- PEN-kameraklassen vil overta

PRØVEKJØRT: Olympus PEN E-PL1 – lite kamera som gir storslåtte bilder.

Publisert Sist oppdatert

Olympus er overbevist om at deres nye PEN-kamerafamilie representerer «fremtidens speilrefleks» - uttrykket er Olympus’ eget. Flere krigs-, mote- og kunstfotografer begynner nå å ta de små PEN-kameraene i bruk.

Olympus-folkene håper til og med at deres PEN-navn skal slå igjennom som fellesnavn for hele klassen av speilløse, kompakte systemkameraer, uavhengig av kameramerke.

Vi har ikke rukket å spørre hva konkurrentene mener om dét – for eksempel Panasonic, som også lager kameraer i Micro FourThirds-klassen, som er det offisielle navnet på standarden som Panasonic og Olympus benytter. Eller Samsung, som er kommet med speilløst systemkamera med bildebrikke i APS-C-størrelse.

Minitest

Vi har nå fått prøve den nyeste modellen i Olympus’ PEN-klasse, Olympus PEN E-PL1, i en times tid mens vi ruslet rundt i Oslo sentrum og på Akershus Festning og knipset bilder. Dette er den tredje modellen i denne kameraserien fra Olympus.

Den første var Olympus PEN E-P1, som ble kunngjort i juni i fjor, etterfulgt av PEN E-P2, lansert i november. E-P2 skiller seg fra den første modellen ved at den kan benytte en avtakbar elektronisk søker, som følger med som standardutstyr.

LES OGSÅ:

Fullt Micro FourThirds-trykk

På E-P1 må man komponere bildet på lcd-skjermen på baksiden av kameraet, på vanlig kompaktkamera-vis. Unntaket er hvis man benytter det såkalte «pannekake»-objektivet med fast brennvidde på 17 mm. Da kan man feste en optisk gjennomsiktssøker i blitsskoen med synsvinkel som samsvarer med dette objektivet.

I februar kunngjorde Olympus kameraet som vi nå har fått prøve, PEN E-PL1. Dette er et kamera bygd over samme lest som de to andre, men er i mye større grad rettet mot forbrukermarkedet.

- Uten teknisk innsikt

- Hovedmålgruppen er kompaktkamera-brukere som vil oppgradere til speilrefleks-kvalitet, men som ikke har så stor teknisk innsikt, samtidig som de likevel er veldig bevisst på hva et godt bilde er, sa Claudia Baehr, europasjef hos Olympus for speilrefleks- og PEN-kameraer, da det nye kameraet ble vist frem for norsk fagpresse.

Markedssjef Erik Skjerve hos Olympus Norge fulgte opp med å si at Olympus PEN E-PL1 er for dem som vil være kreative, men som ikke ønsker å ta fagbrev i foto.

Kamerainnstillingene kan endres ved at man drar i «spaker» på lcd-skjermen og umiddelbart får se resultatet på skjermen. (Foto: Olympus) (Klikk på forstørrelsesglasset for større bilde.)

Poenget er at E-PL1 har et litt enklere og mer pedagogisk betjeningssystem der kameraet hjelper deg til å få justert fargene, eksponeringen og graden av uskarp bakgrunn i for eksempel portretter, uten at du må forholde deg til fagbegreper som hvitbalanse, lukker, blender og dybdeskarphet.

Kreativ eksperimentering

Du kan stille inn kameraet på tradisjonelt vis også, men vi tipper mange vil benytte den nye og mer intuitive metoden der man får se på skjermen – eller i den valgfrie elektroniske søkeren – hvordan bildet endrer seg når man drar i «spakene» i søkeren (eller på lcd-skjermen) som forandrer innstillingene.

Vi prøvde løsningen under vår korte fotovandring med kameraet, og metoden virket både enkel og effektiv. Og best av alt – den ga gode resultater samtidig som den oppfordret til kreativ eksperimentering.

