TEST: Picasa 3.5 med ansiktsgjenkjenning

TEST: Picasa 3.5 med ansiktsgjenkjenning

Den nyeste versjonen av Googles bildebehandlingsprogram Picasa har fått ansiktsgjenkjenning, enklere tagging av bilder og bedre importering av bilder.

Googles fotoalbum- og bildebehandlingsprogram Picasa har etter hvert vokst seg til å bli svært populært. Det er gratis, enkelt å bruke og har mange nyttige funksjoner. Nylig ble programmet lansert i versjon 3.5.

De største nyhetene i denne utgaven er ansiktsgjenkjenning, bedre bildetagging og bedre og flere importmuligheter.

Picasa 3.5 er foreløpig ikke tilgjengelig i norsk versjon, men du kan laste ned en engelsk utgave fra http://bit.ly/9bPJL. En norsk utgave kommer forhåpentligvis snart.

Enkel, men treg ansiktsgjenkjenning

Når du starter Picasa 3.5 for første gang, begynner den å skanne bildene på maskinen din og grupperer like ansikter. Du kan gå gjennom bildene og legge på navn på et eller flere bilder av gangen.

Hvis du allerede bruker ansiktsgjenkjenning i Picasa Web Albums (på norsk; Picasa Nettalbum - Googles nettbaserte bildegalleri), kan du logge inn på Google-kontoen din og laste ned informasjon til Picasa-programmet (Tools > Download Name Tags from Picasa Web Albums).

Når du logger inn kan du da bruke Google-kontaktene dine når du tagger folk. Picasa vil automatisk opprette et album for hver person du tagger. Hvis du har en stor samling bilder vil denne prosessen ta tid. Vi testet med en bildemappe på rundt 25 000 bilder, og på en halvtime hadde prosessen kommet bare 11 prosent. Naturlig nok.

Det er lett å tagge bilder, men det er en langtekkelig prosess. Picasa prøver selv å kjenne igjen ansikter, slik at du ikke må gå gjennom hvert eneste bilde i arkivet ditt, men du er også nødt til å godkjenne alle ansiktene. Heldigvis finnes det en funksjon for å godta eller avslå alle forslag på en person.

Marker på kartet

Såkalt «geo-tagging» har også blitt mye enklere i Picasa 3.5. I kolonnen Places får du nå opp et Google-kart som viser deg hvor på kartet bildene dine er tagget. For å legge et sted til et bilde kan du søke direkte i kolonnen og markere bildet på kartet, eller dra og slippe et bilde eller flere bilder på kartet fra biblioteket ditt. Tidligere måtte dette gjøres via Google Earth, altså måtte man installere et ekstra program.

En kjekk liten bonus for iPhone-eiere er at bilder tatt med telefonen blir automatisk tagget, slik at de dukker opp i Picasa med geo-tagging når de importeres. Dette er også en prosess som tar tid, men når du først har gått gjennom både ansikter og steder tror vi at man vil dra stor nytte av det, særlig hvis man laster opp bilder til Picasa Nettalbum.

Bedre import av bilder

Picasas importfunksjon har også blitt forbedret. Nå kan du laste opp bilder direkte til Picasa Nettalbum fra ditt kamera, minnekort eller din iPhone. Før importering kan du velge hvilke bilder du vil importere eller ikke og hvordan du vil importere de. Du kan for eksempel velge å laste opp alle bildene til en mappe på harddisken, men bare bilder merket med stjerne til Picasa Web Albums.

På neste side kan du lese om flere funksjoner, samt vår konklusjon!

Les om:

Foto/video