Slik kan du få vanntett mobil

Slik kan du få vanntett mobil

Nanoteknologi legger et belegg over alle delene i smarttelefonen, inni og utenpå.

Lyst på vanntett mobiltelefon? Det amerikanske selskapet Liquipel tilbyr nå en tjeneste som gjør mobiltelefoner vanntette.

Det er ikke et deksel, men et belegg, som binder seg til smartmobilens deler på molekylærnivå, inni og utenpå, takket være avansert nanoteknologi.

Liquipel skriver på sine nettsider at belegget bare er ment som en ekstra beskyttelse mot uhell med vannsprut og i fuktige omgivelser, og selskapet anbefaler at du lar telefonen bli igjen på land neste gang du skal ut og svømme.

- Siri, du trenger en dusj

Liquipel viser noen ganske imponerende videosnutter, for eksempel der en iPhone 4S legges i et glasskar og helles vann over, mens den spiller musikk og viser video på skjermen. Telefonen tas ut av vannbadet etter en stund, og skjerm og funksjoner fungerer likevel utmerket, tross nærkontakt med det våte element som raskt ville tatt livet av en ubehandlet telefon.

1000 ganger tynnere enn et hårstrå

Nanobelegget er 1000 ganger tynnere enn et hårstrå, og påvirker derfor ikke utseendet eller ytelsen til telefonen, eller hvordan den føles når den brukes. Belegget skal vare hele mobilens levetid, og binder seg permanent til de behandlede overflatene, opplyser Liquipel.

Selskapet skriver at oppfinnelsen er nominert til Edison Awards 2012, som er en årlig prisutdeling som anerkjenner betydningsfull innovasjon og nyskapning innen produkter og tjenester. Også IBMs etter hvert berømte datamaskin Watson, som slo knockout på sine menneskelige motstandere i Jeopardy i fjor, er blant de nominerte til årets Edison Awards.

For å vannsikre mobilen må den sendes inn til Liquipel, som behandler den og legger på det vannavstøtende nanobelegget, før den sendes tilbake til kunden. Behandlingen koster 59 dollar, cirka 350 kroner, og skal fungere på de fleste elektroniske enheter.

Et selskap som heter Zagg har utviklet en tilsvarende teknologi, som de kaller HzO. På samme måte som med Liquipel, dekkes elektronikken i et apparat med et vannavstøtende belegg som gjør at det tåler bruk i regn, med våte fingre, eller om du skulle søle en drink over telefonen din.

Teknologien kan også brukes til å gjøre andre materialer vannavstøtende, for eksempel papir.

Liquipel betjener tilsynelatende bare kunder i USA for øyeblikket, men Zagg betjener også internasjonale kunder.

Se videoen der iPhone 4S får seg en dusj og et bad:

It Bransjen