på avanserte brukere. Dét krever at eksponering og fokus kan låses og helst justeres manuelt. Begge deler er tilfelle med HV10.

God videokvalitet

Via det ordinære menysystemet, som er oversiktlig og greit, får man tilgang til alle basisinnstillingene. Innstillinger som endres oftere, får man tak i via FUNC.-knappen og et menysystem à la det man finner på Canons kompakte digitalkameraer. Effektivt og oversiktlig.

Dokumentasjonen er på blant annet svensk og dansk, men menytekstene fås ikke på noen av de nordiske språkene.

Men å gå fra dv til hdv er ikke uproblematisk. Hvis man spiller den redigerte videoen tilbake til kameraet etter redigering på pc, kan man vise den i den opprinnelige hdv-kvaliteten. Men de fleste ønsker å legge video over på dvd. Da komprimeres dataene så kraftig at en god del av kvalitetsgevinsten med hdv går tapt. Først når Blu-ray og HD DVD kommer i allmenn bruk, får vi utnyttet fordelene med hdv for fullt. Dessuten stiller hdv mye større krav til pc-en enn dv gjør. Historien gjentar seg. Vi gjenopplever dv-formatets barndom på 1990-tallet, da maskinvaren ennå ikke hang helt med.

Canon har ikke lagt med noe redigeringsprogram for video, bare for stillbildene. Skal du få fullt utbytte av HV10-kameraet, må du også investere i et godt hd-tilpasset videoredigeringsprogram – og en kraftig pc, hvis du ikke allerede har en. Med de forutsetningene på plass anbefaler vi gjerne Canon HV10 E.

Fakta: Canon HV10 E Veil. pris: Kr 12 999 inkl. mva. Internett: www.canon.no Pluss: God videokvalitet, utmerket bildestabilisator.

Minus: Betjeningshjul i minste laget, ingen tilbehørssko.

Les mer i vårt Kunnskapssenter om Lyd og Bilde .