"Hei sjef, jg r syk. Klmz!"

En nederlandsk domstol gir chatte-appen Whatsapp juridisk tyngde. Men i norske it-bedrifter godtar de ikke nødvendigvis sykemelding i nye plattformer. Hva mener du?

Publisert Sist oppdatert

Er en melding om at man ikke kommer på jobb avhengig av plattformen den sendes på?

Det kan være et interessant spørsmål i en tid antallet kommunikasjonsmetoder øker nesten for hver måned. En telefon til sjefen din eller epost er vel godkjent av de fleste. Men hva med meldingsprogram som Messenger?

Eller Facebook? Eller en app?

Slike saker blir aktuelle når det blir konflikt ut av det. Foran en nederlandsk domstol i Groningen kom det så langt at en arbeidstager og en arbeidsgiver barket sammen på hverandre om spørsmålet om en melding om sykefravær var rettsgyldig.

Ja, sa arbeidstageren, jeg har sendt den via meldingsappen Whatapp.

Nei, sa arbeidsgiveren, dette er ikke en rettsgyldig måte å melde fravær på. Og i tillegg har vi ikke mottatt meldingen.

Juridisk riktig

Dommeren ga arbeidstageren rett. Saken er at Whatsapp gir en liten hake når motttageren åpner meldingen. Ved å gå inn i Whatsapp kunne man konkludere at sjefen hadde åpnet meldingen.

- Etter det jeg kjenner til er dette den første gang at en dommer uttaler seg om den juridiske statusen til en slik melding, skriver advokat Sander Schouten i AMS Advocaten i bloggen sin, ifølge IDG Nederland.

Helt avgjørende i saken var at arbeidstageren kunne bevise med hjelp av Whatsapp at beskjeden var mottatt.

- I uttalelsen står det at de to hakene som står ved meldingen er en bevis for at fraværsmeldingen har kommet frem på juridisk riktig måte, skriver Schouten.

En annen advokat, Hidde Reitsma, sier til IDG Webwereld at sosiale medier vil spille en stadig større rolle i rettsaker.

- Sosiale medier har blitt en sentral del av samfunnet. Det er bra at en dommer har forståelse for det.

Ifølge advokaten vil retningslinjer rundt bruk av kommunikasjonsmetoder spille en større rolle i fremtiden.

Reagerer på Facebook-bruk

I Norge viser it-bedrifter seg mer nølende når det gjelder fraværsmeldinger gjennom nye medier. Capgemini svarer at regelen er at man skal ringe sin leder, fordi at oppfølgingen av syke skal være personlig. Får man ikke tak i sin leder, så kontakter man resepsjonen.

I Creuna er det selskapspolitikk å melde per telefon eller epost.

- Vi er opptatt av de ansatte. Vi er veldig opptatt at lederen følger raskt opp og har en dialog med vedkommende. Vi har en filosofi å være åpen med de ansatte, og tilrettelegge for mulig hjemmekontor, sier HR-sjefen Ann Kristin Nygård i Creuna.

- Men kan jeg bruke Facebook å sende en melding, når vi er venner der?

- Det hadde jeg reagert på. Jeg mener det skal være mere formelt, sier Nygård.

- Messenger?

- Det går kanskje an, men vi foretrekker en vanlig epost. Det viktigste er at man får informasjon om sykemeldingen raskt frem til lederen, sier hun.

- Ring personlig

Og hva med Paul Chaffey, lederen for Abelia og forkjemper for nye medier i alle kanaler. Kan de ansatte sende ham en melding via Facebook om sykefravær?

- Nei helst ikke Facebook, det er en offentlig plattform. VI bruker nok telefon eller epost.

- Men bør man kunne bruke ny teknologi til slike meldinger?

- Jeg tror egentlig ikke det handler om teknologi, men om kultur i den enkelte bedriften, for mange kunnskapsbaserte virksomheter vil ikke dette være en problemstilling. Det handler ikke om hvilken kanal man bruker. Så lenge man har gode spilleregler, sier Chaffey.

- Kan bedrifter kreve å bruke telefon?

- Jeg synes det er best å sende mail eller ringe personlig. Om det er lov å gjøre på andre måter er en annen sak.

Lovlig i Norge

Det har Chaffey helt rett i. Også ifølge norsk lov er det fult mulig å bruke andre kanaler enn telefon eller epost.

- Egenmelding kan gis både skriftlig og muntlig, over telefon, ved bud eller på annen måte som er praktisk for den syke, sier LO-advokaten Anne-Lise H. Rolland til Computerworld.

Dersom arbeidstakeren ikke melder fra da, faller retten til sykepenger bort og inntrer først fra den dag melding blir gitt. Dette gjelder også om arbeidsuførheten blir bekreftet ved sykmelding fra lege. Om unntak, se § 8-7 nr. 1 andre ledd med merknader.

- I Norge kan en arbeidstaker gi egenmeldinger fire ganger året. Bedrifter som er knyttet opp mot IA-avtalen (Inkluderende arbeidsliv) kan utvide dette til åtte dager. Sykefravær må meldes første dag, og det kan gjøres både skriftlig og muntlig. Det er arbeidstakerens ansvar å forsikre seg om at meldingen har kommet på rett sted, sier Rolland.

Et vanlig brev vil ikke holde, ifølge Rolland, der det ikke kommer frem første dagen.

- Hva tror du en norsk dommer hadde sagt i det nederlandske tilfellet?

- Jeg tror at en fraværsmelding via Whatsapp også ville godkjennes i Norge, hvis det stemmer at man kan se at meldingen har kommet frem.

- Så du mener sosiale medier ifølge norsk lov er godkjente medier?

- Ja, så lenge man kan bevise meldingen kommer frem. Norsk lov sier «muntlig eller skriftlig», og det utelukker ikke noen kommunikasjonskanaler.

- Så hvis norske bedrifter pålegger de ansatte å bruke telefon har det ikke noe å si for rettsgyldigheten i fraværsmeldingen?

- Selv om en bedrift sier det at det er reglene deres vil en arbeidstaker kunne argumentere for noe annet, ja, i en rettssak om lovligeheten av fraværsmeldingen. Men jeg har sjekket og så vidt jeg kan se har vi ikke hatt noen saker i Norge som handler om dette ennå, sier Rolland.