TEST: Dell M110 Ultra-Mobile Projector - Smart miniprojektor på farten

TEST: Dell M110 Ultra-Mobile Projector - Smart miniprojektor på farten

Dells nye miniprojektor kan være et greit reisefølge, men egner seg dårlig som fast inventar på møterommet.

Tidligere var projektorer gjerne store, tunge, dyre og støyende – og hadde dyre lyspærer som måtte byttes med jevne mellomrom. I dag finnes det heldigvis hendigere alternativer som er både rimelige, små og lette. Et av dem er Dells nye miniprojektor M110 Ultra-Mobile Projector, som vi har hatt inne til test.

Dell M110 er en liten LED-basert projektor som kun måler 104 mm x 105,3 mm x 36,5 mm, noe som gjør at den nær kan klassifiseres som knøttliten. Vekten er det heller ikke stort å si på, knappe 350 gram bør være lett nok til at den ikke blir en ekstra bør når den ligger plassert i pc-veska.

Du må i tillegg legge til 350 gram for den eksterne strømforsyningen. For å få selve projektoren så liten som mulig, og kanskje også for å unngå ekstra varmeutvikling, har Dell nemlig droppet å plassere strømforsyningen inne i M110. Totalt 700 gram er likevel ikke stort for en fullt fungerende projektor.

Litt må du ofre

Gitt at produktutviklerne ikke har hatt all verdens med plass å boltre seg på, må du være villig til å ofre litt om du velger Dells nye miniprojektor. For å spare både på størrelse og energiforbruk, samt unngå dyre lyspærebytter, er M110 nemlig utstyrt med LED-lys. Det gjør sitt til at M110 ikke er fryktelig lyssterk. Dell oppgir den maksimale lysstyrken til 300 ANSI Lumen, noe som stemmer godt overens med målingene vi gjorde.

300 ANSI Lumen er langt mindre enn på større projektorer, men nok til at vi på 1,5 meters avstand fikk et lyssterkt bilde på i overkant av 40 tommer, som opplevdes klart selv i et godt opplyst rom. Velger du å øke avstanden til lerretet kan du få langt større bilde å leke deg med, men da må du samtidig dempe belysningen i rommet. Allerede da vi nådde et bilde i overkant av 60 tommer, måtte vi dempe belysningen noe for å få et klart bilde. Vil du ha det større enn som så er det på tide å vurdere å lukke gardinene og slå av lyset. Dell M110 leverer en oppløsning 1 280 x 800 piksler.

I tillegg til å måle hvor kraftig lys Dell M110 leverer, målte vi også fargeomfanget, som må sies å være bra. M110 er i stand til å levere et høyt antall farger, men med litt svakere resultat på blåfarger enn andre deler av fargespekteret.

Vi merket oss at bilder aldri ble helt i fokus over det hele. Med skarp fokus i midten falt det litt ut mot hjørnene av bildet. Det var imidlertid ikke snakk om mye.

Enkel i bruk

Det å komme i gang med Dell M110 er en smal sak. Etter å ha koblet til den eksterne strømforsyningen kan du velge å koble pc, nettbrett eller andre bildekilder til via vga, HDMI eller analogt. På baksiden er det også plassert en usb-port slik at du kan spille av en del typer innhold direkte fra en minnepinne eller ekstern harddisk.

Mens fokusering av bildet skjer ved hjelp av en liten spak plassert over optikken, gjøres alle andre innstillinger enten raskt via knapper på toppen av projektoren eller i menyene. Du har ikke all verdens med innstillingsmuligheter. En god Keystone-justering er på plass. Du kan ellers blant annet velge forskjellige fargeoppsett, men ikke justere fargene direkte. På standardinnstillingen har fargene en liten tendens til å blø litt i hverandre, men det var i hovedsak bare merkbart på filmer med mye farger. Til presentasjoner, bildevisning og vanlig bruk i Windows utgjorde det ikke noe problem.

Litt mye støy

Ved å bruke LED i stedet for lyspære har Dell klart å redusere varmeutviklingen betraktelig. Det betyr imidlertid ikke at Dell M110 ikke trenger kjøling. Det blir nemlig fortsatt godt og varmt inne i den lille projektoren. Faktisk så pass varmt at den lille viften må jobbe relativt iherdig for å holde ting på en fungerende nivå.

En liten vifte som jobber hardt gir en del støy, og med standardinnstillingene kan det tidvis bli i meste laget. Du kan minske støyen noe ved å velge Eco-innstillingene, men da dempes også lysstyrken en god del, slik at du må ha det mørkere i rommet for å få et klart bilde.

Konklusjon

Dell M110 Ultra-Mobile Projector er et lite og hendig hjelpemiddel man lett kan få plass til i pc-veska når man skal ut for å holde presentasjoner, for eksempel om man er på kundebesøk.

Til den slags bruk fungerer den fint. Den lille størrelsen legger imidlertid en del begrensninger på bruken. Ønsker du å vise et stort bilde må du dempe belysningen kraftig eller helt, mens du i mindre sammenhenger fint kan levere et bilde på 40 til 60 tommer i normalt belyste lokaler. I tillegg til litt svak lysstyrke må du også godta noe støy, for Dell M110 er ikke direkte stille av seg.

Foto/video