Microsoft utfordrer iTunes

Microsoft utfordrer iTunes

Den nye Xbox Music-tjenesten lanseres nå.

Tirsdag denne uken lanserer Microsoft sin nye musikktjeneste, Xbox Music. Den første delen av lanseringen gjelder brukere som vil ha musikktjenesten tilgjengelig på sin Xbox-spillkonsoll.

Mot slutten av måneden kommer Windows 8-versjonen av Xbox Music, altså for pc-er og nettbrett. Senere vil tjenesten bli gjort tilgjengelig via apper for Android- og iOS-enheter, og vil dessuten inngå i Windows Phone 8.

Ikke for Windows forut for Win8

Derimot ser det ut til at Microsoft ikke vil gjøre tjenesten tilgjengelig for pc-brukere som vil holde seg på sin nåværende Windows-versjon og ikke oppgradere til Windows 8.

Det siste punktet er imidlertid litt uklart akkurat nå, fastslår amerikanske PC World. Bakgrunnen for påstanden er at Microsoft har antydet at det etter hvert også kommer en ren web-basert versjon av tjenesten, og at det i så fall trolig vil være dette som blir portalen inn til musikktjenesten for brukere av Windows-versjoner forut for Windows 8. Dette kan også åpne tjenesten for Mac- og Linux-brukere.

Microsoft lyktes ikke med sin forrige musikksatsing, Zune, men kommer nå opp med en tjeneste som har mye større sjanse til å bli en skikkelig konkurrent til for eksempel Apples iTunes og Amazons Music-tjeneste, heter det i flere kommentarer til Xbox Music-lanseringen det siste døgnet.

Derfor kan Xbox Music lykkes

Det er to vesentlige punkter som kan bidra til å gjøre Xbox Music til en stor og vellykket satsing fra Microsofts side.

For det første kan Microsoft vise til et meget stort antall tilgjengelige låter, 30 millioner på verdensbasis og 18 millioner i USA, ifølge amerikanske PC World .

Til sammenligning kunngjorde Apples finansdirektør i april i år at det da var over 28 millioner låter og 45 000 filmer tilgjengelig i iTunes Store, ifølge Digital Music News . Xbox Music er på andre ord trolig på høyde med iTunes i musikkutvalget.

For det andre vil Microsofts nye musikktjeneste tilby tre forskjellige slags tjenester: Du kan strømme låter gratis mot å godta reklame, du kan abonnere på tjenesten og dermed også laste ned låter for å spille dem når du ikke er på nett, og du kjøpe enkeltlåter til odel og eie.

iTunes har til sammenligning bare kjøp av musikk (mens filmer både kan kjøpes og leies), mens konkurrenter som Spotify og Wimp har både strømming og mulighet for kjøp.

For ordens skyld tar vi med at det fortsatt vil være et mindre antall låter i Xbox Music som ikke vil være tilgjengelig for strømming, bare for kjøp.

Usikkerhet

Det som skaper en viss usikkerhet, er Microsofts beslutning om at det i første omgang bare er brukere av Xbox 360, Windows 8 og Windows Phone 8 som får tilgang til tjenesten.

Tjenesten kan få en dårlig start når millioner av pc-brukere som ikke ønsker å gå over til Windows 8, foreløpig blir ekskludert fra Xbox Music-verdenen, om enn bare midlertidig.

Dessuten påpeker amerikanske PC World at Xbox Music i starten ikke tilbyr noen form for integrasjon mot sosiale nettverk, hverken via Facebook, Twitter eller andre slike tjenester.

Microsoft lover riktignok sosiale funksjoner i en kommende oppgradering, men når og hvordan er foreløpig uvisst.

For øvrig blir ikke podcaster med fra den gamle Zune-musikktjenesten, ettersom Microsoft ifølge PC World mener at det bør være dedikerte apper for podcaster.

Gratis-versjonen av Xbox Music vil være tilgjengelig i 15 geografiske regioner, mens betaltjenesten kommer i 22 regioner.

Xbox 360-brukere kan for øvrig ikke laste ned låter for offline-avspilling.

Windows 8-brukere vil se at Xbox Music er integrert i det nye operativsystemet, som kommer på markedet 26. oktober. Tre dager senere er det ventet at Microsoft vil komme med flere detaljer omkring den forestående lanseringen av Windows Phone 8 – selskapet har varslet at det vil komme en kunngjøring om dette den 29. oktober.

Foto/video