LES OGSÅ:

"Speilrefleks" uten speil

Den nye PEN E-PL1 er litt smalere, men ubetydelig høyere og dypere enn de to første PEN-modellene. Den økte høyden skyldes trolig at dette kameraet har innebygd blits, noe som mangler på de to andre. Tross blitsen er kameraet rundt 20 gram lettere.

I skrivende stund har vi den mer profesjonelle Olympus PEN E-P2 inne til test, og sammenlignet med den modellen falt vi umiddelbart for E-PL1s litt mer markante håndgrep. Ut over det har vi ikke rukket å gjøre noen skikkelig sammenligning av de to kameraene.

Førsteinntrykket av begge er imidlertid at bildekvaliteten er imponerende, kamerastørrelsen tatt i betraktning. Forklaringen finnes jo i det faktum at disse FourThirds Micro-kameraene har så mye større bildebrikke enn det som vanlige kompaktkameraer har, i tillegg til at optikk-elementene også er større.

Men samtidig er både kameraene og optikken betydelig mindre og lettere enn tilsvarende løsninger hentet fra den tradisjonelle speilrefleksverdenen. Olympus kunne på pressekonferansen skilte med både en krigsfotograf, en motefotograf og en kunstfotograf som alle i stor grad hadde gått over til Olympus PEN-kamera.

Med PEN i krigen

Morten Hvaal, nordmann som har fotografert menneskelig lidelse i nesten alle de sentrale væpnede konfliktene på planeten de siste tiårene, skrøt uhemmet av Olympus PEN-kameraene og deres fordeler ute i felten. Når han er på jobb, må han alltid ha med seg flerfoldige kameraer og en god del optikk, blant annet fordi noe alltid blir ødelagt og noe blir stjålet eller beslaglagt.

Da er vekt og størrelse avgjørende, fremholdt Hvaal, som lenge har hatt Olympus som sin favoritt blant speilreflekskameraene, blant annet på grunn av mer kompakt teleoptikk enn konkurrentene.

På pressekonferansen viste han også en annen løsning. I tillegg til Leica-kameraet som han ofte har med seg, kjører han nå også med Olympus PEN-kamera påsatt Leica-optikk. – Det fungerer utmerket, fastslo han.

- Med unntak av sportsfotografer som fotograferer ekstrem action i dårlig lys vil vi blant fotografer for øvrig se en overgang til lettere kamerautrustning, som for eksempel Olympus’ PEN-kameraer, spådde Morten Hvaal.

Noen av bildene hans kan du se her .

Godt førsteinntrykk

Under vår lille fotovandring etter pressekonferansen fikk vi benytte en Olympus PEN E-PL1 med det nye og litt lettere og rimeligere 14-42 mm-objektivet som dette kameraet leveres med. I motsetning til objektivet med samme brennvidde som fulgte med E-P2-kameraet vi har til test, har dette objektivet plastfatning i stedet for metallfatning.

Vi har ikke fått gjort noen direkte sammenligning, men det er liten grunn til å tro at det vil være noen særlig synlig optisk forskjell på de to objektivene. Men modellen med metallfatning vil trolig tåle litt røffere behandling.

Førsteinntrykket da vi studerte bildene fra E-PL1 på en 27-tommers skjerm var uansett at dette er bildekvalitet så det holder. Grundigere tester av de nye Olympus-kameraene kommer senere.

Tekniske stikkord for E-PL1 er bildesensor på 12,3 megapiksler netto, lysømfintlighet 100-6400 ISO, lukkertid 60 s.-1/2000 s., serieopptak på tre bilder i sekundet, HD-video på 1280 x 720 punkter, mulighet for RAW-opptak, lcd-skjerm på 2,7 tommer og oppløsning på 230 000 punkter. Kamerahuset inkludert batteri veier rundt 335 gram.

Olympus PEN E-PL1 kommer i butikkene i løpet av mars og har en veiledende pris på 5999 kroner for kamerahus og 14-42 mm-objektivet.