TEST: Lenovo Thinkpad T510 - Oppgradert legende

TEST: Lenovo Thinkpad T510 - Oppgradert legende

Mange har Lenovos Thinkpad T-serie øverst på ønskelisten når de er ute etter ny jobb-pc. Vi har testet nye T510 som leveres med Intels Core i-serie av prosessorer.

Lenovos Thinkpad T-serie er vel det nærmeste man kommer en etter hvert «legendarisk» serie av bærbare pc-er. Maskinene har over mange år fått et rykte over å være svært solide, komfortable å bruke og i front teknologisk sett. Undertegnede har selv brukt en Lenovo Thinkpad T61p i cirka 2,5 år og samtidig jobbet med å teste pc-er. Strengt tatt har det vært få modeller innom som i hvert fall for undertegnede har føltes som et bedre valg. Etter to år på farten har maskinen vist seg ganske enkelt særdeles god og holdbar.

Mens T500 var en relativt liten oppgradering sett opp mot T61-serien er det mye nytt med T510. Rent utseendemessig har det, i tro Thinkpad-tradisjon, egentlig skjedd svært lite. Under skallet blir det imidlertid en helt ny maskin når Intels nye Core i3-, i5- og i7-prosessorer for bærbare pc-er skal tas i bruk.

Det tekniske

T510 har 15,6-tommers skjerm, men i tillegg leveres T410 med 14,1-tommers skjerm og som bygger på samme grunnkonstruksjon. Lenovo har også modellen T410s med 14,1-tommer, men dette er en maskin som er noe mer kompakt og lettere enn den vanlige T410. For T510 finnes det to opsjoner for skjermoppløsning – 1366x768 eller 1600x900. Vi testet med sistnevnte, og for mange er nok det også oppløsningen som passer best i forhold til skjermstørrelsen. Skjermene har matt overflate og LED-basert belysning. Vår skjerm, med 1600x900-oppløsning, hadde god bildekvalitet.

For prosessor finnes det varianter av T510 med forskjellige modeller fra Core i3, Core i5 og Core i7-seriene til Intel. Alle prosessorene er med to prosessorkjerner. Modellen vi testet hadde Core i5 540M-prosessoren, som er en prosessorer mer opp mot toppsiktet, samtidig som prisen ikke blir ekstremt høy.

Vårt testeksemplar var kun utstyrt med Intel Graphics HD-løsningen som er integrert i prosessoren. Man kan imidlertid også få levert maskinen med raskere dedikerte Nvidia-grafikkprosessorer (Quadro NVS3100M) i tillegg. For vanlig applikasjonsbruk og eventuell videoavspilling, inkludert HD, vil den integrerte løsningen nok kunne gjøre en god jobb. Det er også en løsning som gir lengre batteridriftstid enn en dedikert løsning. I motsetning til en del tidligere T-serie-modeller fra de siste årene, og T410s, har ikke T510 mulighet for bytte mellom dedikert og integrert grafikk på modellene som leveres med dedikert. Det er litt synd, ettersom dedikert gjerne trekker en del mer strøm. Det er kun modellene med dedikert grafikk som per i dag leveres med 1600x900-oppløsning for skjerm.

Maskinen kan utstyres med opptil 8 gigabyte minne og det finnes modeller med harddisk og SSD. Vår testmodell var utstyrt med en Samsung-basert SSD. I praksis vil imidlertid Lenovo levere maskinen med Intels X25-M på 80 gigabyte. Det er ingen tvil om at SSD vil gi bedre ytelse, men samtidig må man vurdere hvor store lagringsbehov man har og prisen. Noe man kan merke seg er at Lenovo tilbyr en løsning der optisk enhet kan byttes ut med en ekstra harddisk. Dette gir muligheten til å ha for eksempel en SSD som system- og applikasjonsdisk, mens den sekundære disken benyttes for å gi mer lagringsplass.

W510

Man kan også nevne Lenovos Thinkpad W510. Denne er bygget på T510, men er en såkalt «mobil arbeidsstasjon». Forskjellene ligger blant annet i at maskinen da er tilgjengelig med Full HD-skjerm (1920x1080-oppløsning) med mer nøyaktig fargegjengivelse, integrert skjermkalibrering, USB 3.0, kraftigere grafikkprosessor og mulighet for firekjernemodellene i Core i7-serien.

Med andre ord ligger W510 an til å være aktuell for blant de som trenger det beste ytelsesmessig, for blant annet å ha en bærbar pc for jobbing med avansert bildebehandling, DAK og annen 3D-visualisering eller oppgaver ellers som krever det kraftigste rent prosessormessig på en bærbar pc. Dette samtidig som man opprettholder en maskinstørrelse som gjør maskinen relativt enkelt å frakte med seg. Lenovo har i tillegg W710 med 17-tommers skjerm og ytterligere forbedret funksjonalitet, men dette blir en maskin man nødig vil bære med seg så mye.

Infrastruktur