TEST: Lenovo Thinkpad X220T - Imponerende jobb-pc

Thinkpad X220 leveres med og uten tavle-pc-funksjonalitet, og imponerer på flere områder.

Publisert Sist oppdatert

Nylig testet vi Lenovos Thinkpad X1, som kan regnes som en av Lenovos toppmodeller innen lettere pc-er. En god pc på mange områder, men vi ble ikke helt overbevist totalt sett. Etter å ha testet X220T framstår X220-serien som mer interessant, selv om den riktignok er tyngre og på enkelte områder mangler teknologi som gjerne er på plass i mange nye pc-er.

X220 består av tre underserier; X220, X220i og X220T. X220i er en litt rimeligere variant av X220, mens X220T er med tavle-pc-funksjonalitet. Modellen vi fikk til test var X220T.

Tavle-pc-er har i dag en noe begrenset aktuell kundegruppe. For dem som tenker på dette som et alternativ til nettbrett, skal man blant annet huske at dette er en pc som veier tett opp under 2 kilo – å for eksempel holde den med en arm blir raskt ganske slitsomt. Videre er ikke Windows 7 spesielt egnet til generell bruk med trykkfølsom skjerm.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X1 - Bare nesten

X220T i table-pc-modus kan brukes både med fingrene, med flerberøringsstøtte, eller med stylus. Stylusen kan oppbevares i et hull på siden av pc-en. Sensitiviteten for skjermen er meget bra, og med stylus får man svært høy nøyaktighet.

Skulle man ha et bruksområde som tilsier at en tavle-pc er det man trenger, vil vi generelt kunne si at tavle-pc-funksjonaliteten for Thinkpad X220T er meget god.

Det tekniske

X220-serien er basert på Intels Core-familie av prosessorer. For X220 og X220T finnes det forskjellige konfigurasjoner med Core i5 og i7 i tokjerneversjoner. X220i, som altså er en rimeligere variant, leveres med Core i3. Konfigurasjonene ellers er med 320 eller 500 gigabyte harddisk, eller med 160 gigabyte SSD. Det finnes også versjoner av X220T som har 80 gigabyte SSD i kombinasjon med harddisk – en løsning vi anser som meget smart. Her kan man kjøre operativsystem og primærapplikasjoner med god ytelse fra SSD, mens harddisken benyttes til lagring. Da får man både høy ytelse og høy lagringskapasitet.

Vår testmodell hadde Core i7-2620M-prosessor på 2,7 GHz og 320 gigabyte 7200 o/min-harddisk. Den var videre utstyrt med 4 gigabyte minne. Selv med svakeste Core i5-prosessor vil dette være en pc med jevnt over meget god ytelse, som vil kunne ta på seg selv litt tyngre oppgaver. Behovet for de aller raskeste prosessorene vil kun melde seg for de med ekstra behov, og i de tilfellene vil det vel kanskje ikke være denne typen maskin man velger?

Grafikkprosessoren er Intels integrerte HD Graphics. Dette er en energieffektiv løsning som burde dekke de fleste behov for vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling. Noen racer i spill er den ikke.

Skjermen er på 12,5 tommer og oppløsningen på 1366x768. Dette den vanligste skjermoppløsningen for 11,6-13,3-tommers skjermer. Skjermen har LED-bakbelysningen. Skjermen i vår testmodell var basert på IPS-panel. IPS innebærer gjerne bedre fargegjengivelse, og på dette området er X220T av de aller beste skjermene vi har testet. Bruk av måleutstyr for fargegjengivelse viste også verdier på samme nivå som gode vanlige skjermer. Lysstyrken målte vi til 250 cd/m2, hvilket er bra. Lenovo kan også levere modeller av X220T med såkalt «utendørsskjerm», for dem som har behov for å benytte pc-en i mer krevende omgivelser lysmessig. For X220 finnes det to konfigurasjoner som leveres med IPS-panel.

Lenovos websider og informasjonen hos forhandlerne er slik at det kan være vanskelig å finne alle modellkonfigurasjonene som er tilgjengelig, og av konfigurasjonene som Lenovo har i listene er det nødvendigvis ikke alle som er tilgjengelig i Norge – i hvert fall ikke gjennom vanlige forhandlere. En del forhandlere vil kunne sitte med en mer detaljert spesifikasjonsoversikt, slik at man kan finne en modell som er bedre rettet for sitt bruk – eller lommebok.

Les videre på neste side...