TEST: Bose Quiet Comfort 25 - Suveren støydemping

Bose har oppdatert pendlernes favortitthodetelefon. Trenger du oppgradere?

Publisert Sist oppdatert

Om du er som oss tilbringer du tidvis ganske mye tid på fly rundt om i Europa og verden. Om du i tillegg er innom de typiske forretningsflyvningene på morgenen, har du sikkert sett flere Bose Quiet Comfort 15 enn du klarer å telle. Det samme gjelder i stor grad på toget på vei til og fra jobb.

Vi tør anslå at, uten å bry oss om ting som statistikk og harde fakta, den amerikanske høyttaler- og hodetelefonprodusenten Bose mer eller mindre eier markedet for støydempende hodetelefoner – i alle fall blant forretningsreisende og togpendlere. Og nå er altså oppfølgeren her, Bose Quiest Comfort 25, eller QC25 i kortform.

Etter nær åtte år som togpendler, har jeg vært innom en rekke aktive støydempende hodetelefoner, vanlige hodetelefoner med god passiv støydemping og nok øretelefoner til å fylle opp en skrivebordsskuff, minst.

Ny favoritt?

Favoritten var lenge Sennheiser PXC 450, en stor og god hodetelefon med aktiv støydemping. Selve støydempingen er svært god, mens lydkvaliteten er godt over middels. Sånn er det ofte med aktivt støydempende hodetelefoner. De holder støyen unna, og leverer helt kurant lydkvalitet. Dessverre ble Sennheiser-settet rett og slett brukt opp til slutt, og putene på klokkene er det omtrent ingenting igjen av.

De siste årene har det heller gått i Ultimate Ears Custom 18 Pro. Her er det ingen aktiv støydemping, men takket være at øretelefonen er støpt etter ørene mine, er det mer effektivt enn å holde fingrene i ørene, samtidig som lyden er suveren.

Den siste tiden har vi imidlertid latt Bose nye støydempende hodetelefonen ta over jobben med å levere lyd på fly, tog og på kontoret. Sistnevnte er veldig greit, ettersom vi, som så mange andre, har gleden av å sitte i åpent landskap på kontoret – med all den støyen det medfører.

Designmessig er det ikke stort som skille Bose QC25 fra selskapets andre hodetelefoner. Det er typisk Bose-form på klokkene, men både selve designen og fargene er oppdatert og mer moderne. Våre QC25 er hvite med blå detaljer og sølvlakkerte klokker, og beige puter. Det ser stilig ut, men er kanskje i overkant skrikende for mange.

Sort, hvit eller knæsj

Da kan det jo være greit at du også får QC25 i en mer klassisk og nøktern kombinasjon av grå og sort. Er du litt mer vågal, og villig til å punge ut en del ekstra kroner, skal det for så vidt også være få dem spesialtilpasset i omtrent hvilken farge du måtte ønske. Pris for normale Quiet Comfort 25 er rundt 2 500 kroner i norske butikker.

Komforten er meget god, med behagelige puter både på klokkene og på bøylen. Klokkene sitter akkurat passe stramt på mitt gjennomsnittlig store hode. For å sikre god passiv støydemping, altså at klokke sperrer ute så mye støy som mulig, betyr det at klokkene sitter litt strammere enn det som ofte er normalen på vanlige hodetelefoner.

 

Mens den blåturkise, avtakbare ledningen, som er utstyrt med håndfrifunksjon og et par knapper som fungerer best med iOS-enheter, går inn i venstre klokke, er knappen som styrer støydempingen plassert på høyre klokke.

De nye Quite Comfort-hodetelefonene leveres i en pen eske, men det er så klart det som skjuler seg inne i esken som er interessant. For inne i esken finner du et lekker og ikke alt for stort etui med hodetelefonene, ett AAA-batteri og en minijack-adapter til bruk på fly. Hodetelefonene kan pakkes nesten helt flatt, ved at klokkene roteres. Det gjør at de fint får plass i det lille etuiet, som ikke tar så alt for mye plass i en allerede ganske full pc-veske. Kjekt både i hverdagen og på reise.

Avansert stillhet

Bose QC25 er utstyrt med aktiv støydemping. Dette fungerer ved at det er plassert små mikrofoner på klokkene som fanger opp støy. På bakgrunn av støyen hodetelefonene fanger opp lager den en motlyd for å drukne ut støyen.

Teknologien gjør i de fleste tilfeller en god jobbe med å fjerne bakgrunnsstøy fra for eksempel flymotorer og toghjul mot gamle skinneganger, eller bråkete ventilasjonsanlegg på kontoret. Også småpraten fra passasjerene i setet foran deg på toget dempes ganske godt. En annen fordel er at du ikke trenger å vri volumet på det du lytter til opp til 11, noe som forhåpentligvis fører til at du beholder hørselen noen år ekstra.

En del vil nok også oppleve at aktivt støydempende hodetelefoner gir et lite overtrykk i ørene, omtrent som om du har noen små dotter i ørene. Noen takler det dårlig, mens andre ikke plages av det. Jeg hører heldigvis hjemme i siste kategori, mens redaktøren er av dem som synes aktiv støydemping er plagsomt. Derfor kan det være greit å finne ut hvilken av kategoriene du hører hjemme i før du legger flere tusen kroner i en ny hodetelefon.

