TEST: RollerMouse Pro2 - Oppdatert middel mot musearm

TEST: RollerMouse Pro2 - Oppdatert middel mot musearm

RollerMouse Pro2 er mer av det samme, men litt bedre.

Vi sitter stadig mer foran datamaskinen, både hjemme og på jobb. For en del kan det by på en rekke forskjellige plager, som problemer med skuldre, nakke eller rygg. Mest utbredt er nok imidlertid problemet med musearm.

Musearm er blitt kallenavnet på en belastningsskade som skyldes utstrakt og repetitiv bruk av tradisjonell datamus, og kan for mange være så ille at man ikke får jobbet skikkelig. Det er langt fra alle som ender opp med slike problemer, men for en del kan det være god hjelp i å finne et alternativ til den tradisjonelle datamusa.

Vi har testet flere løsninger mot musearm tidligere, blant annet RollerMouse Free fra Contour Design, som vi likte godt.

Mer av det samme

Denne gangen har vi testet RollerMouse Pro2, som har mye til felles med Free-utgaven, men som samtidig virker hakket mer ergonomisk riktig.

RollerMouse plasseres som en håndleddsstøtte foran tastaturet, og erstatter en eventuell håndleddsstøtte som sitter på tastaturet. Lengst frem sitter det en stang som tar over jobben musa normalt sett gjør. Denne stangen rulles opp, ned og til sidene for å bevege markøren på skjermen. Ved å trykke ned på stangen får du samme funksjon som med venstre museknapp.

Det kan være vel så greit å bruke knappene som sitter der du plasserer tomlene. Her finner du høyre og venstre museknapp, et rullehjul og en knapp som fungerer som dobbeltklikk. Sistnevnte er praktisk om du skal åpne programmer eller filer på pc-en. Det er også knapper for klipp og lim, noe vi har funnet svært nyttig både i utforsker og Word, samt i andre sammenhenger hvor man trenger å klippe og lime tekst eller filer.

Behagelig i bruk

Håndleddsstøtten er dekket av gummiputer, og er behagelig å hvile hendene på. Designmessig er Pro2 litt mer anonym enn RollerMouse Free.

Om du vurderer å bytte til en løsning som dette, må du belage deg på en liten tilvenningsfase. Det krever litt trening før bruken av RollerMouse sitter skikkelig. Når du har blitt vant til løsningen fungerer den svært godt. Skuldre og armer får slappe mer av og avlastes langt bedre enn med en vanlig datamus.

Selv om det meste taler til RollerMouse fordel, er vår erfaring at man er hakket mer presis med en vanlig mus. Dette er ikke noe problem til vanlige oppgaver i Windows, men til for eksempel fotoredigering opplevde vi den vanlige musa som mer presis.

Plundrete med to skjermer

Et problem vi hadde både med RollerMouse Pro2 og Free, var at de ikke har fullt nok utslag til å dekke hele bredden på to skjermer. Ved å skyve stangen helt til en av sidene vil markøren sprette til respektive side av skjermen, slik at det begrensede utslaget for så vidt ikke er noe stort problem, kun et lite irritasjonsmoment.

Et annet problem er at RollerMouse fungerer best med et tastatur som er helt rett i front. I dag er mange tastaturer buet i front, noe som gjør at RollerMouse ikke ligger like godt mot tastaturet. At de fleste ergonomiske tastaturer gjerne har en ekstra rund bue, og gjerne fastmontert håndleddsstøtte, gjør ikke saken bedre.

Konklusjon

Om du allerede har problemer med musearm, er i faresonen for å utvikle det, eller rett og slett bare vil ha en sunnere navigasjonsløsning til pc-en, kan RollerMouse Pro2 være et godt valg.

Dette er en langt bedre løsning enn en tradisjonell datamus, rent ergonomisk sett. Hendene hviler behagelig rett foran tastaturet, og du trenger kun å foreta ørsmå bevegelser med fingrene for å styre markøren rundt på skjermen. Egen knapp for å dobbeltklikke og for klipp og lim er kjekke bonuser.

Det enste vi hadde litt problemer med var navigering over to skjermer, som krever at du må dra stangen helt over til en av sidene, for så å navigere deg tilbake inn mot midten av skjermen. Det er ikke noe stort problem, men et lite irritasjonsmoment er det.

Totalt sett vil vi uansett anbefale RollerMouse Pro2 til alle som sitter mye foran pc-en, og ikke minst til de som sliter med musearm, eller som er bekymret for å få problemer med det.

Helse