WORDPRESS: Millioner av Wordpress-nettsteder verden over kjører på PHP-plattformen.

WORDPRESS: Millioner av Wordpress-nettsteder verden over kjører på PHP-plattformen.

Største PHP-oppdatering på 10 år

Den største oppdateringen av skriptspråket PHP på 10 år er nå klar. Over 200 millioner nettsteder er basert på PHP.

Det er ikke minst webproduksjonssystemet Wordpress som har bidratt til å gjøre PHP så utbredt. En svært stor andel av nettstedene som er basert på Wordpress, kjøres under PHP.

Nesten 82 prosent av alle offentlig tilgjengelige nettsteder i verden er basert på at det er PHP som kjører på serversiden, ifølge Nettstedet The Next Web News.

PHP er et skriptspråk som er designet for webutvikling og som brukes på serversiden i webløsninger. PHP kan også brukes som et generelt programmeringsspråk.

Startet i 1994

PHP-prosjektet ble startet i 1994 av Rasmus Lerdorf, en grønlandsk programmerer med kanadisk statsborgerskap. Første versjon av PHP kom i 1995.

Forkortelsen PHP sto opprinnelig for Personal Home Page, men er senere blitt forandret til et akronym for seg selv: PHP: Hypertext Preprocessor.

Etter hvert har Lerdorf fått følge av mange andre som er med på videreutviklingen av PHP, men han er fortsatt med som bidragsyter.

PHP har vært igjennom flere generasjoner, både versjon 3, 4 og 5. Det ble også jobbet med en versjon 6 en tid, men den kom aldri ut. I stedet er en utgave kalt versjon 7 utviklet i løpet av de siste par årene, og det er den versjonen som hadde sin offisielle lanseringsdag i begynnelsen av desember.

Det er meningen at versjon 7.0 skal supporteres til slutten av 2018, men samtidig er det planlagt en versjon 7.1 som skal komme i løpet av 2016.

Oppgradering tar tid

Men selv om PHP versjon 7 nå er tilgjengelig, vil det ta en del tid før den tas i bruk i større omfang, skriver svenske Tech World

Grunnen er blant annet at mange bedrifter vil forsikre seg om at en oppgradering ikke skaper problemer. Men mange webutviklere håper at den store forbedringen av ytelsen i PHP 7 skal føre til at at oppgraderingstakten snart øker.

Ifølge The Next Web er det store forandringer i PHP 7 sammenlignet med tidligere versjoner. Ytelsen skal være opptil tre ganger bedre enn i versjon PHP 5.6, heter det. PHP 5.6 er fra august 2014.

Foruten bedre ytelse byr PHP 7.0.0 på betydelig redusert minnebruk, konsistent støtte for 64-bitkjøring, mange fatale feil konvertert til Exceptions, og det er mange andre forbedringer i versjon 7.

Ifølge Tech World kan den nye PHP-versjon skape enkelte problemer for dem som har basert nettstedet sitt på Wordpress, ettersom disse nettsidene delvis må bygges om for å være klar for PHP 7. På den andre siden ser det nå ut til at Wordpress er kompatibel med oppdateringen, heter det.

Mange av firmaene som er vertskap for nettsteder, ligger imidlertid fortsatt et stykke bak i versjonslisten for sine løsninger. For eksempel sender Oslo-firmaet Domeneshop AS i disse dager ut epostmeldinger til sine kunder om at alle webhotell som nå er basert på PHP-plattformen 5.3, er i ferd med å bli oppgradert til PHP 5.5-plattformen.

internett