TEST: Logitech Speaker System Z906 - Passelig grom lyd til tilbudspris

TEST: Logitech Speaker System Z906 - Passelig grom lyd til tilbudspris

Logitech Z-906 har tatt over for storselgeren Z5500, og er et kraftig kringlydsett til en relativt rimelig pris.

Etter nesten seks år i salg valgte Logitech tidligere i år å erstatte sitt svært populære kringlydsett Z5500 med en oppdatert modell. I løpet av de over seks årene Z5500 var i salg, var det regnet som noe av det gjeveste man kunne kjøpe til pc og konsoll, i alle fall uten å betale i dyre dommer for lyden. For rundt 3 500 kroner fikk man et høyttalersett som hadde både analoge og digitale tilkoblinger, i tillegg til en stor og kraftig basskasse. Selv om det i hovedsak ble solgt som et pc-sett, var det nok mange som også kjøpte dette for å bruke hjemme i stua.

Fra i vår er det Logitech Speaker System Z-906 som gjelder. Det meste er relativt likt som tidligere, men noen endringer har det blitt. Selve basselementet har blitt en tomme mindre, og kontrollenheten har ikke lenger en liten lcd-skjerm som gir deg oversikt over tilkoblinger og innstillinger. Samtidig har prisen falt med over 1 000 kroner, sammenlignet med forrige modell. Et kjapt søk på nettet ga oss priser fra rundt 2 200 kroner, men det er butikker som i perioder har tatt under to tusenlapper.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Gaming Audio Series SP2500 - Rått, brutalt og velklingende

 

Ifølge Logitech skal settet gi noe mindre bass, men samtidig skal den være strammere og mer definert. For selv om Z5500 hadde mye bass, til dels veldig mye, kunne den tidvis bli litt grøtete. Selve satellittene som følger med Z-906 ser ut til å være nær sagt identiske med Z5500.

Ekte høyttalerkabel

Det å koble opp Z-906 er en relativt grei affære, men krever at du holder tunga litt rettere i munnen enn med de fleste andre pc-sett. De fleste høyttalersett til pc har satellitter som kobles til subwooferen med fargekodede RCA-kontakter, slik at man umiddelbart ser hvilken kabel som hører til hvilken satellitt. Som tidligere kobles Z-906-settet sammen ved hjelp av vanlige høyttalerkabler og klemmer. Det er altså ingen fargekoding som hjelper deg å koble riktig. Til gjengjeld gjør det ting langt enklere om du skulle ønske å bruke kraftigere eller lengre kabler for å koble sammen høyttalerne.

 

Z-906 er utstyrt med både analoge og digitale tilkoblinger, alle plassert bak på subwooferen. Du kan koble til for eksempel Blu-ray-spiller eller konsoller via optisk inngang, eller via digital koaksial-tilkobling (RCA-inngang). Du har to optiske og en RCA-inngang tilgjengelig for digitale kilder. Videre har du tilkobling for stereo via RCA, altså god, gammeldags rød og hvit plugg, samt tre minijack-plugger for kringlyd direkte fra pc-ens lydkort. Rikelig med tilkoblinger med andre ord. Settet støtter dekoding av Dolby Digital og DTS. Vi hadde gjerne sett at det var tilkobling for HDMI for lyd, samt dekoding av HD-lyd, som skal gi enda bedre lydbilde fra for eksempel Blu-ray-filmer. Det ville nok imidlertid gitt en god del høyere pris.

Heftig spillyd

Vi har hatt Logitech Z-906 koblet til både stue-pc og Xbox 360. I all hovedsak har det blitt brukt til skyte- og bilspill på Xbox-en, men også til Blu-ray-film fra stue-pc-en.

I både spill og film er det lett å plassere lydene i rommet, takket være at man er omgitt av høyttalere. Via kontrollboksen kan du selv stille inn lyden i de forskjellige kanalene, om det nå er slik at du vil øke litt på lyden i bakhøyttalerne, eller pumpe opp bassen til å slå deg skikkelig i mellomgulvet. Kontrollboksen er en god del enklere enn forrige gang, og Logitech har blant annet sløyfet den lille lcd-skjermen. Du har imidlertid fortsatt god oversikt over funksjoner og innstillinger via lys på selve kontrollboksen.

Logitech Z-906 gjorde en godkjent jobb som høyttalere til filmtitting, og vel så det. Best egner høyttalerne seg imidlertid til spilling, hvor man har stor nytte av å kunne plassere lydene fra det som skjer rundt seg. Det er også herlig å kjenne eksplosjoner eller motorvræl riste i gulvet. Til både spill og film virker settet relativt godt balansert, med tydelig dialog, heftige lydeffekter og dunkende bass. Sistnevnte kan imidlertid tidvis fremstå som litt lite definert.

Til musikk er nok ikke settet like godt egnet, i alle fall ikke om du liker å få frem alle detaljer i roligere musikkstykker og instrumentale låter. Til det virker mellomtonen litt i svakeste laget. Til festmusikk, hvor mye «trøkk» og heftig bass er moro, virker settet imidlertid godt egnet.

LES OGSÅ:

TEST: Logitech Speaker System Z623 - Mye og god lyd

 

Konklusjon

Logitech har tonet sitt mest avanserte 5.1-sett noe ned siden forrige utgave. Z-906 har en litt enklere kontrollboks og noe mindre basshøyttaler. Ellers er det meste likt som tidligere.

Vi liker at det er lagt opp til at man skal kunne koble til det mest av lydkilder på enkelt vis, noe som gjør at Z-906 passer vel så godt inn i tv-benken som på skrivebordet.

Lyden er jevnt over god, men bassen kan noen ganger virke litt lite definert og smått grøtete, mens det skorter litt på mellomtone. Til spill og film fungerer det imidlertid til dels meget bra, til musikk er det litt mer så som så – avhengig av musikksjanger.

Små «skavanker» i lyden er imidlertid lett å tilgi når man ser prisen. Tar du en titt på noen av de store nettbutikkene, kan du finne Logitech Z-906 fra rundt 2 200 kroner, men vi har tidvis sett det på tilbud til under 2 000 kroner. Det er rett og slett veldig billig for et høyttalersett som gir så mange tilkoblingsmuligheter, og som serverer heftig spill- og filmlyd.

LES OGSÅ:

TEST: Qpad QH-1339 - Suverent hodesett

 

Høyttalere Og Hodetelefoner