- Kall oss gjerne nerder

Nerden har blitt sosial og rettet seg opp i ryggen. - Om vi ikke er nerder, hvem er det da, spør medlemmene i studentforeningen Ping.

Publisert Sist oppdatert

- Nerdene er mitt folk!

Jon Anders Skorpen sitter i studentforeningen Ping sine lokaler på Blinderen i Oslo, og smiler bredt. Her er han omgitt av sine egne. Nerdene.

- Det er vel ingen her som har noe i mot å få nerdestempelet, innrømmer styreleder Magne Eimot.

- Men jeg oppfatter oss som veldig sosiale, da, skyter Nils Norman Haukås inn.

Og han har nok et poeng.

Den sosiale nerd

For hvor ble det egentlig av den lutryggede, bebrillede og innesluttete datanerden? Den som satt på gutterommet og skrev maskinkode, bare fordi han visste hvordan? Den nærmest kjønnsløse personifiseringen av en it-interesse?

- Nerd er kanskje et ikke så innmari fortjent begrep, forteller førsteamanuensis Berit Skog på NTNU.

Hun bestemte seg for å undersøke nerdebestanden, og oppsøkte dem i sitt naturlige miljø: På fjorårets store datafest The Gathering. Nerdene hun undersøkte bestod i stor grad av det nerdene gjerne kaller "gamere". De som bruker pc-en til spilling, ikke nødvendigvis koding og andre mer kreative sysler. Og det hun fant ut, var at nerdene var mer sosiale enn sitt rykte tilsa. Om enn på en annen måte enn ikke-nerdene.

- Selv om de sitter foran en pc, så viser det seg at de kommuniserer med andre, forteller Skog.

Hun forteller om sosiale spill som World of Warcraft, chatting og nettsamfunn. Nerden er sosialt aktiv, i det minste foran skjermen. Og Skog tror til og med de kan våge seg ut på fotballbanen i ny og ne.

- Nerdebegrepet har i så måte fått et nytt innhold, mener forskeren.

Den øldrikkende nerd

Gutta i Ping er ikke "gamere". Men at de er nerder, er de ikke i tvil om.

- Om vi vi ikke er nerder, hvem er det da? spør Nils retorisk.

Han byr på noe å drikke fra deres Pils2000-kjøleskap, som selv holder orden på varebeholdningen og sender ut epost når det trenger mer øl.

Jeg takker, og ber dem nevne noen fellestrekk ved dem selv, utover det å være interessert i data. Noen mener de liker stort sett de samme tv-programmene. Men uenighetene utvikler seg raskt til en diskusjon om hvorfor 486-prosessorer er de eneste som er godkjent for bruk i romfart. Og de innrømmer at det nok ikke er så mange andre studentforeninger som diskuterer det samme.

- Finnes det noen myter om dere som ikke er sanne?

- At vi er asosiale, sier Magne.

- At vi kan alt om Microsoft Word, sier Jon Anders.

- Egentlig hører jeg ikke begrepet så mye lenger, avslutter Magne.

Se nerde-kjøleskapet og les om Linpro som elsker nerdene - bla videre til neste side!