TEST: Multicom Compal NTUC0 - Nett, pen og litt trist

Mot normalt leverer norske Multicom en bærbar som er av det litt triste slaget.

Publisert Sist oppdatert

Først var det minibærbare som gjaldt, små og lette maskiner som traff markedet som en bombe i form av knøttlille Asus Eee PC for et par år siden. Stikkord var god batteritid kombinert med ytelse nok til enkle oppgaver og programmer.

Det selges fortsatt bra med minibærbare basert på Intels Atom-prosessorer, men i det siste har det blitt vel så interessant å se på små og lette bærbare basert på Intels CULV-teknologi. Maskinene er noe dyrere, gjerne en tusenlapp eller to, og så vidt større enn minibærbare, men leverer i de aller fleste tilfeller både bedre ytelse og batteritid.

Denne gangen har vi tatt en titt på en CULV-modell fra norske Multicom. Vi har testet en rekke pc-er fra den norske leverandøren tidligere, og alt fra enkle bærbare til en billig penge, til monstre har tatt turen innom vår testbenk. Nesten uten unntak har vi vært svært så fornøyde med det vi har fått inn til test. Det er imidlertid ikke sånn at man får inn en fulltreffer hver gang.

Multicom Compal NTUC0 er en liten og nett bærbar utstyrt med brikkesett og prosessor fra Intel, basert på CULV-plattformen. I likhet med de fleste pc-ene som har kommet med denne teknologien i bunn, er NTUC0 utstyrt med en 13,3 tommers skjerm med 1 360 x 768 pikslers oppløsning. Skjermen er utstyrt med led-bakbelysning, noe som gjør den svært lyssterk og som gir kraftige farger og fin kontrast. Skjermen er utstyrt med blank overflate, noe som kan gi sjenerende refleksjoner i noen tilfeller.

Slank og lekker

Pc-en er en relativt lekker sak, med ren og enkel design. Skjermlokket er blankt sort, det samme er rammen rundt selve skjermflaten og på sidene av tastaturet. Området under tastaturet er i matt, ruglete plast. Det både ser bra ut, og er langt mer praktisk enn blank plast, all den tid blanke flater er svært mottakelige for skjemmende fettmerker og fingeravtrykk.

Multicom NTUC0 er slank og relativt lett, kun knappe 1,6 kilo med standardbatteri. Størrelsesmessig er det altså en pc du fint kan frakte med deg frem og tilbake til skole eller jobb hver dag, uten å bekymre deg for å bære på deg ryggproblemer.

I vår testmodell var det plassert enkleste type prosessor, en enkeltkjernet Intel Celeron 723 CULV på 1.2 gigahertz. Her ligger nok et av de største problemene vi hadde med pc-en. Ytelsen viste seg nemlig å være av det heller svake slaget, med dårlige resultater i testene som tar for seg applikasjonsytelser, og å bruke pc-en til spill er det nok bare å glemme. Kombinasjonen av en svak prosessor og en tilsvarende svak grafikkprosessor gjør det nærmest til en umulighet. Det som derimot fungerer fint er å spille av HD-film, ettersom grafikkprosessoren støtter dekoding av HD-video.

Til vanlig, lett bruk, for eksempel tekstbehandling, e-post og surfing, vil maskinen gjøre en grei jobb. Til litt tyngre oppgaver vil nok de aller fleste oppfatte maskinen som for treg.

Svakt batteri

Maskinen leveres standard med et 4-cellers batteri. I våre tester, som simulerer normal bruk, fikk vi hentet ut knappe tre timer batteritid av maskinen. Det er ikke katastrofalt dårlig, men det er heller ikke langt unna, segmentet tatt i betraktning. Ved avspilling av HD-film sa batteriet takk for seg etter knappe to timer, også det føles for dårlig.

Til sammenligning kan vi nevne Asus UL30A, som først ga opp etter nesten 11 timer normal bruk, og over seks timer med HD-video. Denne maskinen er samtidig langt kraftigere, og vil gjøre en grei jobb til selv tyngre arbeidsoppgaver, som for eksempel video- eller bilderedigering.

Asus UL30A er utstyrt med en raskere tokjerneprosessor og et større batteri, men er ellers relativt likt utstyrt som NTUC0. Det er mulig å få Multicom-maskinen med samme prosessor og et større, 8-cellers batteri, men man ender da opp med en bærbar som koster nær 2 000 kroner mer enn Asus-en.

Konklusjon

Det er ikke ofte det skjer, men denne gangen er vi en smule skuffet over det Multicom har levert. Som oftest leverer de pc-er som gir god ytelse til en grei penge. Denne gangen er ytelsen og batteritiden svak, samtidig som prisen føles for høy.

Legger du en tusenlapp på toppen av prisen vår testmodell går for, kan du få en Asus UL30A, som er en langt kraftigere pc, med flere ganger så god batteritid. Legger du på nesten 3 000 kroner på toppen av startprisen vil du sitte med en Multicom som er omtrent likt utstyrt som Asus-en, men som koster nesten 2 000 kroner mer.