FREMTIDEN: Kanskje det neste store innen medisin blir en videopille som reiser gjennom kroppen og rapporterer det den ser? (Illustrasjonsfoto: Pixabay)

Har du hørt om noninvasiv teknologi?

Universitet i Tromsø startet nylig et idrettsvitenskapelig prosjekt. Ved hjelp av ny teknologi ønsker de å kunne oppdage sykdommer tidligere.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med et nettverk av universiteter, forskningsinstitutter og andre organisasjoner har Universitetet i Tromsø (UiT) et ambisiøst mål om å kunne påvise sykdom tidligere.

UiT jobber nå med prosjekt Corpore Sano. Opprinnelig deltok 400 profesjonelle fotballspillere i prosjektet. Blant dem flere norske landslagsspillere. Målet var å følge med på treningsbelastning, sårhet, søvnkvalitet, humør og en rekke andre parametere som er avgjørende for å forutsi skader og prestasjoner på detaljnivå. 

Prosjektet samler inn data mens spillerne er på og utenfor banen ved hjelp av noninvasiv teknologi. Det vil si teknologi som ligner på dagens moderne programvare for logging av livshendelser. Deretter lagres og analyseres dataene i Microsoft Cloud av doktorgradsstudenter og lærere tilknyttet Corpore Sano. Dataene gir dokumentasjon og innsikt til analyser før og etter kamper, slik at trenerne kan ta bedre beslutninger. På sikt er det ønskelig at dette også kan gjelde for en bredere del av befolkningen.

Rapporterende videopille

Etter hvert som teamet på universitetet jobbet med prosjektet, innså de at appen ikke nødvendigvis måtte være begrenset til topptrente fotballspillere. Derfor fokuserte de også på andre deler av befolkningen. Håpet var at de ville kunne påvise sykdommer som tykktarmskreft eller diabetes tidlig. I en tenkt situasjon ser de for seg at en pasient svelger en videopille som reiser gjennom kroppen og rapporterer hva den ser. Det hele handler om dataene, og teknologiens evne til å analysere og forstå disse gjennom nettskyens mektige tallknusingsevner, heter det i en pressemelding fra Microsoft.

Ifølge Microsoft vil legene, i alle fall med tilgang til store datamengder, lettere kunne identifisere mønstre, slik at de kan stille prognoser som gjør at de kommer i forkant av problemene før de oppstår.

Tidlig diagnostisering er nøkkelen til å redde liv, og denne typen fremskritt gjennom Big Data og nettskyen, er derfor godt nytt for oss alle, står det i meldingen.

Visualisere menneskets anatomi

Microsoft sørger også for å nevne annen teknologi i meldingen - blant annet HoloLens, Microsofts holografiske brille.

Case Western Reserve University i Ohio og Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet i Oslo er ifølge Microsoft to av mange universitetssykehus som benytter seg av HoloLens for å hjelpe behandlingsteamet.

Rikshospitalet bruker HoloLens på en måte som gjør at kirurger kan redusere feilmarginene drastisk; den gjør det mulig å visualisere og planlegge kompliserte operasjoner i et realistisk, tredimensjonalt og risikofritt miljø før de gjør et eneste kutt. Case Western bruker HoloLens til opplæring på tvers av ulike medisinske fagfelt og spesialiseringer, slik at legestudenter kan visualisere menneskets anatomi på en helt ny måte.

På denne måten reduseres risikoen for pasientene, og det blir mulig for legene å eksperimentere med nyskapende medisinske behandlingsmetoder, heter det i meldigen. Forskningsprosjektet er et felles initiativ mellom Oslo universitetssykehus, Microsoft og Microsofts europeiske samarbeidspartner Sopra Steria.