TEST: HP Envy 17 3D - Lekker 3D-pc fra HP

TEST: HP Envy 17 3D - Lekker 3D-pc fra HP

HP Envy 17 3D er slank, stilig og har 3D-støtte. Likevel er det noe som skurrer.

Hewlett-Packards Envy-serie kan på mange måter ses på som et alternativ til Apples Macbook. Designen er stram og ren, og kan minne litt om nettopp Macbook Pro. Det vises også i prisen, som gjerne er litt høyere enn andre bærbare med omtrent tilsvarende spesifikasjoner.

LES OGSÅ:

Slik virker 3D

Under det mørke og ganske så lekre aluminiumschassiet skjuler det seg litt forskjellige godsaker. Vår testmodell var utstyrt med en firekjernet Intel Core i7 720QM-prosessor på 1,6 gigahertz, 8 gigabyte minne og en bærbarversjon av AMDs Radeon HD 5850-grafikkprosessor. Lagringen tas hånd om av to 750 gigabyte harddisker. HP Envy 17 3D er, som navnet avslører, utstyrt med skjerm på 17 tommer. Denne har FullHD-oppløsning og blank overflate. I likhet med Asus G73Sw er skjermen en 120 Hz-modell, slik at det er støtte for aktiv 3D. Blu-ray-spiller er også på plass.

I og med at HP har valgt en Radeon-grafikkprosessor, er det her snakk om en annen 3D-løsning enn Nvidias 3D Vision. Annen, og mer komplisert. Mens du på Asus G73Sw kan aktivere eller deaktivere 3D via en knapp på pc-en mens spillet er i gang, må du på HP Envy 17 3D starte spillene via en tredjeparts programvare for å i det hele tatt få 3D til fungere. Det er begrenset hvilke spill som er støttet, men de som er det fungerer relativt bra.

TEST:

Asus G73Sw 3D - Tøff spillbærbar med 3D

Applikasjonsytelse

Ytelsesmessig er HP Envy 17 3D noe svakere enn Asus G73Sw. I PCMark Vantage endte resultatet på like over 5 500 poeng, mot 7 200 på Asus-maskinen. Det er fortatt ikke noe dårlig resultat, men mer på linje med noe rimeligere konsumentmodeller enn en kraftig og dyr spillbærbar. Hovedforskjellen ligger her i at HP benytter en litt eldre versjon av Core i7-prosessoren, og da med generelt lavere ytelse i tillegg til lavere klokkefrekvens. Vi håper det kommer en oppdatert versjon av maskinen, da vi mistenker at en overgang til Sandy Bridge kunne hjulpet både på ytelsen og noen av de negative tingene vi merket oss da vi testet maskinen.

Uansett vil nok maskinen gjøre en god jobb til det aller meste av bruk, selv til litt tyngre programmer og bilde- og videoredigering.

Spill og moro

Med en Mobility Radeon HD 5850-grafikkprosessor under panseret ligger det meste an til en grei spillopplevelse med HP Envy 17 3D. Dette er en relativt sprek grafikkprosessor i mellomsjiktet.

I testprogrammet 3DMark Vantage endte resultatet på 6 545 poeng i Performance-testen. Det er knappe 500 poeng mindre enn med Asus G73Sw, noe som tyder på at de to bør komme relativt likt ut når det gjelder spillytelse.

Det er imidlertid først når vi kjører tester basert på spill at vi får se hvor godt en pc vil yte til spillbruk. I Crysis Warhead endte vi på et dårligere resultat enn med Asus G73Sw, 25 bilder i sekundet i snitt med middels detaljnivå og lav oppløsning (1 280 x 720), mot 32 bilder i sekundet på Asus-maskinen. Dermed skal det godt gjøres å få Crysis Warhead særlig spillbart på HP Envy 17 3D - og Crysis 2, som er rett rundt hjørnet, blir det nok enda verre med.

Det stilte seg bedre i de andre spillene vi testet maskinen med. I Dirt 2 endte vi opp med en bilderate på 32 bilder i sekundet med høyeste oppløsning, høyt detaljnivå og 4x-nivå kantutjevning, mot 39 på Asus G73Sw. Ved å gå noe ned på detaljer eller kantutjevning ender man med en bilderate som gjør spillet fint spillbart, samtidig som det fortsatt ser svært så pent ut.

I STALKER Call of Pripyat og HAWX endte vi med et resultat på henholdsvis 39 og 48 bilder per sekund i snitt med høye detaljinnstillinger og høyeste oppløsning. Også dette noe lavere enn på Asus-maskinen, men nok til at spillene flyter fint.

