Blir Siba neste konkursoffer?

Elektronikk-krisen fortsetter i Sverige etter Experts konkurs. I dag stenger Siba to av sine butikker.

Publisert Sist oppdatert

Etter at

Svenske Expert gikk konkurs i forrige uke
har mange fryktet at Siba nok kan bli neste offer ut. Omsetningen i Siba blir sakte men sikkert mindre, butikkene blir etter hvert færre og tapene vil bli for store. Dette skriver IT24.

To butikker avvikles

I dag er det siste dagen for to av Sibas butikker i Sverige.

Det er butikkene i Borås og i Kristianstad som stenger dørene. 15 ansatte mister jobben i Borås, mens 12 personer mister jobben i Kristianstad. Samtlige av de ansatte har blitt tilbudt jobb hos Netonnet som kommer til å åpne lageret sitt i Sibas gamle lokaler. Etter stengingen av disse to butikkene, har Siba 28 butikker igjen i Sverige. For omtrent fem år siden, i desember 2007, hadde de 37 butikker.

Priskrigen og nedgangen i antall butikker er også synlig i selskapets siste årsrapport, som dekker perioden 1. september 2010 til 31. august 2011. Regnskapsåret 2006/2007, var det siste året kjeden var lønnsom. Da hadde de en omsetning på rundt 3,7 milliarder svenske kroner. I regnskapsåret 2010/2011, var tallene nede i 2,6 milliarder kroner.

Tror ikke på konkursrykter

Nora Ay, informasjonsansvarlig i Siba, mener at det ”begynner å gå i riktig retning”, og at nå som Expert er borte, kan Siba ”begynne på nytt”. Forholdene vil nok være de samme, med beinhard konkurranse, men Ay tror ikke Siba er neste offer ut for konkurs.

- Det er en spiller mindre i spillet nå. Selvfølgelig er det trist, men det har vært en veldig tøff priskrig de siste fem eller seks årene. Hva som skjer i fremtiden er vanskelig å spekulere i, sier Ay.

- Vi gjør det vi kan, med de pengene vi har. Vi har vært her i 60 år og har vært gjennom alle slags typer svingninger i markedet. Det handler om tid, ressurser og energi, og det tror jeg at vi har.

Mener Siba har nok ressurser

At det ligger ressurser bak Siba-kjeden er det liten tvil om. Bengtsson-familien , som eier Siba, har hvert år stor fortjeneste med selskapet Waldir, og med Resource Holding som selger forsikring og finansielle løsninger. Sistnevnte hadde i siste regnskapsår et overskudd 338,6 millioner kroner, mens Waldirs overskudd havnet på 158,8 millioner.

Bengtsson-familien har på agendaen og få Siba-kjeden lønnsom igjen, og Nora Ay bemerker at kjeden allerede har tatt en rekke tiltak.

- Vi har valgt en litt annerledes vei. For det første har vi valgt å satse på mindre butikker, og ikke på såkalte ”megastores”. Vi satser også stort på netthandel, for eksempel tilbyr vi betaling via mobiltelefon, og denne sommeren fjernet vi salg-konseptet. Vi har pusset opp en del butikker og satset på intern opplæring. De butikkene som ikke har klart og møte forventningene våre, har vi avviklet, sier Ay.