Fremtidens alt-i-ett fra HP

LAS VEGAS (PC World Norge): HP Z1 Workstation er mer enn et lekkert ytre.

Publisert Sist oppdatert

Det første mange nok vil tenke når de ser HPs nye Z1 er at det er «en sort iMac-klon».

På mange måter er også maskinene like, men de retter seg til dels mot helt forskjellige kunder – ikke bare når det gjelder ytelse, men også stabilitet og muligheten for raske reparasjoner - enten av kunden selv eller dens it-avdeling, eller gjennom serviceavtaler som gir rask respons ute hos kunden.

Arbeidsstasjoner er pc-er, men vi definerer det gjerne som ekstra kraftige pc-er rettet mot bruksområder som blant annet tungt grafisk arbeid, vitenskapelig arbeid, DAK/3d-visualisering, arkitekt og annen teknisk tegning, medisinsk arbeid, økonomisk analyse, spillutvikling og mye mer.

I noen tilfeller er det nødvendigvis ikke snakk om ytelse for at det velges arbeidsstasjon i stedet for en vanlig pc – i en del sammenhenger er man ute etter de strengere kvalitetskravene med bakgrunn i at man har et mer kritisk bruksområde der man vil redusere sjansen for at det oppstår feil med en pc.

For eksempel vil man kunne finne HP sine arbeidsstasjonsmodeller bak skranken i mange butikker, som en del av kasseapparatløsningen. Arbeidsstasjonene blir også benyttet for styring av systemer hos bedrifter og fabrikker – det kan for eksempel være ventilasjonssystemer i større bygninger eller et maskineri hos en fabrikk.

Stadig flere pc-produsenter satser nå på alt-i-ett-pc-er. Til nå har imidlertid de fleste av dem i hovedsak vært rettet mot konsumentmarkedet eller vært maskiner tiltenkt enkel kontorbruk. HP har også hatt slike maskiner, men når de nå velger å satse på markedet for profesjonelle løsninger, starter de med en løsning fra toppen.

Proffskjerm

HP Z1 er bygget rundt en 27-tommers skjerm med IPS-panel og 2560x1440-oppløsning. Skjermen har et fargespekter på over 1 milliarder farger og skal også være egnet for grafisk arbeid som krever nøyaktig fargegjengivelse. Skjermpanelet som benyttes er det samme som man finner i selskapets profesjonelle 27-tommers-skjerm. Det er en fordel for dem som ønsker å kjøre med flere skjermer. HP Z1 har foten festet via standard VESA-feste, hvilket gjør at pc-en kan monteres på veggfester eller flerskjermsarm sammen med andre skjermer. Z1 har Displayport-tilkobling for sekundær skjerm. Displayport-kontakten kan også benyttes som en inngang - slik at man kan bruke Z1 som skjerm for en annen pc.

Konstruksjonen av maskinen skal gjøre det enkelt å komme til for oppgradering eller utskifting av deler.

Grafikken drives i utgangspunktet av Intels integrerte grafikkløsning på de enkleste modellene. Det er videre mulighet for å få maskinen levert med Nvidias Quadro-serie av grafikkprosessorer, med forskjellige modeller rettet mot litt varierende markedskrav, enten brukeren skal jobbe med utvikling og 2D-bildebehandling, eller om maskinen skal benyttes til DAK, 3D-visualisering eller videobehandling med akselerasjon fra grafikkprosessoren. Løsningen er sertifisert for profesjonelle programvarepakker fra aktører som blant annet Autodesk.

Quadro-alternativene er Q500M, Q1000M, Q3000M og Q4000M. Dette er modeller som i utgangspunktet er beregnet for mobile arbeidsstasjoner, altså kraftige og avanserte bærbare pc-er. Bakgrunnen for å velge disse framfor standardmodellene i Quadro-serien ligger i det lavere strømforbruket. 4000M er imidlertid likevel å regne som en svært kraftig løsning med 336 CUDA-prosesseringskjerner og 2 gigabyte GDDR5-minne. I henhold til de termiske spesifikasjonene tror vi ikke man skal se bort i fra at maskinen etter hvert kan bli tilgjengelig med Nvidias nye Quadro 5000M-serie.

