TEST: 17-tommer MacBook Pro

TEST: 17-tommer MacBook Pro

Proffenes bærbare Mac er blitt enda bedre, men koster fortsatt flesk.

Mens Apples hvite 13-tommer MacBook er for dem som ønsker en relativt billig, liten bærbar Mac med grei ytelse, er 17-tommer MacBook Pro den rake motsetningen: dyr, stor og kraftig.

Maskinen er midt i blinken for grafisk design, bearbeiding av bilder, videoredigering og andre ressurskrevende oppgaver, men får stadig tøffere konkurranse fra sin lillebror med 15-tommer skjerm.

Vi har testet 17-tommeren. Les også vår test av 13-tommer og 15-tommer MacBook Pro.

Ikke for alle

17-tommeren er ingen lettvekter, bokstavelig talt. Med en vekt på nesten 3 kilo passer den i grunnen best på skrivebordet. På fanget i sofaen blir den fort tung. Svær er den også – til bærbar pc å være.

18 990 kroner er startprisen på standardkonfigurasjonen – vår testmodell. Med på kjøpet får du en 2,53 gigahertz Intel Core i5-prosessor, 4 gigabyte minne, en harddisk på 500 gigabyte med 5400 o/min samt et NVIDIA GeForce GT 330M med 512 megabyte minne.

Apples nyeste MacBook Pro-maskiner er de første med Intels Core i5 og i7 prosessorer. 17-tommeren kommer med en i5-prosessor som standard, men for 1700 kroner ekstra kan du få en enda heftigere Core i7-prosessor på 2,66 gigahertz.

I kombinasjon med to teknologier kalt Turbo Boost og Hyper-Threading skal Core i5- og i7-prosessorene gi opptil 50 prosent bedre ytelse enn forrige generasjon, hevder Apple. Ypperlig for programmer som Adobe Photoshop, Apeture 3 og Final Cut Studio.

TEST:

Stilig beskyttelse til MacBook-en

Bedre grafikk

I den nye 17-tommer MacBook Pro finner vi to grafikkløsninger. Et innebygd Intel HD-grafikkort med 256 MB delt minne og et dedikert Nvidia GeForce GT330M-kort med 512 MB separat videominne. Dette gir både bedre ytelse og mindre strømforbruk enn tidligere.

Apple har også utviklet en helt egen teknologi for grafikkveksling – det vil si at det automatisk velges hvilken grafikkløsning som gir den beste ytelsen og batterilevetiden. Tidligere måtte du gå inn i Systemvalg og deretter logge av og på for å velge den dedikerte grafikkprosessoren for best ytelse.

TEST:

Er iPad 3G verdt kostnadene?

Ytelsen

Med en pris på 19 000 kroner er det lov å ha høye forventninger når det gjelder ytelsen til 17-tommeren.

Vårt testsenter, Macworld Labs, har satt alle vårens nye bærbare Mac-er på prøve i sin Speedmark 6-test, som inneholder omfattende tester i programmer som Photoshop, Cinebench, Mathematica Mark7, Compressor, Aperture, iMovie, iTunes, iPhoto, Pages, i Finder og i spillet Call of Duty 4.

Ifølge Macworld Labs er den nye 17-tommeren er nesten 12 prosent raskere enn forrige 17-tommer-modell med Core 2 Duo-prosessor på 2,8 Ghz.

Som sin lillebror med 15-tommer skjerm, som vi tidligere har omtalt, er det særlig på ren tallknusing at den nye prosessoren er bedre enn forgjengeren. I Cinebench var den nye modellen 22 prosent raskere enn den forrige 17-tommeren, og i MathematikaMark 7 ble den gamle modellen slått av den nye med 30 prosent. Importering av bilder og opprettelse av miniatyrbilder i Aperature gikk 21 prosent kjappere på den nye maskinen. I andre tester, som Photoshop, komprimering av filer i Finder og iMovie-eksporteringer, var det lite eller ingen forskjell mellom den nye og tidligere 17-tommer MacBook Pro-maskiner.

TEST:

15-tommer MacBook Pro fortsetter å imponere

Den nye 17-tommeren deler nesten alle samme spesifikasjonene som den nye modellen med 15-tommer skjerm, med unntak fra skjermstørrelsen og ekstra 256 megabyte grafikk-minne. De to maskinene yter derfor ganske likt, og er bare et par sekunder unna hverandre i mer enn halvparten av testene som utgjør Speedmark 6, blant annet Photoshop, Cinebench, Mathematica, iMovie-importering, iTunes, iPhoto, Pages og Handbrake. Ifølge Macworld Labs var den største forskjellen i Compressor-testen, der 17-tommeren med 2,53 gigahertz Core i5-prosessor var 10 prosent raskere enn 15-tommeren med samme prosessor.

17-tommeren med en 2,53 Ghz Core i5-prosessor slår imidlertid ikke 15-tommeren med en 2,66 Ghz Core i7-prosessor, da sistnevnte viste seg å være fem prosent raskere.

Les om:

Infrastruktur