Hun er årets it-kvinne

Sjekk hvem som vant Oda-prisen i går.

Publisert Sist oppdatert

It-kvinnenettverket Oda hedret i går de store it-forbildene da Oda-prisen ble delt ut for femte gang.

Det er Dipper-direktør Cecilie Vanem som fikk prisen. Hun ble lettere rystet da navnet hennes ble ropt opp.

- Jeg er helt skjelven, sier Vanem.

- Ok, jeg tenker ofte som en mann, det må jeg bare innrømme, legger hun til.

Lukker ørene

Folk har spurt henne hvor hun får selvtilliten fra. Slik forklarer Vanem det:

- Det er ikke alt selvtillit. Det er bare det at jeg lukker ørene. Også må du gjøre det du liker, på jobb eller i det minste i fritiden. Jeg liker hage og steller heller med den enn å ta en løpetur.

Hun mener det fortsatt er tøft å være kvinne i it-bransjen.

- Jeg husker jeg snakket med en fyr i en bedrift en gang. «Hvem skal jeg snakke it med», sa han. «Meg,» sa jeg. «Men hvem skal jeg snakke teknisk med da? Teknisk.» sa han. «Meg», sa jeg igjen, forteller Vanem, og legger til:

- Det er synd men sant, seksuell trakassering og hersketeknikker finnes fortsatt i denne bransjen.

Juryens begrunnelse

Juryen påpeker at Vanem er en synlig rollemodell, innad i bedriften og i it-bransjen generelt. «Hun er omtalt som en sjef med drivkraft av de sjeldne, og med en lederstil som skiller seg ut fra den tradisjonelle telecomlederen. Hun er modig og gjør endringer ikke mange andre tør å gjøre i tillegg itl at hun tør å satse og tenke nytt,» skriver juryen.

«Cecilie er en inspirerende og inkluderende leder, som får hele organisasjonen til å jobbe i samme retning. Cecilie gir jentene i Dipper store spillerom og ved sitt mot og sin nytenkning viser hun vei for alle kvinnene i Dipper, i tillegg til resten av bransjen» - «Cecilie viser dessuten at man kan få til alt man vil, og at kvinner lykkes godt innen ikt på toppledernivå, også om man kombinerer familie og andre selvrealiseringsprosjekter.»

Fornyingsminister Rigmor Aasrud og Microsoft-direktør Hege Skryseth var også nominert i år.

Tidligere år har henholdsvis Kjersti Wiklund i Telenor, Anne Ceclie Fagerlie i Avanade, Merethe Asak i Cisco og Anita Krohn Traaseth i HP vunnet.

Årets bedrift

Nytt av året er at også en it-bedrift ble hedret. Sogeti stakk av med troféet.

- Det skal være lov å være kvinne i Sogeti, både for kvinner og menn, sier Gro Rognstad, teknologisjef og partneransvarlig i selskapet.

- Selskapet hjelper kvinnene opp på scenen og ned igjen når det blir skummelt. Også kommer de gjerne opp igjen etter hvert, forklarer Trude Rosendal, leder for leveranse og rektruttering.

ÅRETS SELSKAP: Sogeti er årets selskap, ifølge Oda-nettverket. Her har Trude Rosendal og Gro Rognstad mottatt troféet. (Foto: Leif Martin Kirknes)

Juryen fremhever at Sogeti både er synlige og tydelige i sin kvinnesatsning og et meget godt forbilde for it-bransjen. Selskapets kvinneandel er på 44 prosent, i ledergruppa er det 50-50.

«Sogeti deltar aktivt i å fremme og utvikle kvinner i organisasjonen, f.eks. ved å bidra til økt synlighet for kvinner gjennom foredrag, kurs og kompetansedeling. I tillegg deltar Sogeti i mentor / mentee-programmet til Oda-nettverk, og synliggjøre kvinner i markedskampanjer og PR. Sogeti Norge deltar i "Gender Deversity program Woman@Capgemini" - et program som fremmer kvinners karriere, og har siden oppstarten hatt en uttalt policy om at selskapet skal dyrke mangfold,» heter det fra juryen.

«To av de kvinnelige direktørene, Trude Rosendal og Gro Rognstad, har vært aktive ildsjeler og bidragsytere i flere fora, bl.a. Dataforeningen. Gjennom sitt arbeid med å etablere testfaget for mastergradstudiet av Computer Science og undervist på NTNU/NITH gjennom en 3-årsperiode, bidrar de til økt synliggjøring av karrierevei for studenter, og da spesielt kvinnelige studenter. De tilbyr i tillegg skoleelever og studenter utplassering og sommerjobb i Sogeti».

De to kvinnene var forøvrig som et radarpar nominert til årets Oda-pris i fjor

De to øvrige nominerte i bedriftskategorien i år var IFS og HP.