MER RETINA: Apple fornyer og utvider sitt Imac-produktspekter med nye modeller med høyoppløst Retina-skjerm. (Foto: Apple)

MER RETINA: Apple fornyer og utvider sitt Imac-produktspekter med nye modeller med høyoppløst Retina-skjerm. (Foto: Apple)

Enda flere Imac-er med Retina-skjerm

Apple har nå konvertert nesten hele sitt Imac-utvalg til Retina-skjermfamilien

Mens pc-salget synker og pc-produsentene satser stadig mer på bæbare pc-er, holder Apple sine stasjonære Mac-er i god trim og øker sine pc-markedsandeler.

Nå lanserer Apple en ny 21,5-tommers Imac og nye 27-tommers Imac-modeller.

Denne stasjonær-satsingen gjør Apple til tross for at Mac-en totalt sett nå bare utgjør en brøkdel av Apples totale omsetning. Og de stasjonære Mac-ene utgjør bare rundt en fjerdedel av Mac-salget – de resterende tre fjerdedeler er bærbare Mac-er, ifølge et estimat fra amerikanske Macworld.

Kun 5K på 27-tommer

Nå er dette endret. Heretter leverer ikke Apple lenger 27-tommers Imac uten 5K Retina-skjerm.

Fordelen er naturligvis at alle Imac 27-tommere byr på en unik skjermopplevelse for brukerne. Da Macworld.no testet den første Imac-en med 5K Retina-skjerm i desember i fjor, hevdet vi at skjermen var så skarp at den ga bildebehandling en ny dimensjon og gjorde ytterligere 3D-utvikling overflødig.

Ulempen er at inngangsbilletten til Apples 27-tommersverden er blitt dyrere. Mens man tidligere kunne få en ikke-Retina 27-tommers Imac for vel 15.000 kroner, koster den rimeligste Imac-en med denne skjermstørrelsen nå 20.490 kroner.

I Imac-klassen med 21,5-tommers skjerm har Apple valgt å beholde et par modeller uten Retina-skjerm inntil videre. Rimeligste 21,5-tommers Imac koster dermed 12.490 kroner.

Ønsker man derimot den nye 21,5-tommers Imac-en med Retina-skjerm, er startprisen nå 16.990 kroner.

21,5-tommer med 4K

Den nye Imac 21,5-tommeren med Retina-skjerm har vel å merke en skjerm med hele 4K-oppløsning på 4096 x 2304 piksler. Folk som tidligere har vært vant til å bruke vanlig 27-tommers Imac-skjerm, finner kanskje at 21,5-tommers 4K-skjermen gir minst like mye opplevd skjermflate uten at den krever like mye plass på skrivebordet som en 27-tommersmodell. Dette er noe av det første vi vil se etter når vi får modellen inn til test.

4K-skjermen på nye Imac 21,5-tommer har altså en oppløsning på hele 9,4 millioner bildepunkter, noe som er 4,5 ganger mer enn en vanlig 21,5-tommers Imac-skjerm. 5K-skjermen på de nye 27-tommers Imac-ene har en oppløsning på 14,7 millioner piksler, som er sju ganger så mange piksler som på en vanlig Full HD-skjerm.

Ifølge Apple støtter de nye Retina-skjermene et større fargerom, et såkalt P3-basert fargerom som skal gi 25 prosent større fargerom enn tidligere. Folk som arbeider med grafikk, foto og video vil vite å sette pris på en skjerm som kan vises 99 prosent av P3-fargerommet, skriver våre kolleger hos amerikanske Macworld, som har sett nærmere på skjermene. P3 refererer til fargerommet som brukes i digitale kinoer og som er et mye mer omfattende fargerom enn sRGB.

Broadwell og Skylake

Noen synes kanskje det er litt rart at den nye 4K 21,5-tommers Imac-en kjører forrige generasjon Intel-prosessorer, altså Intel Core-prosessorer fra Broadwell-generasjonen. Som kjent har Intel nå lansert en ny generasjon kalt Skylake. Årsaken, ifølge Apple, er at Skylake-prosessorene foreløpig ikke kommer med integrert grafikkprosessor, som Apple benytter på 21,5-tommersmodellene, i form av Intel Iris Pro Graphics-brikker.

De nye 5K 27-tommers Imac-ene er imidlertid utstyrt med separat, dedikert AMD-grafikkprosessor, og de er har dermed fått Skylake-prosessorer.

Apples nye Imac-har har nå fått Thunderbolt-portene oppdatert til Thunderbolt 2 med dataoverføringshastighet på opptil 20 gigabit per sekund. De støtter også trestrømmers 802.11ac trådløstnett med teoretisk overføringshastighet på opptil 1,3 Gbps.

Aller billigste modell av Imac kommer med harddisk på én terabyte. Vi har sett advarsler fra både testere og brukere mot denne løsningen, som gjør at maskinen kan virke treg. Velg heller en konfigurasjon med Apples Fusion Drive, heter det. Dette er en kombinasjon av SSD og spinnende disk som gjør oppstart og programskifter mye raskere, ettersom operativsystemet og programvaren stort sett ligger på flashminnet.

Man bør imidlertid være oppmerksom på at Apple for å holde prisene nede har redusert kapasiteten på flashlagringen til bare 24 gigabyte på den rimeligste Fusion-løsningen med disk på én terabyte. Velger man derimot disk på to eller tre terabyte, får man flashlagringsminne på 128 GB.

Man kan også bestille rent flashlagringsminne på opptil 516 GB  på 21,5-tommers Imac og opptil én terabyte på den største Imac-en.

Prisene

Prisen på den nye 21,5-tommers Imac-en med 4K Retina-skjerm starter på 16.990 kroner, mens billigste 27-tommers Imac nå koster 20.490 kroner. På begge modeller bør man altså legge på minst 1.100 kroner for å få Fusion Drive.

De nye Imac-ene er tilgjengelig nå.

imac