Atea og HP i smøre-skandale

Atea og HP i smøre-skandale

Inviterte kommuneansatte i Oslo til fotballkamp og fest. – Klart brudd på etiske regler, sier kommunerevisoren.

I oktober i fjor inviterte Ementor (som nå heter Atea) og HP til fotballkamp og middag for flere ansatte i Oslo kommune. To ansatte takket ja, men da invitasjonen ble kjent for it-avdelingen til kommunerevisjonen, ble det stopp, skriver Aftenposten Aften.

”Onsdag 15. oktober er det landskamp på Ullevål stadion. Vi i Ementor og HP venter at dette blir et fyrverkeri av en kamp og ønsker å dele kvelden med deg som kunde”, står det i eposten fra Ementor.

Både kommunerevisoren og leder for internrevisjonen mener invitasjonen er et klart brudd på det etiske regelverket i kommunen.

- Det er særlig to ting som gjør at disse invitasjonene er over grensen. Det ene er minimalt faglig innhold i forhold til det som tilbys. Dessuten har tilbudene gått direkte til enkeltansatte uten at lederne i etaten er informert, sier seksjonsleder Even Rudberg i internrevisjonen i Oslo kommune til Aften.

LES OGSÅ: Festet for 227.000 kroner

Atea er en av leverandørene til kommunen, og er i disse dager i en prosess for å fornye sin kontrakt. Det er Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) som har ansvaret for disse avtalene, men ingen fra den etaten meldte seg på.

- Dette var en kjempeteit henvendelse. Jeg trodde man hadde lært gjennom saker i media om golfturer og andre gaver, sier direktør Gerd Robsham Kjørven i UKE til Aften.

Leverandørene lærer tydeligvis ikke. Både Ementor og HP fikk i 2007 en advarsel for tilsvarende brudd.

Administrerende direktør Steinar Sønsteby i Atea vil ikke svare Aften på hva selskapet ønsker å oppnå med å invitere til middag og fotballkamp. UKE skal ha gitt beskjed om at den typen invitasjoner ikke er akseptable.

- Hvis vi har fått informasjon om at vi ikke skal invitere noen fra Oslo kommune og at vi fortsatt har gjort det, så beklager vi selvsagt det på det aller sterkeste, sier Sønsteby til Aften.

LES OGSÅ: Korrupsjon vekker bransjen