Første .com-domene fyller 25 år

Første .com-domene fyller 25 år

Feires med nytt .com-domene og foredrag av Bill Clinton.

15. mars er det er 25 år siden en datamaskin i Massachusetts var først ute med bruk av .com-domenet. Symbolics.com var websiden til et selskap som lagde og solgte datamaskiner. Senere fulgte bbn.com, think.com, mcc.com, dec.com og northrop.com.

- I løpet av de siste to årtiene har Internet skapt nye møteplasser, endret økonomier og gjort verden til et mindre sted, sier Mark McLaughlin, toppsjefen i VeriSign, som nå administrerer .com-domenene.

Feirer med Clinton

For å feire begivenheten har Verisign lansert nettsiden 25yearsof.com, der det hele feires med blant annet foredrag fra Bill Clinton, og mange andre ut året.

Selvde toppdomenestrukturen vi lever med i dag startet i januar 1985 med domenene edu (utdannelse), gov (regjering), mil (militært), net (nettverk) og org (organisasjoner), som en metode for å trekke Internett delvis vekk fra det amerikanske forsvarsdepartementet - og for å skape en annerledes struktur. Dette var et av de første skrittene mot det åpne og frie internettet vi kjenner i dag, og .com-adressene skulle være kommersielle entiteter.

Det første domenenavnet som ble skapt, var imidlertid nordu.net. Dette var adressen til den første rotnavntjeneren på Internett, men disse er ikke kommersielle og kan ikke selge domenene sine.

Google såvidt tenåring

Resten er historie; I forrige uke feiret Yahoo! 15-årsjubileum, mens andre storheter som Google ikke ble unnfanget før i 1996 og dermed får sitt 15-årsjubileum i 2011.

Per 2008 finnes det omtrent 77 millioner dot-com-domener på Internett, og 886 akrediterte registrarer, ifølge Wikipedia.

I Norge finnes det per i dag 467.757 .no-domener. Ifølge Norid.no, ble det registrert 327 norske domener bare i løpet av gårsdagen.

Les om:

It Bransjen