TEST: Barske ekstrem pc-er

TEST: Barske ekstrem pc-er

Trenger du en pc som er kraftige både på innsiden og på utsiden? Her er to alternativer som tåler juling.

Normale bærbare pc-er er laget for mennesker som arbeider med oppgaver i trygge omgivelser – fortrinnsvis innendørs. Men i takt med overgangen til digital informasjon er det stadig flere yrkesgrupper som trenger tilgang til applikasjoner og internett i mer eller mindre ugjestmilde omgivelser - utendørs.

Vi kan eksempelvis nevne bygg- og anleggsbransjen, energi- og teleselskaper, verkssteder og lignende servicenæringer - eller for den saks skyld forsvar og beredskap.

Til utendørs bruk trengs det pc-er som ikke er fullt så sårbare for påkjenninger. De bør helst tåle et fall i bakken, tåle å dunke borti ting, tåle å ligge i en solvarm bil eller kunne starte selv når gradestokken nærmer seg minus tjue. Ikke minst bør de også ha skjermer som det er mulig å lese i sollys.

Ekstremt pålitelig = ekstremt dyrt

Vi har sammenlignet to modeller som på alle områder er utviklet for ekstreme påkjenninger: 13-tommeren Getac B300 og 12-tommeren Go Book NX-1.

Den amerikanske betegnelsen på denne type pc-er, «rugged notebook», henspiller på at maskinene gjerne har en relativt klumpete og grov utforming i motsetning til sine mer siviliserte brødre. Begge utstyrt med solide kabinetter i magnesium og har full fokus på sikker og pålitelig drift i selv de mest ekstreme situasjoner, mens pris og ytelse er av mindre betydning.

«Rugget» er forøvrig et pc-segment hvor prisene på langt nær har falt i samme takt som pc-markedet forøvrig. Tilbyderne i dette segmentet kvier seg ikke for å ta seg både tre og fire ganger så godt betalt som leverandører av mer normale pc-er. Forklaringen er jo at utvalget er begrenset og produktene utelukkende er rettet inn mot kundegruppe med helt spesielle behov og utviklingskostnadene er langt høyere enn for andre maskiner og skal fordeles på færre eksemplarer. Kundene ser også ofte på sike maskiner som en forsikring mot tap av kostbar arbeidstid når de er ute på oppdrag.

Ved siden av å ha et robust ytre skall er det først og fremst to områder hvor «rugged pc-ene» skiller seg fra vanlige pc-er: Alle tilkoblinger er trygt plassert bak gummiluker og forseglinger, noe som gjør at vann eller støv ikke finner veien inn i maskinens indre for å gjøre ugang. Det andre punktet – som for mange kanskje er mer vesentlig - er at de har skjermer som gir god lesbarhet i dagslys, ja til og med i direkte sollys.

Infrastruktur