- Mye å spare på kobber de siste meterne

OPTISKE TERMINALER: Produktsjef Lily Lu og produktansvarlig Asle Bøyum fra Huaweis norgeskontor demonstrerer Smartax MA5800-produktene på Fornebu. (Foto: Toralv Østvang)

- Mye å spare på kobber de siste meterne

Huawei har vist frem neste generasjons optiske terminaler og slår samtidig et slag for å kombinere fiber med eksisterende kobber- og koaks-kabling.

Fra sin demobuss proppfull av avansert teknologi har Huawei vist data- og kommunikasjonsinteresserte på Fornebu sine siste nyvinninger innen kommunikasjon, med alt fra ultrabredbånd til skybasert nyskaping og mye annet.

Utstillingen var en oppfølging av GSMA Mobile World Congress i Barcelona tidligere i år, og Huwei valgte denne gang å fokusere mer på transportteknologi enn på generelle nettverks- og svitsj-produkter.

De kanskje mest sentrale produktene i demobussen var det som Huawei selv betegner som bransjens første smarte nestegenerasjons optiske terminaler, Smartax MA5800-serien. Dette er en familie av produkter som skal fjerne flaskehalser, sikre tilgangen til raske skytjenester og til 4K-video i boligområder så vel som til større bedrifter.

Ultrabredbånd

En MA5800-enhet kan sikre 100 megabit kontinuerlig båndbredde til opptil 32.000 brukere, der brukerne for eksempel skal kunne se 4K-video uten bufringsforsinkelser.

I bussen hadde Huawei med seg begge modellene i serien, både den store MA5800-X17 med 17 kommunikasjonsmoduler og mellomformatmodellen MA5800-X7 med sju kommunikasjonsmoduler.

MA5800-produktene er rent optiske noder, men Huawei tilbyr også løsninger med svitsjing fra fiber til koaks- eller kobberkabel i noden, aktuelt for eksempel i borettslag.

– For noen er fiber helt frem til døra hellig, men det er mye å spare på å bruke kobber de siste meterne, sa Asle Bøyum, produktansvarlig for Fixed Networks hos den norske Huawei-avdelingen.

LTE-ADVANCED: Huaweis visjoner for integrerte byer, med LTE-Advanced overalt, ble vist interaktivt på denne storskjermen av produktsjef Rose Ukwitegetse. (Foto: Toralv Østvang)

Ifølge Bøyum er det pilotprosjekter i gang på disse løsningene i flere land, og interessen var stor også blant de besøkende på Fornebu.

Det var også mange som ville diskutere de nyeste trendene i mobilteknologien, som for eksempel veien videre fra LTE-Advanced til 4,5G, fortalte Rose Ukwitegetse, produktsjef for trådløse produkter hos Huawei.

P8-FLAGGSKIPET: Huaweis nyeste flaggskip på mobilmarkedet er Ascend P8, som blir tilgjengelig i Norge i slutten av mai, ifølge markedssjef David Stone og digital-markedssjef Kristina Braarvig hos Huawei Norge. Bra testomtaler og en optisk bildestabilisator som beskytter mot kamerarystelser når man fotograferer i dårlig lys, er blant salgsargumentene. (Foto: Toralv Østvang)
Infrastruktur