Xeon-prosessor

De nye maskinene kan leveres med prosessorer fra Intels Xeon-serie. Her benyttes eksisterende Xeon E3-modeller, og ikke den kommende Xeon E5-prosessoren som ventes på markedet neste måned. Noe av bakgrunnen for dette kan være de termiske kravene som den kraftigere E5-prosessoren kanskje vil gi, uten at vi foreløpig kjenner detaljene for denne prosessoren.

Det er også mulig å få en enklere modell av HP Z1, som vil være utstyrt med Intels Core i3-2120-prosessor. Dette en tokjerneprosessor som gir en del lavere ytelse enn Xeon-modellene, men som for en del typer bruk nok kan gjøre en god jobb.

Lagringsbehovet bør kunne dekkes greit av to 2,5-tommers disker eller en 3,5-tommers disk. Z1 kan leveres med SSD, 7 200 o/min Serial ATA-harddisker eller 10 000 o/min Serial ATA-harddisker. Konfigurasjoner med RAID er tilgjengelig – da med RAID 0 for maksimal ytelse eller RAID 1 for bedre feiltoleranse.

Av tilkoblinger finner man USB 3.0, Firewire, Displayport, Gigabit Ethernet og digitale inn- og utganger for lyd. Man finner også en intern usb-port beregnet for blant annet såkalte «dongler» - en form for nøkkel som benyttes for kopibeskyttelse av en del profesjonelle applikasjoner. Det er tre mini-PCI Express-kortplasser i maskinen. En av disse benyttes i utgangspunktet til et kombinert wlan/bluetooth-kort.

Sexy på innsiden

«Power without the Tower» er HP sitt slagord for Z1. Samtidig ønsker HP at man ikke skal gi slipp på så mange av fordelene man har. En del av alt-i-ett-pc-ene man har på markedet har en teknisk konstruksjon som gjør det vanskelig å gjøre utskifting av komponenter selv eller gjøre oppgraderinger. I en del av arbeidsstasjonsmodellene fra de store pc-produsentene kan mange av komponentene i en arbeidsstasjon byttes ut på sekunder – uten bruk av verktøy. HP har tatt dette med til HP Z1. Å åpne opp maskinen er gjort på sekunder – uten verktøy (men den kan låses). Videre kan for eksempel harddisk(er) eller SSD(-er), grafikkort, vifter, strømforsyning og mer byttes ved svært enkle grep – enklere enn i de fleste vanlige stasjonære pc-er og arbeidsstasjoner.

For en bedrift vil noen timers nedetid for en pc kunne få flere konsekvenser – nedetid koster, og ikke bare i arbeidstid for brukeren til pc-en. Ringvirkningene kan til dels være store med grupper og bedrifter som jobber sammen. Å sette opp et nytt system tar tid, og muligheten da for å kunne gjøre raske reparasjoner er viktig. En maskin vi sammenlignet med i introduksjonen er iMac. For brukere av denne vil gjerne reparasjoner bety at maskinen må sendes inn til reparasjon. Skal selv et standard komponent som harddisk og SSD settes inn kan man få en del bivirkninger hvis det ikke benyttes komponenter fra Apple.

Å bytte et system koster også og tar tid. Hvis en brukers behov i henhold til grafikkortet skulle endre seg kan man her skifte ut grafikkortet.

Leveransene vil starte i april. Prisen i USA vil starte å 1899 dollar. Det ser ut til at norske priser vil starte et sted like i underkant av 14 000 kroner med moms inkludert. Dette med Core i3-prosessor. Tre års garanti med på-stedet-service og brukerstøtte i kontortid (8-17) er standard. Her er det muligheter for utvidede avtaler blant annet i henhold til raskere respons. Maskinene leveres med Windows, men skal også være designet med tanke på Linux-kompatibelt.

PC World regner med å komme tilbake med en test av HP Z1 når den blir tilgjengelig i Norge.