- Kommunene velger dyrt og dårlig

KRONIKK: Tilfeldig, ineffektivt og dyrt når kommuner går til anskaffelse av lønns- og personalsystem.

Publisert Sist oppdatert

Tilfeldig, ineffektivt og dyrt. Det blir resultatet når nye lønns- og personalsystemer anskaffes i norske kommuner. så lenge kommunene internt ikke lærer av hverandre og skreddersyr prosesser og kriterier.

Dette er funnene som er avdekket i et bachelorprosjekt gjennomført av en gruppe studenter ved Høgskolen i Østfold.

Spesielt for kommuner der nødvendig it-kompetanse mangler og standarder og kriterier for prosess og kravspesifikasjoner er mangelfullt utviklet, har mye å tjene på utvidet samarbeid. Ofte vektlegges kriteriene ulikt både innen HR og ikt, slik at konkurransegrunnlaget blir forskjellig fra kommune til kommune.

Blant forslagene til forbedringer som blir pekt på i bachelorprosjektet er muligheten for å prekvalifisere et antall godkjente løsninger og leverandører av HR-systemer. Det er svært sjelden ulike behov i ulike kommuner, bortsett fra størrelsene på systemene. To kommuner som for eksempel Fredrikstad og Sarpsborg, bør åpenbart ha svært sammenfallende behov og få disse løst på samme plattform når det gjelder lønns- og personalsystemer. Går vi ned til en kommune som for eksempel Rakkestad i størrelse, så er behovet per ansatt innenfor det samme systemet identisk, selv om det selvsagt er færre ansatte i en mindre kommune.

Forhåpentligvis vil KS' (Kommunenes Sentralforbund) satsing på Kommit gi resultater som gjør kommunenes lønns- og personalsystemer både bedre og billigere. Handlingsplanen for dette arbeidet ble vedtatt 8. mars 2013 og skal følges opp årlig. ikt-systemene i kommunene omhandler langt mer enn Human Resource. Derfor blir det spennende å se når lønns- og personalbiten kommer på plass og se hva det betyr av større effektivitet og innsparinger.

I alle fall vil et godt system gjøre kommunene mindre sårbare for den sprikende it-kompetansen som finnes per i dag og utgiftene for oss skattebetalere mindre.

Bachelorprosjektet ble gjennomført i samarbeid med UNIT4 Agresso.