Windows 10 kjøres nå angivelig på 164 millioner PC-er på verdensbasis. 

Windows 10 kjøres nå angivelig på 164 millioner PC-er på verdensbasis. 

Windows 10-veksten bremser opp

Beregningene av spredningen av Windows 10 spriker, men mye tyder på at veksten i utbredelsen har bremset opp.

Fem måneder etter lanseringen er Windows 10 er den nye operativsystemversjonen installert på omlag 164 millioner PC-er verden over, melder amerikanske Computerworld.

Estimatet er basert på data fra analyseselskapet Net Applications, som kontinuerlig måler den globale internett-trafikken.

10 prosent bruker Windows 10

Ifølge Net Applications vokste andelen av Windows 10-brukere med én prosent i desember og nådde en andel på 10 prosent av verdens PC-brukere.

Tallene tyder på veksten i Windows 10-utbredelsen fortsetter å avta noe. Vekstraten var på 1,1 prosent i november, 1,3 prosent i oktober og 1,4 prosent i september – for ikke å snakke om den eksplosive veksten på 4,8 prosent i august.

Microsoft lanserte Windows 10 den 29. juli 2015.

Hvis man holder de andre operativsystemene utenfor og bare tar for seg Windows-delen, som utgjør 91,3 prosent av markedet, nådde Windows 10 opp i en andel på 10,9 prosent av Windows-markedet i løpet av desember.

Dette innebærer altså at av den estimerte totalen på halvannen milliard Windows-PC-er på verdensbasis, kjøres Windows 10 nå på rundt 164 millioner PC-er.

Et stykke igjen til 200 millioner

Microsoft har så langt ikke kommet med noen nye estimater for Windows 10-utbredelsen siden tidlig i oktober, da en talsperson for selskapet sa at 110 millioner PC-er kjørte Windows 10.

Microsofts tidligere kunngjøringer om Windows-utbredelsen har tradisjonelt kommet i forbindelse med at man har nådd en ny 100-millionersgrense. Tausheten nå kan tyde på at det fortsatt er et stykke igjen til Windows 10 kjøres på 200 millioner PC-er.

Microsoft antas å ha god kontroll på disse tallene fordi selskapet kan telle hvor mange Windows 10-aktiveringer som gjøres til enhver tid. Net Applications og andre analysefirmaer baserer seg i stedet på målinger av hvor mange enheter med forskjellige operativsystemer som besøker bestemte nettsteder og servere.

Uenighet om tallene

Og de aktuelle analysebyråene er ikke alltid enige. Irske Statcounter viste – i motsetning til tallene fra Net Applications – at veksten i Windows 10-utbredelsen fortsatte å øke i desember.

Statcounter baserer seg på målinger av selve Internett-bruken globalt der de i stedet for å estimere antall brukere måler selve brukeraktiviteten.

Selskapet kom frem til at Windows 10 utgjorde mer enn 11,8 prosent av internett-trafikken i desember, en vekst på 1,7 prosentpoeng. Dette er et høyere veksttall enn både for november på 1,2 prosentpoeng og oktober på 1,4 prosentpoeng, men lavere for september og august, da tallene var henholdsvis 2,3 prosentpoeng og 5 prosentpoeng.

Langsommere enn Windows 7-veksten

Ifølge Net Applications var veksttempoet til Windows 10 langsommere enn for Windows 7 i løpet av de respektive OS-versjonenes fem første måneder etter lanseringen. Basert på versjonenes andel av den totale installerte basen av Windows-enheter nådde Windows 10 altså opp i 10,9 prosent ved utgangen av desember, mens Windows 7 sto på 11,2 prosent Windows-andel etter fem måneder.

Det er ikke noe uvanlig i at veksttakten i antall brukere av ny programvare synker over tid. Men sett i lys av hvor aggressivt Microsoft har promotert Windows 10, blant annet med gratis oppgradering til et stort antall forbrukere som tidligere kjøre Windows 7 og Windows 8.1, må man fastslå at forventningene ikke er innfridd, skriver Computerworld.

Dette er nok noe av bakgrunnen for at Microsoft for et par måneder siden kunngjorde at Windows 10 tidlig i 2016 automatisk vil bli installert på PC-ene til de fleste forbrukere og småbedrifter som i dag kjører Windows 7 og Windows 8.1. Den noe kontroversielle prosessessen ser imidlertid ikke ut til å ha startet ennå, ifølge Computerworld.

It-bransjen