TEST:

Nvidia Geforce 3D Vision

Tungvint 3D

Ettersom 3D-løsningen på HP Envy 17 3D er noe mer komplisert i bruk enn Nvidia 3D Vision, var det ikke fullt like lett å foreta skikkelige målinger med 3D aktivert. Resultatet var imidlertid omtrent det samme her som med Asus-pc-en, rundt en halvering av snittbilderaten med 3D aktivert. Vi merket også en antydning til litt «ghosting» i noen spill på HP-pc-en, altså at man ser antydninger til et spøkelsesbilde i deler av bildet.


Du kan bruke 3D-brillene utenpå vanlige briller, om du er avhengig av det. Det er imidlertid ikke fryktelig komfortabelt.

Ettersom HP Envy 3D 17 leveres med Blu-ray-spiller fikk vi prøvd å se litt 3D-film på pc-en. Valget falt på A Christmas Carol på 3D Blu-ray. 3D-kvaliteten var jevnt over overbevisende, selv om det var noe litt annet enn å se filmen på kino eller en stor tv i stua. Vi merket imidlertid også her antydning til litt spøkelsesbilde og sorte skygger bak noen av elementene i bildet, blant annet bak snøfnuggene som kommer mot deg i deler av filmen. Det fungerer altså, men ikke fullt så godt som vi kunne ønsket oss.

Laber batteritid

Mens Asus G73Sw overrasket oss med god batteritid, i alle fall sett opp mot segmentet, klarte ikke HP Envy 17 3D seg like godt. Vår test med Mobilemark, som simulerer vanlig, variert bruk, avslørte at batteriet ga seg etter tett oppunder to timer. Det er ikke spesielt imponerende, og gjør at du ikke bør bevege deg særlig langt unna en stikkontakt.

HP Envy 17 3D virker for det meste god satt sammen. Byggekvaliteten er jevnt over god, men vi merket litt knirking til venstre for tastaturet, omtrent der vifteutblåsingen sitter. Det kan kanskje ha noe å gjøre med at maskinen blir tildels ubehagelig varm i samme område når den er under hard belastning. Ved tung bruk og spilling jobber viften hardt for å holde innmaten på et greit temperaturnivå, noe som resulterer i tildels mye støy og mye varme.

Tastaturet er fast, presist og behagelig i bruk. F-tastene er satt opp motsatt av normalt som standard. Man må altså trykke på FN-tasten for å få tilgang til F-tastene, ellers fungerer de som ekstrafunksjonstaster, for eksempel for å justere lyd, skjermstyrke og så videre. Dette er mulig å endre, noe vi anbefaler.

Akkurat som på 14-tommers varianten av Envy, er også Envy 17 3D utstyrt med Beats Audio-høyttalere. HP lover at disse skal gi en langt bedre lydopplevelse enn standard bærbarhøyttalere. Sett opp mot hva de er, låter de ganske bra, om enn ikke fullt like bra som på Asus G73SW.

TEST:

HP Envy 14 - Pen, nett og litt for dyr

Konklusjon

Vi klarer ikke helt å bli kloke på hvem HP Envy 17 3D egentlig er beregnet for. Spesifikasjonsmessig er den utstyrt omtrent som en grei spillbærbar. Kombinert med 3D-løsningen kan det dermed virke som om den er beregnet på spillinteresserte. Samtidig er designen slik at den går i konkurranse med Apples bærbare pc-er. Kanskje er den beregnet på litt voksne spillere?

Ytelsesmessig er HP Envy 17 3D tålelig grei. Til vanlig bruk vil den gjøre en god jobb, selv til litt tyngre bruk. Til spill vil det for det meste også fungere greit, selv om du i en del spill nok må ta til takke med lavere kvalitetsinnstillinger eller lavere oppløsning for å få en kurant bildeflyt.

3D-funksjonen virker spennende på papiret, men i praksis fungerer den litt så som så. Den er mer kronglete å få til å fungere enn Nvidias 3D Vision, samtidig som resultatet ikke er fullt like godt.

Det største problemet er nok imidlertid at HP Envy 17 3D blir til dels plagsomt varm i øvre, venstre hjørne av tastaturet, samtidig som støynivået under tung belastning er relativt slitsomt i lengden. Laber batteritid hjelper heller ikke på. Da får det helle være at maskinen ser pen ut.

TEST:

Multicom Kunshan W880 - Sint, men sivilisert

Infrastruktur