Effekten på den aktive støydempingen varierer fra hodetelefon til hodetelefon og fra produsent til produsent, til tross for at det er samme prinsipp de baserer seg på.

Vi ble for eksempel sjokkert over hvor elendig den aktive støydempingen var da vi testet Beats by Dr. Dre for en del år siden, mens vi har hatt gode erfaringer med Sennheiser, Creative og et par andre produsenter. Av de aktivt støydempede hodetelefonene vi har testet så langt, er den aktive støydempingen i Bose QC25 den beste.

Endelig kurant lyd?

Som vi så vidt var innom tidligere i testen, er det ofte slik at hodetelefoner med aktiv støydemping ikke er helt på nivå med passive hodetelefoner når det gjelder lydkvalitet. Ofte er lyden litt hulere og mindre balansert enn på selve litt rimeligere, vanlige hodetelefoner.

Vi har sammenlignet Bose QC25 med et lite utvalg av hodetelefonene i samlingen vår, fra relativt rimelige Bose AE2, via knallgode og ikke direkte billige Sennheiser Momentum, begge av den passive typen, til aktivt dempede Sennheiser PXC 450 og svindyre Ultimate Ears 18 Pro.

Når de gjaldt å holde støy ute danket Bose QC25 ut alle bortsett fra Ultimate Ears 18 Pro, og var et lite hestehode foran Sennheiser PXC450. Når det gjaldt lydkvaliteten i film og til musikk var resultatet imidlertid litt annerledes.

Bose QC25 leverer jevnt over god lyd, og lå godt foran våre gamle Sennheiser PXC450. Mot Sennheiser Momentum og Ultimate Ears 18 Pro måtte QC25, for så vidt ikke veldig overraskende, se seg slått. Lydkvalitetsmessig var det mer på nivå med Bose AE2, men med noe mer dynamikk og litt mer nøytralt lydbilde.

Best i klassen

Av de aktivt dempede hodetelefonene vi har testet til nå, er Bose QC25 blant dem som leverer absolutt best lyd. Det er ikke helt på topp, men mer enn godkjent. Balansen er god, med en fin og ikke overdreven bass. Detaljer kommer fint frem i musikk, i alle fall den musikken vi hører på, takket være en fin mellomtone og passe definert diskant. Totalen er at det er ganske så behagelig å høre på musikk med Bose QC25.

 

Alt dette er imidlertid med den aktive støydempingen aktivert. For med den i gang forsterkes lyden. Det er mulig å bruke QC25 også uten den aktive støydempingen slått på, for eksempel om batteriet skulle være flatt og du ikke har ett ekstra et tilgjengelig. Batteritiden er rundt 25 timer, og det er plass til et ekstra batteri i det smarte oppbevaringsetuiet som følger med. Det er kjekt, for med støydempingen slått av er lyden rett og slett ganske så platt og trist, mer grumsete og metallisk – og plutselig er det ikke like stas å lytte til musikk lenger.

Konklusjon

Bose har i mange år vært førstevalget for dem som er på jakt etter en hodetelefon med aktiv støydemping, og vi ser alltid en helg masse av dem når vi er ute og flyr, og for så vidt også en del på toget. Lenge har Bose Quiet Comfort 15 også vært blant de mest fremhevede produktene i ymse elektronikkbutikker vi har besøkt på flyplasser rundt om i verden.

Det er det en god grunn til, for Bose har virkelig fått til dette med å dempe plagsom flystøy – og annen støy. Og det har ikke blitt dårligere med nykommeren Quiet Comfort 25. Komforten er meget god, samtidig som QC25 og etuiet den er pakket i tar liten plass i pc-veska. Støydempingen er fortsatt i toppklasse. På toppen av det, har lydkvaliteten blitt bedre, og er nå faktisk ganske så god. Det er det ikke ofte vi kan si om aktivt støydempende hodetelefoner. Ok, joda, men god, ikke så ofte.

For all del, det er fortsatt et stykke opp til vanlige hodetelefoner i samme prisklasse, og for så vidt også litt rimeligere hodetelefoner. For eksempel får du en god del bedre lyd i Sennheiser Momentum, som koster rundt 300 kroner mindre, men samtidig langt dårligere støydemping.

Er du av dem som reiser mye, om det nå er med fly eller med tog, eller som sitter i åpent landskap på jobben og er lei av støyen, bør Bose Quiet Comfort nok kanskje være førstevalget neste gang du skal ha nye hodetelefoner. Er det ikke så farlig med støydempingen, men desto viktigere med maksimal lydkvalitet for pengene, kan det være greit å lete videre – selv om Bose QC25 gjør en godkjent jobb også der.

Når det gjelder vårt innledende spørsmål; trenger du oppgradere? Tja, har du allerede et Bose Quiet Comfort 15 kan du trygt fortsette å bruke det. Det måtte eventuelt være om du synes det er flaut å ikke ha nyeste variant der du sitter blant alle de andre Bose-brukerne på flyet. Plages du ikke av det, og det bør du vel egentlig ikke, kan du fint vente til du en dag har "brukt opp" din nåværende hodetelefon. Har du derimot en Beats by Dr. Dre-hodetelefon, som jeg ser en sjelden gang i blant på fly og tog, og flyr mye, skylder du deg selv å oppgradere til Bose Quiet Comfort 25.