TEST: Popcorn Hour C-200 - Allsidig for de kravstore

Med sine første modeller endret Popcorn Hour mye for hvordan man mente medielinker skulle fungere. Med modellen C200 skal behovene for de mest kravstore tilfredsstilles.

Publisert Sist oppdatert

Popcorn Hour eies av selskapet Syabas, som i mange år har stått bak programvare brukt i en rekke medielinker. Med deres første modell, A100, var selskapet først ute med å tilby avspilling av x264/MKV-formatet, og det i 1080P-oppløsning. A100 hadde plass til en intern harddisk og HDMI-tilkobling. Enheten var ikke avhengig av en pc med installert programvare eller UPnP AV/DNLA-server. Man kunne koble seg direkte til delte kataloger på en pc eller nettverkdisk. Men man kunne også basere seg på programvareløsninger på en pc eller UPnP AV/DNLA – en rekke programopsjoner finnes, inkludert bruk av Windows Media Player-basert deling. Etter hvert kom Popcorn Hour med den oppdaterte modellen A110, samtidig som flere andre aktører kom med løsninger som var mer eller mindre identiske og basert på Syabas' programvare.

LES OGSÅ: TEST: Netgear WNDR3700: Ruter for de kravstore

C-200

C-200 er en av de mest avanserte medielinkene på markedet nå. Sett opp i mot tidligere modeller fra Popcorn Hour, og partnere av Syabas for bruk av Network Media Tank-programvaren, har C-200 blant annet en raskere prosessor og et kabinett som gir flere muligheter.

I tillegg til HDMI, to usb-porter og nettverkskontakt finner man digitale utganger for lyd og analoge videotilkoblinger. Antennekontakten øverst til venstre er for fjernkontrollmottakeren. Man kan montere inn en vifte for diskene, men normalt sett skal det ikke være nødvendig selv om man bruker to harddisker. I tillegg til de to usb-portene bak har man også to i front, samt en internt på hovedkortet.

Rent formatmessig kan man kort oppsummere det hele med at C-200 støtter det den bør støtte sett ut i fra aktuelle formater i dag. Den kan også spille av DVD eller Blu-ray fra plater om man utstyrer den med en optisk enhet som leser DVD eller Blu-ray. De optiske som benyttes er vanlige 5,25-tommers optiske enheter for stasjonære pc-er. Ved bruk av optisk enhet mister man muligheten for intern 3,5-tommers harddisk, men det er fortsatt plass til en 2,5-tommers harddisk. Med mindre man ikke har store interne diskbehov vil bruk av 2,5-tommer også det vi anbefaler ut i fra støynivå for de som er veldig nøye med dette. Vi har ikke testet C-200 med Blu-ray-drev, men ifølge spesifikasjonene skal man her ha full støtte for kopibeskyttede Blu-ray-titler og støtte for menyvisninger.

Installasjon av harddisk(er) er enkelt – i hvert fall for 3,5-tommers harddisk. Ved installasjon av slik harddisk trenger man ikke åpne opp kabinettet slik man må for bruk av 2,5-tommers disk. Diskskuffen for 3,5-tommers-harddisk må imidlertid monteres ut om optisk enhet skal installeres. Optisk enhet må i likhet med harddiskene ha Serial ATA-grensesnitt. Eksterne harddisker og minnepinner med usb kan også brukes.

Man har i utgangspunktet kun støtte for kablet nett, men det er mulig å bruke usb-baserte wlan-dongler eller mini-pci-kort. Via usb kan man også koble til usb-tastatur. Dette kan være en fordel ved første gangs oppsett hvis en del nettverkstier, brukernavn og passord skal skrives inn. En del nettbaserte tjenester som enheten støtter kan også dra nytte av tastatur. Man kan også bruke en del typer trådløse tastatur med vanlig usb-adapter.

Rent designmessig kunne vi ønsket en luke foran optisk enhet slik man finner på mange pc-kabinetter. Dette pga. en del optiske enheter vil bryte litt med designet for C-200.

LES OGSÅ: TEST: Qnap NMP-1000 - Medielink med flere talenter

I praksis

Da vi testet første enhet fra Popcorn Hour var vi på enkelte områder kritisk til brukergrensesnittet. Grensesnittet er i stor grad det samme. Hvor enkelt det kan være å bruke er avhengig av hvordan man aksesserer medier. Man kan sette opp deling av mediefiler via UPnP AV/DNLA-medietjenerprogramvare på pc eller NAS, deling via Windows Media Player eller man kan aksessere delte kataloger direkte på pc-er eller NAS-er. Et annet alternativ er tredjeparts programvareløsninger som kjører på en pc. Det finnes flere slike programmer som i teorien kan brukes, uten at vi har testet det ut – f.eks. YAMJ, WizD, Llink og SwissCenter. En fordel med noen av disse programmene er at de gir mulighet for søk etter filer.

For en del av de tilleggene som finnes og tredjeparts programvare anbefaler vi at man ser i Popcorn Hours offisielle forum på www.networkedmediatank.com. Blant har man en løsning kalt Community Software Installer som gjør en del tillegg enklere å installere.

Undertegnede liker best å forholde seg til delte kataloger hvis man ser på funksjonaliteten som finnes i utgangspunktet uten at tillegg installeres. Hvor praktisk dette blir, er avhengig av hvordan man har organisert filene. Spesielt når man har en stor samling av mediafiler og man ikke har søkemulighet bør filene organiseres slik at det ikke blir for mye scrolling og blaing i mappestrukturer.

Ytelsen for å bla i mapper og scrolling er imidlertid relativt god. Naturligvis går det raskere mot lokal harddisk enn via nettverket.

Bilde- og lydkvalitet har vi ikke noe å utsette på. I tillegg til HDMI har man også analoge tilkoblinger mot tv i form av både komponent og kompositt. Digital lyd kan også hentes ut via både optisk og koaksial SPDIF, eller man kan hente stereo-lyd ut analogt.